Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nė centimetro į Rytus: ekspertai – apie Rusijos pageidavimus dėl Ukrainos ir NATO

Daug pastarosiomis dienomis kalba ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, ir užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas – žinoma, apie Ukrainą ir NATO. Esą Europai gresia „karinės konfrontacijos košmaras“, nes Vakarai nori čia palikti raketų, karinės įrangos dar arčiau Rusijos sienų, taip pat „pumpuoja“ ukrainiečių pajėgas. Sprendimas, suprask, turėtų būti Ukrainos finliandizacija. 15min skaitytojų dėmesiui – ekspertų mintys apie, jų teigimu, veidmainiškas Kremliaus idėjas.
Vladimiras Putinas ir Sergejus Lavrovas
Vladimiras Putinas ir Sergejus Lavrovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iš pradžių V.Putinas: „Reikalausime parengti konkrečius susitarimus, kurie užkirstų kelią bet kokiam tolesniam NATO judėjimui į Rytus ir grėsmę mums keliančių ginklų sistemų dislokavimui netoli Rusijos teritorijos.“

Tada – ir S.Lavrovas: „Norime, kad šie susitarimai būtinai būtų teisinio, teisiškai įpareigojančio pobūdžio. Artimiausiu metu parengsime atitinkamus konkrečius siūlymus savo kolegoms vakariečiams ir tikimės, kad į juos bus rimtai atsižvelgta.“

S.Lavrovas ketvirtadienį Stokholme susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu, Vakaruose jau kelias savaites augant nerimui dėl Rusijos pajėgų telkimo netoli Ukrainos sienos. Iki metų pabaigos numatomas ir V.Putino pokalbis su Amerikos prezidentu Joe Bidenu.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Lavrovas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sergejus Lavrovas

Analitikų teigimu, Kremlius tokio, „Kommersant“ teigimu, ultimatumo forma įgarsino jau kuris laikas Maskvoje sklandžiusius gandus, ko bus reikalaujama iš Vakarų dėl Ukrainos – šios šalies finliandizacijos.

Šis terminas kildinamas iš Sovietų Sąjungos santykių su kaimynine Suomija pobūdžio. Pastaroji šalis išvengė okupacijos po Antrojo pasaulinio karo, bet per visą Šaltojo karo laikotarpį buvo priversta taikstytis su Maskvos politika, pavyzdžiui, nepretenduoti prisijungti prie NATO.

Strategų Rusijoje vertinimu, finliandizacija tiktų ir Ukrainai. Šios valstybės narystę Aljanse ir, kaip rodo pastarųjų savaičių retorika, net NATO karinę paramą Kijevui, Kremlius mato kaip raudonąją liniją.

M.Kimmage'as: Rusijai jau viskas yra raudona linija. Situacija pavojinga – kažkuri pusė turės nusileisti, bet nematau galimybės, kad tai darytų Vakarai.

Esą jei visoms pusėms bus aišku, kad Ukraina nebus NATO narė, regione įsivyraus stabilumas. O jei Rusijos reikalavimus Vakarai, konkrečiai JAV, ignoruos, Maskva imsis priemonių, kaip skelbia Užsienio reikalų ministerija, „karinio ir strateginio balanso Europoje atstatymui“.

Vis dėlto Vokietijos Marshallo fondo ekspertas, istorikas Michaelas Kimmage'as, kalbėdamas su 15min, pabrėžė, kad Maskvos įgeidžiai jam skamba keistai: „Regis, Rusijai jau viskas yra raudona linija. Situacija pavojinga – kažkuri pusė turės nusileisti, bet nematau galimybės, kad tai darytų Vakarai.“

O ir kiti analitikai stebisi Kremliaus veidmainiškumu – pati pasistengusi eskaluoti situaciją, Rusija, jau aneksavusi Krymą ir sukursčiusi karą Donbase, iš tiesų siekia ne Ukrainos finliandizacijos, o visiškos šios šalies kontrolės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius