-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 08 10 /10:11

Kofi Annanas tarptautinio pasiuntinio Sirijai pareigas užleis Alžyro diplomatui Lakhdarui Brahimi

Veteranas diplomatas Lakhdaras Brahimi, buvęs Alžyro užsienio reikalų ministras, tikriausiai bus paskirtas naujuoju Jungtinių Tautų (JT) ir Arabų Lygos pasiuntiniu Sirijai, pakeisiančiu buvusį JT vadovą Kofi Annaną, ketvirtadienį pranešė diplomatai.
Lakhdaras Brahimi
Lakhdaras Brahimi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Veteranas diplomatas Lakhdaras Brahimi, buvęs Alžyro užsienio reikalų ministras, tikriausiai bus paskirtas naujuoju Jungtinių Tautų (JT) ir Arabų Lygos pasiuntiniu Sirijai, pakeisiančiu buvusį JT vadovą Kofi Annaną (Kofį Ananą), ketvirtadienį pranešė diplomatai.

Tebevyksta derybos, koks bus šio pasiuntinio vaidmuo ir kaip JT veiks Sirijoje, kurioje intensyvėja pilietinis karas. JT misijos šioje šalyje mandatas baigiasi rugpjūčio 20 dieną.

Oficialus pranešimas apie 78 metų L.Brahimi paskyrimą tikriausiai bus paskelbtas ateinančios savaitės pradžioje, nurodė diplomatai, prašę neviešinti jų vardų, nes derybos dar tęsiasi.

"Esame tikri, kad juo taps Brahimi", - sakė vienas JT diplomatas.

"Jis yra JT generalinio sekretoriaus pasirinkimas, ir jo vardas bus paskelbtas ateinančią savaitę, jeigu tik jis (Brahimi) neatsisakys", - pridūrė kitas diplomatas.

K.Annanas pareiškė atsisakantis savo pareigų, pasigedęs tarptautinės bendruomenės palaikymo savo pastangoms užbaigti jau 17 mėnesių vykstantį Sirijos konfliktą, kuris, kaip teigia sukilėliai, nusinešė jau daugiau nei 20 tūkst. žmonių gyvybių.

K.Annanas dar turėtų dirbti iki rugpjūčio 31 dienos.

L.Brahimi buvo JT pasiuntinys Afganistane po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakų prieš Jungtines Valstijas, taip pat dirbo Irake per 2003 metais prasidėjusią JAV vadovaujamą karinę invaziją.

L.Brahimi dirbo Alžyro užsienio reikalų ministru 1991-1993 metais ir padėjo užbaigti pilietinį karą Libane 9-ojo dešimtmečio pabaigoje, eidamas Arabų Lygos pasiuntinio pareigas.

Šešis mėnesius trukusioms K.Annano pastangoms įtikinti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą vykdyti jo pasiūlytą šešių punktų taikos planą pasibaigus nesėkme.

Šešis mėnesius trukusioms K.Annano pastangoms įtikinti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą vykdyti jo pasiūlytą šešių punktų taikos planą pasibaigus nesėkme, dabar pasaulio galybės diskutuoja, koks galėtų būti naujojo pasiuntinio vaidmuo.

K.Annanas ir JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas neslėpė manantys, kad K.Annano planas žlugo dėl galingųjų valstybių nesutarimų JT Saugumo Taryboje.

Vienas JT diplomatas, pageidavęs likti anonimu, sakė, kad dabar Saugumo Taryba turi nuspręsti, ar toliau bus laikomasi K.Annano plano.

"Kol kas nieko daugiau neturime, tačiau tai nereiškia, kad jis negali būti peržiūrėtas. Dabar esama (K.Annano plano) dalių, kurios nereikalingos. Tai galėtų būti nauja versija kitu pavadinimu, - aiškino diplomatas. - Dėl visų šių elementų dabar diskutuojama."

Smarkiai susipriešinusios Saugumo Tarybos šalys taip pat tariasi dėl JT Priežiūros misijos Sirijoje (UNSMIS) ateities. Jai priklausantys neginkluoti stebėtojai turėjo prižiūrėti, kaip įgyvendinamas K.Annano taikos planas.

Tikimasi, kad galutinis sprendimas bus priimtas per ateinantį ketvirtadienį vyksiantį Saugumo Tarybos posėdį.

Misijoje, kurią iš pradžių sudarė 300 karinių stebėtojų, liko mažiau nei 150 pareigūnų, besiplečiant smurtui Sirijoje. Jie tebevykdo ribotus patruliavimus, tačiau dauguma jų pareigų dabar yra įšaldytos.

Saugumo Taryba praeitą mėnesį priimtoje rezoliucijoje suteikė šiai misijai "galutinį" 30 dienų mandatą. Rusija, kuri yra B.al Assado pagrindinė sąjungininkė, pareiškė norinti, kad UNSMIS tęstų darbą.

Tuo tarpu Vakarų valstybės sako, kad toje šalyje stebėtojams dirbti tapo per daug pavojinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius