Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nei žadėtų trijų mėnesių mokymų, nei vado mūšio lauke: mobilizuoti rusai Luhanske pabėgo į mišką

Rusijos karui Ukrainoje mobilizuoti vyrai iš Tomsko srities dvi savaites slapstosi miške netoli Luhansko. Po apšaudymo jie pasitraukė iš fronto. Dabar jiems gresia baudžiamoji byla dėl dezertyravimo, rašo nepriklausomas rusų leidinys „Meduza“.
Mobilizuotas karys
Mobilizuotas karys / „Scanpix“/AP nuotr.

Mobilizuotieji iš Tomsko srities Pervomaisko rajono dvi savaites slapstosi miške aneksuotoje Luhansko srityje. Jie negali grįžti į dalinį, nes jiems gresia baudžiamoji byla dėl dezertyravimo už pasitraukimą iš karo zonos.

Apie šią situaciją portalui sibreal.org pranešė vieno iš mobilizuotųjų motina Jelena Solodovnikova, skelbia „Meduza“.

Žadėjo trijų mėnesių mokymus

Pasak moters, jos sūnus buvo mobilizuotas rugsėjo 26 dieną Jam buvo pažadėta tris mėnesius mokytis Omsko kariniame dalinyje, tačiau vietoje to jis kartu su kitais šauktiniais buvo išvežtas į Jekaterinburgą.

Šiame mieste vyrams buvo išduotos uniformos, o rugsėjo 29 dieną jie buvo išvežti į pasienio dalį Rostovo srityje.

Dar po savaitės mobilizuotieji buvo išsiųsti į Luhansko sritį.

Kaip rašo sibreal.org, šie mobilizuoti vyrai, kuriems buvo žadėti trijų mėnesių kariniai apmokymai, buvo vadinami tiesiog „mėsa“.

Vieną dieną Luhansko srityje mobilizuotieji iš Tomsko pateko į minosvaidžių ugnį ir buvo priversti trauktis.

VIDEO: Kas naujo fronte: „Rusija išsigando Turkijos karinės galios“. Gintaras Bagdonas apžvelgia karo eigą

Mūšio laukas be vadų

Pasak vieno iš karių motinos J.Solodovnikovos, mūšio lauke nebuvo jokios vadovybės, o pagrindiniu vadu buvo paskirtas taip pat mobilizuotas seržantas, kuris nesuprato, ką mūšio lauke reikia daryti.

„Jie vaikščiojo kaip pėstininkai, nebuvo jokios įrangos. Buvo kulkosvaidžiai, bet kas jie tokie, su kulkosvaidžiais prieš tankus?“ – sakė mobilizuotojo motina.

Galiausiai kariai pasitraukė į mišką, kad apsaugotų savo gyvybes. Pastarąjį kartą su artimaisiais jie susisiekė spalio 17 dieną.

„Dabar jie liko vieni. Pasidarė kažkokį tentą, dieną kūrena laužus, kad sušiltų, naktį juos užgesina“, – pasakoja J.Solodovnikova.

Kariškių artimieji kreipėsi pagalbos į Valstybės Dūmos deputatę iš Tomsko srities Tatjaną Solomatiną. Jie prašė „duoti mobilizuotiesiems normalią komandą“ ir išsiųsti juos mokytis, tačiau deputatė sakė, kad „karininkai atsisako dirbti su dezertyrais“.

„Scanpix“/AP nuotr./Mobilizacija Rusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Mobilizacija Rusijoje

Iš gubernatoriaus įstaigos, kuriai artimieji skundėsi, kad jų giminaičiai buvo išsiųsti į karo zoną be apmokymų, amunicijos ir maisto, jie gavo pranešimą, kad artimųjų kreipimasis priimtas nagrinėti.

Sugriežtintos bausmės

Vos paskelbęs apie mobilizaciją Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas po kelių dienų pasirašė įstatymo pataisas, kuriomis sugriežtintos bausmės už savanorišką pasidavimą į nelaisvę ir atsisakymą kovoti.

Remiantis šiomis Rusijos baudžiamojo kodekso pataisomis, už dezertyravimą iš karinio dalinio mobilizacijos ar karo padėties metu bus baudžiama iki 10 metų laisvės atėmimo bausme. Pagal anksčiau galiojusį įstatymą maksimali kalėjimo bausmė siekė 5 metus.

Savanoriškai pasidavusiems priešui kariams taip pat gresia iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė, o už plėšikavimą nuteistiems asmenims gali būti skirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Kita pataisa numato laisvės atėmimo bausmę iki 10 metų tiems, kurie atsisako eiti į kovą arba vykdyti karininko įsakymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius