-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujuoju Suomijos premjeru taps Alexander'as Stubbas

Suomijos valdančioji konservatyvios pakraipos partija šeštadienį išsirinko savo naujuoju lyderiu Europos Sąjungos reikalų ministrą Alexander'ą Stubbą, kuris perims premjero postą iš Jyrki Kataineno, kuris balandį pareiškė birželį atsistatydinsiąs ir sieksiąs darbo Europos įstaigose.
Alexander'as Stubbas
Alexander'as Stubbas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

46 metų A.Stubbas surinko apie 60 proc. delegatų balsų (500) per centro dešiniosios Nacionalinės koalicijos partijos suvažiavimą, antrajame rate įveikdamas sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų ministrę Paulą Risikko, už kurią balsavo 349 koalicijos nariai. Trečias liko pramonės ministras Janas Vapaavuori, prieštaringai vertintas kandidatas su baudžiamąją praeitimi.

Buvęs užsienio reikalų ministru, dabartinis Europos reikalų ir prekybos ministras A.Stubbas yra liberalios ekonomikos pažiūrų

A.Stubbas perims vairą proeuropietiškoje Nacionalinės koalicijos partijoje, kuri yra didžiausia valdančiojoje penkių partijų koalicijoje, ir ves ją į visuotinius rinkimus 2015-ųjų balandį.

Buvęs užsienio reikalų ministru, dabartinis Europos reikalų ir prekybos ministras A.Stubbas yra liberalios ekonomikos pažiūrų. Jis itin populiarus tarp jaunų rinkėjų, tvirtas ES šalininkas, nori, kad neutrali Suomija artimiausiai metais įstotų į NATO. Suomija turi 1 340 kilometrų ilgio sieną su Rusija, griežtai nusistačiusia prieš NATO plėtrą.

Jam teks vadovauti ekonomikai, apimtai recesijos.

Suomijoje jau aštuonis ketvirčius iš eilės buvo fiksuojamas bendrojo vidaus produkto (BVP) traukimasis arba stagnacija (pirmąjį šių metų ketvirtį – 0,4 proc. traukimasis). Tai ilgiausia recesija šalyje per pastaruosius 20 metų.

Kai J.Katainenas tapo premjeru 2011 metais, valstybės įsiskolinimas buvo mažesnis negu 50 proc. BVP. Tuo tarpu šiais metais jis viršys ES nustatytą 60 proc. ribą, todėl abejotina, ar Suomijai pavyks išsaugoti palankiausią AAA kreditavimo reitingą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Alexander'as Stubbas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Alexander'as Stubbas

Suomijos ekonomikai skaudžiai smogė nuosmukis popieriaus ir elektronikos pramonėje, visuomenės senėjimas ir didėjantis nedarbas, kuris balandį siekė 8,5 procento.

Krizė Ukrainoje ir silpnas Rusijos rublis taip pat paveikė ekonomiką šioje šiaurės šalyje, smarkiai priklausomoje nuo prekybos su kaimynine Rusija.

Visi trys kandidatai į premjero postą žadėjo laikytis griežto taupymo plano, kurį parengė J.Katainenas.

Krizė Ukrainoje ir silpnas Rusijos rublis taip pat paveikė ekonomiką šioje šiaurės šalyje, smarkiai priklausomoje nuo prekybos su kaimynine Rusija

Vienu iš populiariausių Suomijos politikos veikėjų laikomas A.Stubbas 2001–2003 metais buvo tuomečio Europos Komisijos pirmininko Romano Prodi patarėjas.

A.Stubbas taip pat buvo Europos Parlamento narys 2004–2008 metais, o 2008–2011 metais užėmė Suomijos užsienio reikalų ministro postą.

Pradėjęs darbą premjero poste, A.Stubbas iškart turės įsijausti į priešrinkimines nuotaikas, artėjant visuotiniams rinkimams ateinančiais metais.

Nacionalinės koalicijos partija turi 44 deputatus 200 vietų parlamente. Ji surinko daugiausiai balsų (22,6 proc.) per gegužę vykusius Europos Parlamento rikimus, aplenkdama savo pagrindines varžoves – Centro partiją (19,7 proc.) ir euroskeptišką, prieš imigrantus nusistačiusią Suomių partiją (12,9 procento).

J.Katainenas pirmadienį įteiks atsistatydinimo raštą Suomijos prezidentui Sauli Niinistoe ir paskelbs A.Stubbą savo įpėdiniu kartu su naujos sudėties vyriausybe, kurioje teks kruopščiai subalansuoti penkių partijų atstovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius