-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujoms ES sankcijoms Rusijai kelią užkirto Italija

Vokietija, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė per ES viršūnių susitikimą norėjo susitarti dėl naujų sankcijų Rusijai – šįkart dėl negailestingo Sirijos miesto Alepo bombardavimo. Tačiau tokiems planams gana netikėtai pasipriešino Italija ir jos premjeras Matteo Renzi, rašo „Financial Times“.
Matteo Renzi
Matteo Renzi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Derybos pirmąją viršūnių susitikimo Briuselyje dieną tęsėsi net devynias valandas, ir M.Renzi galiausiai pavyko išbraukti pasiūlymą dėl sankcijų iš komunikato teksto.

M.Renzi, kuris laukia jo politinės karjeros likimą nulemsiančio referendumo dėl konstitucinių reformų, pareiškė nemanantis, kad taikos Sirijoje siekis susijęs su sankcijomis.

„Manau, kad dokumente užsiminti apie sankcijas yra beprasmiška, – teigė Italijos premjeras. – Todėl esu tikras, kad dabar tekstas yra teisingas. Mes teigiame, jog turime padaryti viską, kad susitartume dėl karo Sirijoje pabaigos.“

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as bandė įtraukti į tekstą raginimą dėl „naujų apribojimų asmenims ir kompanijoms, remiančios režimą“.

Bet tokie žodžiai iš pareiškimo buvo išbraukti. Dabar dokumente „ES svarstys apie visus įmanomus veiksmus, jei dabartiniai žiaurumai tęsis“.

Apie tokį Bendrijos atsitraukimą dėl Italijos veiksmų pranešama netrukus po to, kai NATO įspėjo, kad Rusija stiprina savo laivyną Viduržemio jūroje. Esą netrukus gali prasidėti dar intensyvesnis Alepo puolimas.

A.Merkel atvykusi į Briuselį pareiškė, kad Rusijos veiksmai Sirijoje yra „visiškai nežmoniški“.

„Susirūpinimą kelia tai, kad ši laivų grupė gali prisidėti prie karinių operacijų Sirijoje ir gali būti panaudota dar aktyviau puolant Alepą. Toks laivų perkėlimas nėra normalus“, – tvirtino NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

ES viršūnių susitikimas Briuselyje vyksta po sudėtingų derybų „Normandijos ketverto“ formatu Berlyne, kur A.Merkel, F.Hollande'as, Vladimiras Putinas ir Petro Porošenka kalbėjosi apie krizę Ukrainoje.

Be abejo, diskutuota ir apie padėtį Sirijoje, tačiau diplomatai neįžvelgia jokių pokyčių V.Putino pozicijoje. Sirijoje per bombardavimus jau žuvo šimtai civilių, o tokie Rusijos ir Sirijos pajėgų veiksmai sukėlė pasipiktinimą pasaulyje.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Angela Merkel ir Vladimiras Putinas Berlyne
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Angela Merkel ir Vladimiras Putinas Berlyne

A.Merkel atvykusi į Briuselį pareiškė, kad Rusijos veiksmai Sirijoje yra „visiškai nežmoniški“.

Vis dėlto manoma, kad V.Putinas tęs Alepo bombardavimą, kol JAV neišrinktas naujas prezidentas, – taip siekiama sustiprinti Kremliaus derybines pozicijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius