-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Naujus laivus Lenkijos kompanija ketina pavadinti Vilniaus ir Lvovo vardais

Valstybinė Lenkijos jūrų laivybos kompanija ketina naujus laivus pavadinti Vilniaus, Lvovo ir dar vieno dabartinės Ukrainos miesto Ternopilio vardais. Nors bendrovės vadovai problemų, kad pasirinkti tarpukariu Lenkijai priklausiusių miestų pavadinimai, nemato, kai kurie apžvalgininkai situaciją vertina kitaip – esą tai gali pabloginti ir taip ne pačius geriausius santykius su Lietuva ir Ukraina.
Vienas iš Lenkijos jūrų laivybos kompanijos laivų
Vienas iš Lenkijos jūrų laivybos kompanijos laivų / polsteam.com nuotr.
Temos: 1 Lenkija

„Turime išskirtinį talentą gadinti santykius su kaimynais. Provokuojančiai, neprotingai, visiškai neaišku kodėl. Jeigu klausimas nebūtų toks kompromituojantis, kam tai tarnauja ir kas už to stovi... Labai norisi tokį klausimą iškelti“, – apie situaciją, kad Lenkijos jūrų laivybos kompanija (Polska Żegluga Morska (PŻM)) ketina naujus savo laivus pavadinti „Vilnius“ ir „Lvovas“, teigia Jagienka Wilczak, savaitraščio „Polityka“ žurnalistė ir apžvalgininkė.

Ščecino radijas prieš kiek daugiau nei savaitę pranešė, kad kompanija penkis naujus savo laivus ketina pavadinti vadinamųjų Lenkijos pakraščių (kresų) – teritorijų, kurios iki Antrojo pasaulinio karo, priklausė Lenkijai – miestų pavadinimais. Pirmasis laivas vadinsis „Lvovas“. Jis gaminamas Kinijoje ir galės gabenti 39 tūkst. tonų krovinį.

Vienas iš kompanijos vadovų Pawelas Brzezickis problemų neįžvelgia. Esą Ščecino ir visos Vakarų Lenkijos gyventojams šie vardai skamba „simpatiškai ir nostalgiškai“. „Lvovas“ Lenkijos laivyne plaukiojo prieš karą, tai buvo mokomasis laivas.

J.Wilczak priminė pernai vasaros istoriją, kai Lenkijos Vidaus reikalų ministerija pasiūlė lenkams balsuoti ir galbūt įtraukti kaip vieną iš vaizdų į naujuosius jų piliečių pasus Vilniaus Aušros vartus ir Lvovo Ereliukų kapines, kur palaidoti Lenkijos gynėjai, žuvę kovose su ukrainiečiais. „Dėl tokių siūlymų protestavo Kijevas ir Vilnius ir teko to atsisakyti. Tik žalos, kuri padaryta ir taip blogiems santykiams su Ukraina ir Lietuva, nepavyko atitaisyti. Kitaip tariant, jeigu kas ir pasinaudojo sumaištimi, tai tikrai ne Lenkija. O dabar sumanymas grįžta lyg niekur nieko“, – rašo žurnalistė.

Ir tikriausiai šie gyventojai nori gerų santykių su Vilniumi ar Ternopiliu, o ne priekabių ar išdavystės, – rašo J.Wilczak.

Suprasti Ščecino, Vroclavo ir kitų Vakarų Lenkijos miestų gyventojų sentimentus Lvovo, Vilniaus ar Ternopilio pavadinimas esą galima, nes tai dalis jų šeimų istorijos. „Bet sentimentai ir realybė yra skirtingos planetos, dažnai labai nutolusios. Ir tikriausiai šie gyventojai nori gerų santykių su Vilniumi ar Ternopiliu, o ne priekabių ar išdavystės. O jauni žmonės? Ar jiems nepasirodys nesuprantama ir keista, kad lenkiški laivai turi Ukrainos miestų pavadinimus? Kodėl Vilnius, o ne, tarkim, Briuselis? Ne Saragosa, juk ten irgi buvome su Napoleonu... Tikrai pavadinimai „Lvovas“ ar „Vilnius“ nepagerins Lenkijos jūrų laivybos kompanijos darbo. Tai veikia ne taip. Tai tik akių dūmimas“, – rašo J.Wilczak.

Ji siūlo geriau rinktis Lenkijos miestų vardus, o politikams – dar kartą pagalvoti apie gerus santykius su kaimynais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius