-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujosios Lenkijos valdžios veiksmus pasmerkė ir Lechas Walęsa

Buvęs Lenkijos prezidentas Lechas Walęsa ketvirtadienį griežtai sukritikavo valdančiąją konservatyvią partiją „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) dėl jos mėginimų priimti pataisas, turinčias reformuoti šalies konstitucinį teismą.
Lechas Walesa
Lechas Walesa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Valdantieji mėgino paskirti savo pasirinktus penkis teisėjus į 15 narių turinčią aukščiausiąją teismo instituciją ir atsisakė pripažinti teisėjus, paskirtus ankstesnės sudėties parlamento, kai vadovavo liberali partija „Pilietinė platforma“ (PO).

PiS taip pat svarsto įstatymą, kuris nustatytų didesnį teisėjų daugumos skaičių priimant sprendimus.

„Reikia keisti padėtį. Jie dėl daug ko teisūs – bet tik ne tokiu būdu. Reformas reikia vykdyti atvirai ir demokratiškai, o ne šitaip chamiškai. Tai reikia pataisyti, – Nobelio taikos premijos laureatas ketvirtadienį sakė Lenkijos visuomeninei televizijai. – Jeigu jie to nepadarys – perspėju, viskas baigsis pilietiniu karu.“

L.Walęsos žodžiai buvo ypač reikšmingi, nes dabartinis PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis buvo jo patarėjas, kai L.Walęsa 1990 metais tapo pirmuoju po Antrojo pasaulinio karo demokratiškai išrinktu Lenkijos prezidentu, nors vėliau juodu nesutarė.

„Pradedu gėdytis šio demokratinio pasirinkimo“, – sakė L.Walesa.

PiS ketvirtadienį pasiūlė naujas įstatymų pataisas, susijusias su Konstituciniu Tribunolu.

Valdantieji siūlo padidinti teisėjų skaičių, reikalingą priimti svarbiems sprendimams: PiS nuomone, Konstitucinis Tribunolas turėtų sprendimus priimti dviejų trečdalių, o ne paprasta dauguma.

Be, siūloma pakeisti tvarką, kad teisėjus prisaikdintų ne prezidentas, o parlamento pirmininkas, ir kad teismo būstinė būtų iškelta iš Varšuvos, siekiant sumažinti politinį spaudimą šiai institucijai.

J.Kaczynskis sako, kad dabartinis Konstitucinio Tribunolo mechanizmas trukdytų vykdyti didelio masto socialines ir politines reformas, kurias jis yra pažadėjęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius