-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįtikėtina rasinė nelygybė: iš kalėjimo paleistas 44 metus neteisingai kalintas juodaodis vyras

Ketvirtadienį iš Šiaurės Karolinos kalėjimo į laisvę išėjo juodaodis Ronnie Longas – jis 44 metus kalėjo už nusikaltimą, kurio nepadarė, rašo CNN.
Iš kalėjimo paleistas Ronnie Longas
Iš kalėjimo paleistas Ronnie Longas / „Scanpix“ nuotr.

Ronnie Longas, vilkėdamas tamsų trijų dalių kostiumą, raudoną kaklaraištį ir skrybėlę, išėjo iš kalėjimo, nešdamasis su savimi vos kelis daiktus. Prieš kreipdamasis į žurnalistus, jis pakėlė rankas į minią ir apkabino sau brangius žmones.

„Tai buvo ilgas kelias. Tačiau pagaliau jis baigtas. Dabar jau baigtas“, – kalbėjo buvęs kalinys.

Dėvėdamas apsauginę kaukę su užrašu: „Išlaisvinkite Ronnie Longą“, jis padėkojo savo advokatams ir savo artimiesiems už jų paramą ir atkaklumą per „šį ilgą teisinį mūšį“.

Ronnie Longas (64 m.) buvo apkaltintas baltaodės moters išprievartavimu. Prisiekusieji, kurie visi buvo baltaodžiai, pripažino jį kaltu dėl išprievartavimo dar 1976 metais ir nuteisė jį kalėti iki gyvos galvos.

Jo nuosprendis buvo atšauktas ketvirtadienį po to, kai Šiaurės Karolinos valstija pateikė federaliniam teismui prašymą tai padaryti.

Nuo tada, kai R.Longas buvo nuteistas, „pavyko atskleisti nerimą keliantį ir stulbinamą tyčinį policijos materialinių įrodymų slėpimo modelį“, – rašė JAV ketvirtojo apygardos apeliacinio teismo teisėja Stephanie Thacker.

Šiuos įrodymus, įskaitant ir spermos mėginius bei nusikaltimo vietoje rastus pirštų atspaudus, kurie neatitiko R.Longo, teisėsauga sąmoningai nuslėpė byloje, sakė S.Thacker.

„Scanpix“ nuotr./Iš kalėjimo paleistas Ronnie Longas
„Scanpix“ nuotr./Iš kalėjimo paleistas Ronnie Longas

„Dėl apgaulės, kuri įvyko teisiamajame procese, Ronnie Longas ir jo patarėjas tuo metu neturėjo naudos iš tų įrodymų, kuriuos jie būtų galėję pateikti prisiekusiesiems. Taigi taip jis neteisingai kalėjo 44 metus“, – sakė R.Longo advokatas, Duke'o universiteto teisės profesorius Jamie Lau.

Rasė taip pat suvaidino svarbų vaidmenį

Įkalčių nuslėpimas jau ir taip reiškė, kad R.Longas tuomet stojo prieš nesąžiningą jo atžvilgiu teismą, tačiau, pasak buvusio kalinio advokato, rasinė dinamika tuo laiku taip pat padarė didelę įtaką.

R.Longas buvo apkaltintas 1976 metų balandžio 25-ąją išprievartavęs 54-erių metų baltaodę moterį. Ji pranešė, kad smurtautojas ją užpuolė jos pačios namuose, išprievartavo ir pabėgo, nurodoma teismo dokumentuose.

Maždaug po dviejų savaičių pareigūnai paprašė jos atvykti į teismo salę ir stebėti nusikaltėlius, kurie buvo teisiami kitose bylose. Pareigūnai norėjo sužinoti, ar jos užpuoliko nebus tarp jų. Galiausiai moteris teismui pareiškė, kad ją užpuolė R.Longas, kuris tą dieną teisme buvo dėl menko pažeidimo. Dėl to pažeidimo kaltinimai buvo atmesti, tačiau R.Longui teko stoti prieš teismą dėl kaltinimų išprievartavimu.

Tarp bylą nagrinėjusių prisiekusiųjų nebuvo nė vieno juodaodžio. Kiekvienas ir kaltinamosios pusės liudytojas buvo baltasis, o gynybos liudininkai visi buvo juodaodžiai, sakė sakė R.Longo advokatas.

„Visos kortos buvo prieš jį, o didžiausią įtaką tam padarė rasizmas, 1976 metais vyravęs Šiaurės Karolinos pietuose, o ypač Konkorde“, – pridūrė jis.

„Scanpix“ nuotr./Iš kalėjimo paleistas Ronnie Longas
„Scanpix“ nuotr./Iš kalėjimo paleistas Ronnie Longas

Federaliniai teisėjai taip pat užsiminė apie rasinę nelygybę išleidimo dokumentuose.

„Ponas Longas, juodaodis vyras, septintojo dešimtmečio Šiaurės Karolinoje „mažame miestelyje“ buvo teisiamas visų baltųjų žiuri už žymaus vietinio verslo vadovo baltosios našlės išprievartavimą“, – rašė ketvirtojo apygardos apeliacinio teismo teisėjas Jamesas Wynnas.

Piliečių teisių lyderiai ir vietos pareigūnai džiaugėsi R.Longo paleidimu, o Šiaurės Karolinos NAACP prezidentas kun. Anthony Spearmanas neteisingą jo įkalinimą pavadino „neteisybės įsikūnijimu“.

„Ne paslaptis, kad esu pakylėtas, jog teisingumas pagaliau išsprendė Ronnie Longo reikalą. R.Longas kentėjo 44-erius neteisybės metus“, – tviteryje parašė jis.

Kaltinimai dar neatšaukti

R.Longas metų metus bandė įrodyti, kad yra nekaltas. Tačiau jo paleidimas iš kalėjimo dar nepripažįsta jo nekaltu. Federalinis teismas paliko šį klausimą spręsti žemesnės instancijos teismui.

Nors kaltinimai dar turi būti atmesti, R.Longo advokatas teigė, kad yra įsitikinęs, jog taip ir bus.

„Nėra jokių įrodymų apie Ronnie atsakomybę dėl šio nusikaltimo“, – sakė jis.

Pagaliau R.Longas yra laisvas žmogus. Tik išėjęs iš kalėjimo, jis žurnalistams sakė, kad nori makaronų ir sūrio, jautienos šonkaulių, salotų ir šiek tiek limonado.

„Scanpix“ nuotr./Iš kalėjimo paleistas Ronnie Longas
„Scanpix“ nuotr./Iš kalėjimo paleistas Ronnie Longas

R.Longas taip pat džiaugėsi galėdamas vėl susitikti su artimaisiais, tačiau jis labai apgailestauja, kad šios dienos nesulaukė jo mama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius