Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįprasta dovana: JAV medikas kone po pusšimčio metų karo veteranui grąžino amputuotą ranką

Nguyenas Quangas Hungas Vietnamo kare kovojo prieš JAV ir jame neteko rankos. Tam tikra prasme jis vėl ją atgavo. JAV gydytojas, operavęs vyrą, perdavė jam rankos kaulus, kuriuos kruopščiai saugojo, skelbia „Die Welt“.
Nguyenas Quangas Hungas šypsosi išvydęs gydytojo Samo Axelrado dovaną – amputuotą ranką.
Nguyenas Quangas Hungas šypsosi išvydęs gydytojo Samo Axelrado dovaną – amputuotą ranką. / AFP/Scanpix nuotr.

Pasimatymas įvyko po 47-erių metų. Amerikietis gydytojas kariui ranką amputavo 1966 metais ir visą laiką ją saugojo.

Nguyenas Quangas Hungas šiuo metu yra 73 metų. Kovodamas centrinėse Vietnamo aukštumose jis pateko į amerikiečių rankas. Vyras buvo sužalotas, jo ranka nuo kulkos buvo stipriai nukentėjusi, vyru pasirūpino JAV medikai. Tarp jų buvo ir dabar jau 74-erių gydytojas Samas Axelradas.

„Buvo aišku, kad mes turime jį operuoti, niekur negalėjome jo išsiųsti“, – pasakojo Vietname viešintis medikas.

Priešo karys buvo operuotas karo lauko ligoninėje. „Aš baiminausi, – neslepia vietnamietis, – Tačiau, kai manimi ėmė rūpintis gydytojas Samas, aš nurimau“.

Tuomečius įvykius mena neįtikėtinas simbolis – vyro rankos kaulai. Gydytojo komanda preparavo ranką, palikdama tik kaulus. Iš vielos jie suformavo rankos formą ir ją padovanojo gydytojui, tarsi prisiminimą apie oeraciją. S.Axelradas, kuris po karo Teksase dirbo urologu, senoje dėžėje su kariniais daiktais aptiko kolegų dovanotą ranką ir nusprendė, kad turi ją grąžinti į Vietnamą.

Tačiau misija nebuvo lengva. Pernai kelionė baigėsi nesėkmingai. Tik tuomet, kai apie S.Axelrado paciento paieškas paskelbė vienas laikraščių, atsiliepė vietnamiečio giminaitis ir padėjo jiems susitikti.

„Tai nėra vienas tų atminimų, kurį daugelis norėtų prisiminti, tačiau aš džiaugiuosi vėl matydamas gydytoją ir turėdamas savo ranką“, – sakė Nguyenas Quangas Hungas.

Nuotraukoje galima matyti netoli gimtojo vietnamiečio miesto Qui Nhon įvykusio susitikimo akimirką.

Vietnamiečiui atgauti rankos kaulai gali pasitarnauti kovojant su valdininkais. Po 35 metų vyras tikisi galiausiai gauti neįgalumo išmokas. Iki šiol pareigūnai atmetinėjo jo prašymą, teigdami, kad jis negali įrodyti, jog ranką prarado karo metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius