Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nedarbo sumažėjimas įelektrino Baracko Obamos rinkimų kampaniją

Baracko Obamos laimei šeštadienį pasirodė netikėtai geros naujienos, kad nedarbas JAV nukrito žemiau 8 proc. ir dabar yra mažiausias per visą jo prezidentavimo laiką.
Barackas Obama
Barackas Obama / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šie netikėti duomenys nukreipė žiniasklaidos dėmesį nuo prezidento varžovo, respublikonų kandidato Mitto Romney pergalės pirmuosiuose prezidentinės rinkimų kampanijos debatuose.

Pranešimas, kad nedarbas nukrito iki 7,8 proc., įelektrino B.Obamos perrinkimo kampaniją, kurią buvo prislopinęs prastas prezidento pasirodymas per debatus su varžovu trečiadienį.

„Šiandien, manau, mes, visa šalis, vėl žengiame į priekį“, – sakė B.Obama per entuziastingą mitingą Virdžinijoje. Jo kalba buvo kontrastas vangiam pasirodymui per debatus su M.Romney.

Prezidento varžovas, kuris po Denveryje įvykusių debatų viliasi radikalaus apklausų rezultatų pasikeitimo savo naudai, iš karto pareiškė, kad B.Obamos ekonomika neišgyvena „tikro atsigavimo“, tačiau Darbo departamento paskelbti skaičiai reiškia, kad jo ataka nebeturi ankstesnės potencijos.

Šiandien, manau, mes, visa šalis, vėl žengiame į priekį, – pareiškė Barackas Obama.

„Jeigu (atsižvelgtume į) visus tuos žmones, kurie paprasčiausiai iškrito iš darbo jėgos, tikrasis nedarbas būtų arčiau 11 procentų“, – pareiškė M.Romney, kuris taip pat dalyvauja rinkimų kampanijos renginiuose svarbioje Virdžinijos valstijoje.

M.Romney pasirinktas kandidatas į viceprezidentus Paulas Ryanas perspėjo, kad amerikiečiai neturėtų pasitenkinti sumažėjusiais ekonominiais lūkesčiais valdant B.Obamai.

Tuo tarpu politikos pasaulis diskutuoja, ar šie nauji duomenys apie nedarbo lygį yra „spalio netikėtumo“ stiliaus įvykis, kuris bus laikomas momentu, kai rinkimų kovos eiga likus mėnesiui iki lapkričio 6-osios rinkimų pakrypo B.Obamos naudai.

Demokratų prezidentas, kuris, ekonomikai jo prezidentavimo metais atsigaunant vangiai, ėmė baimintis kas mėnesį skelbiamų niūrių duomenų apie nedarbą, taip pat, regis, su pasitenkinimu papriekaištavo dėl M.Romney pesimistinės reakcijos į naujuosius skaičius.

„Šiandienos naujienos tikrai nėra pretekstas bandyti nuvertinti ekonomiką, kad užsidirbtum kelis politinius taškus. Tai primena, kad ši šalis nuėjo pernelyg toli, jog dabar pasuktų atgal“, – sakė B.Obama.

„Padarėme pernelyg didelę pažangą, kad grįžtume prie politikos, kuri, visų pirma, ir nulėmė krizę. Negaliu leisti tam įvykti. Neleisiu tam įvykti“, – pridūrė jis prieš išvykdamas į antrą mitingą rinkimams taip pat svarbioje Ohajo valstijoje.

„Po to, kai man pradėjus eiti pareigas prarasdavome maždaug po 800 tūkst. darbo vietų per mėnesį, dabar mūsų verslas per pastaruosius pustrečių metų pridėjo 5,2 mln. naujų darbo vietų“, – pažymėjo prezidentas.

Tačiau kai kurie respublikonų šalininkai prikibo prie to, kad staigus nedarbo sumažėjimas rugsėjo mėnesį trimis dešimtadaliais procento yra esą keistai patogūs prezidentui, atsižvelgiant į laiką, likusį iki rinkimų.

„Neįtikimi darbo skaičiai... Šie Čikagos vyrukai padarys viską... Negali (gerai pasirodyti) debatuose, tai pakeičia skaičius“, – „Twitter“ parašė Jackas Welchas, buvęs pramonės giganto „General Electric“ vadovas.

Tokie skaičiai „gerai nekvepia, kai pagalvoji apie tai, kur ekonomika yra šiuo metu“, – vėliau sakė jis „Fox News“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius