-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujosios Zelandijos opozicija planuoja mažinti imigraciją

Naujosios Zelandijos pagrindinė opozicijos partija pirmadienį pažadėjo beveik perpus sumažinti imigraciją, jei laimės rugsėjį vyksiančius rinkimus.
Naujosios Zelandijos vėliava
Naujosios Zelandijos opozicija planuoja mažinti imigraciją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugiausiai dėmesio jie žada skirti pastangoms sumažinti atvykstančių užsieniečių studentų skaičių.

Opozicinės Leiboristų partijos lyderis Andrew Little'as sakė, kad šaliai atėjo „metas atokvėpiui nuo imigracijos“. Pastaraisiais metais į Naująją Zelandiją per metus vidutiniškai atvyksta po 70 tūkst. žmonių.

Politikas tvirtino, kad jo centro kairiųjų partija sumažins atvykstančiųjų skaičių iki 30 tūkst. per metus; be to, jis žada nebeišduoti maždaug 22 tūkst. vizų studentams iš užsienio.

A.Little'as teigė, kad 4,5 mln. gyventojų turinti valstybė nebegali susitvarkyti su dabartiniu imigracijos lygiu.

„Tai prisideda prie būstų krizės, daro spaudimą ligoninėms ir mokykloms bei prisideda prie kelių perpildymo“, – sakė jis.

A.Little'as tvirtino, kad kai kurios Naujosios Zelandijos tarptautinio švietimo sektoriaus dalys tapo „landa(gauti) leidimą gyventi“. Jis žadėjo šią landą panaikinti, jei laimės rugsėjo 23-ąją vyksiančius nacionalinius rinkimus.

Pagal šį planą nebebūtų išduodamos vizos daugeliui studentų, atvykstančių mokytis „menkavertėse“ programose, nesuteikiančiose nė bakalauro diplomo.

Pagal šį planą nebebūtų išduodamos vizos daugeliui studentų, atvykstančių mokytis „menkavertėse“ programose, nesuteikiančiose nė bakalauro diplomo.

Taip pat žadama sugriežtinti darbo vizų išdavimo tvarką užsienio studentams bei absolventams, kad jie nesiimtų nekvalifikuotų darbų, nesusijusių su studijomis.

Naujosios Zelandijos premjeras Billas Englishas sakė, kad tokia politika darytų didžiulį poveikį šalies ekonomikai, kuri pastaruoju metu kasmet paauga po tris procentus.

„Imigracijos – kad ir ką apie ją manote – mažinimas, kai reikia žmonių, kad nudirbtų reikiamus darbus, yra visai nelogiškas“, – sakė jis Naujosios Zelandijos radijui.

B.Englishas taip pat sakė, kad tokios priemonės gali sukelti pavojų tarptautinio švietimo sektoriui. Tai yra ketvirta pelningiausia šalies eksporto sritis.

„Tai yra sektorius, buvęs svarbiausia mūsų ekonomikos diversifikavimo dalimi – ypač sunkiais laikais, kai buvo žemos pieno produktų kainos“, – sakė ministras pirmininkas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Englishas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Billas Englishas

„Jame dirba 33 tūkst. žmonių ir (jis) generuoja 4,5 mlrd. Naujosios Zelandijos dolerių (2,8 mlrd. eurų) eksporto pajamų“, – teigė jis.

B.Englishas perėmė valdančiosios centro dešiniosios Nacionalinės partijos koalicijos valdymą gruodį, netikėtai atsistatydinus jo populiariam pirmtakui Johnui Key.

Rinkėjų apklausos šiuo metu rodo, kad 49 proc. rinkėjų palaiko Nacionalinę partiją, o 30 proc. žmonių savo balsą rugsėjo rinkimuose atiduotų už leiboristus. Tačiau jei A.Little'as dirbtų su koalicijos partneriais, skirtumas tarp partijų sumažėja iki vos vieno procentinio punkto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius