Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per 95-ąjį Nelsono Mandelos gimtadienį pasiremta skaičių magija

Pretorijos ligoninėje gulinčiam Nelsonui Mandelai ketvirtadienį sukanka 95-eri metai. Jo garbei visame pasaulyje vyksta renginiai, skelbia naujienų tarnyba BBC.
Nelsonas Mandela laiko FIFA Pasaulio futbolo taurės trofėjų (2010 m.)
Nelsonas Mandela laiko FIFA Pasaulio futbolo taurės trofėjų (2010 m.) / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Nelsonas Mandela

Pietų afrikiečiai raginami buvusio prezidento ir apartheido lyderio garbei, kuris visuomenei paskyrė 67 metus, tiek pat minučių skirti labdaringiems darbams.

N.Mandela nuo birželio 8 dienos guli ligoninėje, jo būklė dėl plaučių infekcijos kritinė, bet stabili.

Jo dukra Zindzi trečiadienį teigė, jog tėtis padarė milžinišką pažangą. „Manau, kad artimiausiu metu jis važiuos namo“, – „Sky TV“ sakė moteris.

N.Mandelos gimimo diena Pietų Afrikoje sutampa su N.Mandelos tarptautine diena. Diena, kurią Jungtinės Tautos paskelbė Nobelio premijos laureato garbei.

Buvęs šalies lyderis visame pasaulyje gerbiamas dėl savo vaidmens Pietų Afrikoje užbaigiant apartheidą. 1994 metais jis tapo pirmuoju šalies juodaodžiu prezidentu.

Afrikos nacionalinio kongreso teigimu, N.Mandelos diena – tai duoklė 95 metams gerai nugyvento gyvenimo, skirta pietų afrikiečių ir viso pasaulio žmonių išsilaisvinimui.

Įvairūs renginiai

Garbingos lyderio sukakties proga apie milijonas moksleivių visoje Pietų Afrikoje N.Mandelai sudainuos „Su gimimo diena“.

Norint pažymėti 67 visuomenei skirtus jo gyvenimo metus, kai jis dirbo advokatu, aktyvistu, buvo kaliniu ir ėjo prezidento pareigas, savanoriai 67 minutes skirs mokyklų ir vaikų globos namų tvarkymui, ligoninių valymui ir išvežios maistą vargingiesiems.

Nelsonas Mandela su žmona Graca Machel (2011 m.)
Nelsonas Mandela su žmona Graca Machel (2011 m.)

Pietų Afrikos prezidentas Jacobas Zuma, remdamasis Mandelos klano pavadinimu Madiba, paragino žvelgiant į šios šeimos pavyzdį įdėti savo pastangų kuriant geresnę visuomenę.

Trečiadienį buvo atidengtas ir aukcione artimiausiu metu bus parduodamas plakatas, kuriame sudėtos iš viso pasaulio suplaukusios pastabos, kurių net 700, perteikiančios N.Mandelos viziją.

„Jis skatino žmoniškumo ir nesavanaudiškumo koncepciją“, – sakė projekto sumanytojas Mohammedas Jogie.

Ties ligonine susirinkę vaikai jau išvakarėse sudainavo lyderiui gimtadienio dainą ir prie įstaigos paliko raštelius su paramos žodžiais.

Tarptautiniai renginiai

Renginiai vyks ir tarptautiniu mastu. Niujorko Times skvere bus atidaryta didelė Paulo Blomkampo darbų paroda, čia bus galima išvysti daugybę tapybos kūrinių su N.Mandelos portretu.

Britų verslininkas Richardas Bransonas pažadėjo ketvirtadienį skirti 67 minutes viešiesiems darbams, kad „pasaulis žingsnis po žingsnio taptų dar geresne vieta“.

Australijos Melburno mieste suplanuoti koncertai, kuriuose pasirodys vietos ir afrikiečių kolektyvai.

Patiems Pietų Afrikos gyventojams geriausia dovana šia proga būtų N.Mandelos pasveikimas.

Ketvirtadienį taip pat sukanka 15 metų, kai N.Mandela vedė savo trečiąją žmoną Graca Machel. N.Mandelos artimas draugas gimtadienio išvakarėse juos apibūdino kaip „mylinčią porą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius