Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujuosiuose Rusijos vadovėliuose – iškraipyta Lietuvos istorija

Naujuosius mokslo metus Rusija pasitinka su nauja švietimo ministre Olga Vasiljeva. Taip pat su naujais istorijos vadovėliais, kuriuose nebeliko slapto Ribbentropo ir Molotovo pakto, Baltijos šalių okupacija pristatoma kaip šių šalių noras jungtis į Sovietų Sąjungą, neigiamas Lenkijos kariškių žudymas, praneša tvrain.ru.
Stalino portretas gegužės 9 d. demonstracijoje
Stalino portretas gegužės 9 d. demonstracijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos televizijos „Dožd“ žurnalistas Pavelas Lobkovas palygino senuosius ir naujuosius vadovėlius. Tai darydamas jis perspėjo Rusijos moksleivius, kad istoriją mokytis labai svarbu, nes jau yra ne vienas pavyzdys, kai, pavyzdžiui, už teiginį, kad Hitleris ir Stalinas kartu užpuolė Lenkiją Rusijos piliečiai buvo nubausti įspūdingomis baudomis.

„Scanpix“ nuotr./Akimirka iš pakto pasirašymo
„Scanpix“ nuotr./Akimirka iš pakto pasirašymo

Žurnalistas verčia naują istorijos vadovėlį ir cituoja: „Vokietijai buvo suteikta veikimo laisvė Lenkijoje, o Sovietų Sąjunga gavo taikią pertraukėlę, kurią išnaudojo savo gynybos stiprinimui.“

Būtent taip dabar moksleiviams pristatomas istorijos tarpsnis, kai po slaptų susitarimų fašistinė Vokietija ir Stalino valdoma Sovietų Sąjunga pasidalino įtakos zonas Europoje ir vienu metu iš skirtingų pusių užpuolė Lenkiją.

Naujuosiuose vadovėliuose rašoma: „30-ųjų sovietinė politika buvo pragmatiška ir manevringa“. Apie Ribbentropo ir Molotovo paktą užsimenama tik tiek, kad jis buvo slaptas.

Rusijos moksleiviams privalomose knygose nurodoma, kad 1939 m. Sovietų Sąjunga Estijai, Latvijai ir Lietuvai pasiūlė pasirašyti tarpusavio pagalbos sutartis. Rašoma, kad Baltijos šalys šių susitarimų nesilaikė. Jose įvyko rinkimai ir naujieji vadovai paprašė priimti valstybes į Sovietų Sąjungos sutartį.

LCVA nuotr./Lietuvos okupacija 1940 m.
LCVA nuotr./Lietuvos okupacija 1940 m.

Tiesa, ankstesniuose vadovėliuose Ribbentropo ir Molotovo paktas visiškai nėra slaptas. Ištraukos iš jo cituojamos vadovėlių puslapiuose, o užduotyse prašoma moksleivių įvardinti, kas tai per dokumentai.

Juose taip pat nurodoma, kad „ilgą laiką sovietų valdžia nepripažino savo kaltės nužudant tūkstančius karo belaisvių lenkų“. P.Lobkovas stebisi, iš kur gi tie belaisviai atsirado, jei Sovietų Sąjunga niekada nepuolė Lenkijos?

„Vaikai, to neįmanoma suprasti. Tai reikia tiesiog prisiminti“, – sako žurnalistas.

Vadovėliuose šlovinamas Stalinas, iškreipiama lagerių mirtingumo statistika.

Žurnalistui keistai atrodo ir naujausios Rusijos istorijos atvaizdavimas. Naujuosiuose vadovėliuose rašoma: „2011 m. rinkimai į Dūmą patvirtino dominuojančią „Vieningos Rusijos“ padėtį. 2012 m. kovą trečią kartą prezidentu išrinktas V.V.Putinas.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Nemcovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Nemcovas

P.Lobkovas stebisi, kodėl šis Rusijai svarbus laikotarpis aprašytas dvejomis eilutėmis: „Tuo metu daugiau nieko nevyko? Nieko?“

Jis ima senesnį vadovėlį ir cituoja: „Mitingai ir demonstracijos vykusios Maskvoje ir kituose Rusijos miestuose parodė didėjantį visuomenės politinį aktyvumą.“

Informacijos, prieš ką buvo nukreipti tie mitingai, nėra.

Panašiomis frazėmis aprašyta ir Krymo aneksija. „Revoliucinė banga tėškė į kitą pusę plaukiantį Krymo pusiasalį. Visa Krymo istorija susaistyta su Rusija. Čia senasis Chersonesas“, – rašoma istorijos vadovėlyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristai Luhanske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Teroristai Ukainoje

„Jūs ką nors supratote?“ – klausia P.Lobkovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius