Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelsono Mandelos laidotuvės – dvylikos dienų ceremonija, pranoksianti olimpiados atidarymą ir monarcho karūnavimą kartu sudėjus

Nelsono Mandelos laidotuvės Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) savo dydžiu ir svečių sąrašu turėtų priminti olimpiados atidarymo ir uždarymo ceremonijas, prezidento inauguraciją ir monarcho karūnavimą kartu sudėjus. Iš anksto paruoštus laidotuvių planus matęs dienraštis „The Guardian“ teigia, kad buvusio šalies prezidento laidotuvės bus didžiausias kada nors šiame žemyne organizuotas renginys.
Pasaulis gedi mirusio Nelsono Mandelos
Pasaulis gedi mirusio Nelsono Mandelos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ketvirtadienio vakarą PAR prezidentas Jacobas Zuma sakė: „Mūsų mylimam Madibai bus surengtos valstybinės laidotuvės. Daviau nurodymą, kad visos PAR vėliavos būtų nuleistos iki pusės stiebo ir taip kabėtų iki laidotuvių pabaigos.“

Pasak „The Guardian“, N.Mandelos laidotuvės prilygs 2005-ųjų atsisveikinimo su popiežiumi Jonu Pauliumi II ceremonijai, kurioje dalyvavo penki karaliai, šešios karalienės, 70 prezidentų ir ministrų pirmininkų bei 2 milijonai tikinčiųjų.

Šalyje, laikiusioje N.Mandelą savo tėvu, dviem savaitėms gyvenimas  sustos.

Laukiama visų dar gyvų JAV prezidentų ir garbingų užsienio svečių nuo princo Charles'o iki Zimbabvės prezidento Roberto Mugabe'ės. Atskris ir įžymybės, laikiusios save artimais N.Mandelos draugais, pavyzdžiui, JAV televizijos laidų vedėja Oprah Winfrey.

Šalyje, laikiusioje N.Mandelą savo tėvu, dviem savaitėms gyvenimas sustos.

„Jis yra visos planetos didvyris, – laikraščiui teigia vienas aukštas užsienio diplomatas. – Tai bus didžiausios valstybinės laidotuvės nuo Winstono Churchillio laikų ir manau, kad bet kuriai šaliai tokias suorganizuoti būtų sunku.“

„The Guardian“ susipažino su vidiniu PAR vyriausybės dokumentu, numatančiu 12 dienų planą nuo pat N.Mandelos mirties iki pačių laidotuvių. Nors planas sudarytas seniau nei prieš metus ir gali būti koreguojamas, jis leidžia spręsti, kad tokio masto renginio pasaulis dar nėra regėjęs.

Pusiau nuleista Pietų Afrikos Respublikos vėliava
Pusiau nuleista Pietų Afrikos Respublikos vėliava

„Kūnas bus nugabentas į laidojimo namus lydint policijos apsaugai, rengiami planai tiesioginei transliacijai“, – rašoma memorandume apie pirmąją dieną.

„Visose užsienio atstovybėse, N.Mandelos fonde, vyriausybės pastatuose, ir greičiausiai Soveto N.Mandelos muziejuje bus atverstos užuojautų knygos“, – taip skamba planas antrajai dienai.

Trečiąją dieną užsienio diplomatai Pretorijoje bus sukviesti į instruktažą, kur bus aptarta N.Mandelos pašarvojimo logistika. Ketvirtąją dieną įvairūs garbingi asmenys susitiks su N.Mandelos šeima.

Šeštąją dieną turi būti suorganizuotos pamaldos už mirusįjį, į kurias bus pakviesti nusipelnę asmenys ir organizacijų lyderiai. „Ceremoniją pradės prezidentas Jacobas Zuma, bus pastatyti ekranai prie (Pretorijos) miesto rotušės ir greičiausiai Sovete, Keiptaune ir įvairiose kitose vietose.“

Pagal planą, aštuntąją dieną N.Mandelos kūnas bus atgabentas į Pretorijos rotušę ir čia gulės tris dienas. „Kūnas bus laikomas karste su stikliniu dangčiu iki kiekvienos dienos vėlaus vakaro, o tada išgabentas ir paruoštas kitai dienai.“

Devintąją dieną PAR kariuomenė repetuos oficialią valstybinių laidotuvių ceremoniją Sąjungos pastatuose – PAR vyriausybės ir prezidento būstinėje – kur N.Mandela buvo inauguruotas pirmuoju demokratiškai išrinktu šalies prezidentu 1994 metais. Į Pretorijos ir Johanesburgo oro uostus atvyks užsienio valstybių vadovai.

Dar daugiau svečių atvyks dešimtąją dieną, bus ribojamas eismas, atliekami paskutiniai pasiruošimo darbai prieš laidotuves. Vakare kūnas bus išgabentas galutiniam paruošimui laidotuvėms.

Pasaulis gedi mirusio Nelsono Mandelos
Pasaulis gedi mirusio Nelsono Mandelos

Vienuoliktąją dieną planuojama procesija nuo laidojimo namų iki vyriausybės, o ten vyks valstybinės laidotuvės Sąjungos pastatų amfiteatre, kur susirinks PAR valstybės vadovai. Ceremonija bus transliuojama ekranuose Pretorijos rotušėje, kur tikimasi milžiniškų minių.

Dokumente taip pat rašoma: „Po ceremonijos kūnas bus išgabentas, o vėliau naktį karo lėktuvais nuskraidintas į Kunu (N.Mandelos gimtąjį miestą) palaidojimui.“

Paskutiniąją dieną planas toks: „Rytinė procesija gatvėmis, o tada iki šeimos namų laidotuvėms Mandelų namų teritorijoje, o ne šeimos kapinėse.“

Tarp svečių valstybinėse laidotuvėse tikrai turėtų būti JAV prezidentas Barackas Obama su žmona Michelle, kurie N.Mandelą aplankė 2011 metais, bei jų dukros. Taip pat dalyvaus Billas ir Hillary Clintonai, kurie gerai pažinojo buvusį PAR prezidentą. Laukiama ir kitų JAV prezidentų bei didelių JAV vyriausybės ir parlamento delegacijų.

Nelsonas Mandela 2008-aisiais
Nelsonas Mandela 2008-aisiais

Tarp svečių taip pat bus Velso princas Charles'as ir Didžiosios Britanijos premjeras. Garbingą vietą ceremonijoje užims Pietų Afrikos Respublikos nacionalinio kongreso, N.Mandelos vadovautos partijos, sąjungininkai iš Afrikos ir kitų žemynų, tokie kaip Kuba. Taip pat laukiama valstybių vadovų ir karališkųjų šeimų narių iš viso pasaulio.

Vis dėlto kalbama, kad PAR vadovai diplomatams aiškiai pasakė, kad jų šalių vadovai ir svečiai neturėtų tikėtis išskirtinių sąlygų. Pirmenybė bus teikiama PAR atstovams, tada kitiems Afrikos lyderiams ir išlaisvinimo judėjimų atstovams ir tik tada svečiams iš likusio pasaulio.

Į laidotuves neabejotinai suvažiuos ir minios užsienio reporterių ir fotografų, kurie, teigiama, N.Mandelos mirčiai ruošėsi jau ne vienerius metus. Sklinda gandai, kad didžiosios žiniasklaidos bendrovės jau seniai rezervavo balkonus viešbučiuose priešais vyriausybės pastatus Pretorijoje ir Kunu, nors tikimasi aršių peštynių dėl patogių vietų stebėti ceremoniją ir apsistoti PAR.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius