Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neatsakyti Norvegijos tragedijos klausimai

Praėjus keturioms dienoms po siaubingo dvigubo išpuolio Norvegijoje visuomenės atsakas kol kas daugiausiai pasireiškė sielvartu, ne pykčiu. Prarastos gyvybės sukrėtė novergus. Šimtai tūkstančių jų pirmadienį išėjo į sostinės Oslo ir kitų šalies miestų gatves, rašo BBC.
Žmonės Osle dalyvauja „gėlių žygyje“
Žmonės Osle dalyvauja „gėlių žygyje“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau kada žiniasklaida, visuomenė ir politikai ims giliau analizuoti tai, kas įvyko praėjusį penktadienį – tik laiko klausimas. Kai tai įvyks, Norvegijos saugumo ir ekstremalių situacijų tarnyboms bus užduoti sudėtingi klausimai.

Daugeliui užkliuvo norvegų policijos veiksmai masinių žudynių valdančiosios Darbo partijos jaunimo stovykloje Utojos saloje metu. Nuostabą sukėlė tai, kiek laiko policijos pareigūnams prireikė nusigauti iki tragedijos vietos. Antradienį šalies teisingumo ministras Knutas Storbergetas gyrė policijos pareigūnus už jų „fantastišką“ darbą per išpuolius, nusinešusius mažiausiai 76 žmonių gyvybes, nepaisant vis garsiau pasigirstančios kritikos, kad jie veikė lėtai. „Labai svarbu, kad turėtume atvirą ir kritišką prieigą... bet viskam bus lako“, – po susitikimo su Oslo policijos vadovu sakė ministras.

Gelbėjo valtimis

Norvegijos slaptosios tarnybos taip pat atsidurs po padidinamuoju stiklu – paaiškėjo, kad įtariamasis žudikas joms buvo žinomas.Žiniasklaidos sraigtasparniai ore filmavo žudynes Utojos saloje nemažai laiko, kol ginkluoti antiteroristinės grupės policijos pareigūnai galiausiai atvyko į salą. Kai jie pasiekė Utoją, įtariamasis žudikas joje nevaržomas siautėjo 1,5 valandos.

Netoli salos buvę drąsūs žmonės jaunuolius nuo paskendimo ežere gelbėjo savo valtimis. Ir tik praėjus nemažai laiko jiems į pagalbą atvyko ekstremalių situacijų pareigūnai. Pranešama, kad teisėsaugos atstovai negalėjo atvykti į salą laiku, nes paaiškėjo, jog valtis, kuria jie ten ketino plaukti, buvo per maža gabenti pareigūnus ir jų amuniciją – ji ėmė skęsti, ir sugedo valties variklis. Paaiškėjo taip pat ir tai, kad Osle tuo metu nebuvo nei vieno sraigtasparnio, kuriuo pareigūnai galėjo vykti į salą. Vos pareigūnams atvykus į salą, įtariamasis pasidavė per dvi minutes, taigi, galima numanyti, kiek gyvybių būtų išsaugota, jei pareigūnai būtų atvykę laiku.

Daugybė kitų policijos pareigūnų tuo metu buvo Oslo centre, kur per precedento neturintį išpuolį prie vyriausybinių pastatų komplekso sprogus bombai žuvo aštuoni žmonės, daugybė pastatų buvo gerokai apgriauti.

Akivaizdžiai per lėtas atsakas į Utojos salos žudynes kelia klausimą, ar policijos pareigūnai buvo gerai pasiruošę išpuoliams.

Žinomas įtariamasis

Norvegijos slaptosios tarnybos taip pat greičiausiai atsidurs po padidinamuoju stiklu – paaiškėjo, kad įtariamasis žudikas joms buvo žinomas. Slaptųjų tarnybų akiratyje jis atsidūrė po to, kai praėjusių metų kovą iš Lenkijos bendrovės internetu užsisakė chemikalų.

Taip pat pasirodė informacija, kad įtariamasis buvo susisiekęs su Didžiosios Britanijos „Anglų gynybos lygos“ lyderiais ir kad šį kontaktą buvo atskleidęs antifašistinis žurnalas „Searchlight“.

Iki šiol niekas Norvegijoje atvirai nekritikavo policijos, saugumo ar ekstremalių situacijų tarnybų darbo užkertant kelią įvykdytiems išpuoliams. Nepaisant to, paaiškinimų iš jų bus tikimasi sulaukti jau greitai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius