Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Neįprasta procedūra: prašoma žuvusių Izraelio karių spermos

Izraelio sveikatos apsaugos ministerija supaprastino procedūrą, pagal kurią tėvai gali gauti savo sūnų – karių ir civilių, žuvusių per aštrėjantį valstybės ir palestiniečių grupuotės „Hamas“ konfliktą, – spermą. Pasak laikraščio „Haaretz“, per pastarąjį mėnesį sperma buvo paimta iš 33 vyrų, dauguma jų – kariai.
Izraelio kariai
Izraelio kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Paprastai pomirtiniam spermos paėmimui nereikia jokio teisinio įsikišimo, tačiau tėvams teko įsitraukti į teisinius verpetus. Dabar šis draudimas panaikintas. Šeimų informavimo apie spermos paėmimo ir procedūros spartinimo su Izraelio kariuomene ir ligoninėmis darbą dabar koordinuoja specialus padalinys.

Profesorius Danielis Seidmanas, dirbantis vyresniuoju reprodukcinės medicinos gydytoju Asutos medicinos centre Tel Avive, leidiniui „The Insider“ sakė, kad vien jo klinikoje nuo spalio 7 d. buvo atliktos 24 tokios procedūros:

„Žinau bent vieną atvejį po spalio 7 d., kai gydytojai surinko spermą praėjus 72 valandoms po mirties ir rado gyvų spermatozoidų, tačiau niekas nežino, ar iš jų gims kūdikis. Apskritai žinau, kad mano ligoninėje buvo maždaug 24 atvejai, kai sperma buvo paimta per 72 valandas, tačiau visi nėštumai įvyko per 48 valandas.“

Pasak gydytojo, spalio 7 d. nužudytų vyrų problema yra ta, kad jų kūnai mažiausiai 24 valandas buvo saulėje. „Dauguma nėštumų įvyksta panaudojant spermą, surinktą per 24 ar 36 valandas, be to, yra didžiulis skirtumas, ar žmogus miršta ligoninėje, kur kūnas gali būti apsaugotas, ar miršta saulėje, lauke“, – sakė jis.

Pašnekovas pažymėjo, kad dėl šios situacijos kyla nemažai etinių klausimų. Pasak jo, daugelis partnerių šią procedūrą gydytojams užsako paveikti emocijų, nesusimąstydami apie su ja susijusias komplikacijas:

„Vaikai ir vaisingumas izraeliečiams visada buvo labai svarbūs. Tačiau kyla ir etinių klausimų: ar turėtume sąmoningai kurti našlaičius? Vaikui didelė našta sužinoti, kad jo tėvas buvo drąsus karys. Be to, mirusiojo sutikimo neklausiama. Neklausiama, ar jis nori turėti vaiką. Be to, daugeliu atvejų sperma niekada nenaudojama. Nes žmonos ir partneriai, būdami labai emocingi, dažnai prašo užšaldyti spermą, bet vėliau kelia klausimą, ar į pasaulį atvesti dar vieną našlaitį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius