Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nematoma Kinijos ekonomikos pusė: žmonės, gyvenantys po žeme slėptuvėse nuo bombų

Pasaulyje nuolatos kalbama apie vis stiprėjančią Kinijos ekonomiką, apie tai, kaip ji taps dominuojančia pasaulio jėga. Tačiau pačioje Kinijoje toli gražu ne visi žmonės jaučia šį ekonomikos augimą. Tai puikiausiai liudija milijonas žmonių, Kinijos sostinėje gyvenantys po žeme buvusiose slėptuvėse nuo bombų.
Gyvenimas po žeme Kinijoje
Gyvenimas po žeme Kinijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ekonomika Kinija

Britų žurnalistai iš telegraph.co.uk domėjosi, kaip gyvena žmonės, apie kuriuos augant Kinijos ekonomikai paprastai nekalbama. Tai – juodadarbiai, vos suduriantys galą su galu ir priversti ieškoti pigiausio būdo pragyventi.

Išsinuomojo iš ministerijos

Viena iš vietų, kur jie gali gyventi – nebenaudojamų slėptuvių nuo bombų požeminis tinklas, dabar paverstas nedideliais, belangiais butais, kurių nuomos kaina mėnesiui vos 120-200 litų. Daugybei atvykėlių darbininkų tai vienintelė vieta gyventi, kokią jie gali sau leisti.

Telegraph.co.uk žurnalistas leidosi į šias požemines slėptuves. Jų savininkas mielai sutiko aprodyti „apartamentus“ – jų kaina priklauso nuo kambario dydžio. Dalis slėptuvių buvo pastatytos 1969 metais, kitos – kiek vėliau.

Šias slėptuves kinas verslininkas išsinuomojo iš Gynybos ministerijos, pasirašęs su ja penkių metų sutartį ir investavęs apie 600 tūkst. litų. Dabar nuomai ji siūlo 150 kambarių.

Gyvena atvykėliai pardavėjai

Anot verslininko, apie 80 proc. šiuos kambarius nuomojančių žmonių – parduotuvėse dirbančios merginos, kiti – atvykėliai gatvės prekiautojai, pardavinėjantys daržoves ar užkandžius. Verslininkas teigia, kad jis – tik vienas iš daugelio, siūlančių tokias apgyvendinimo paslaugas. Vien tik tame Pekino kvartale po žeme gyvena apie 100 tūkstančių žmonių. Visame mieste taip gyvena apie milijonas žmonių.

Daugeliui atvykėlių tai tampa kone vienintele galimybe apsigyventi. Pavyzdžiui, kvartale, kuriame įsikūrusios šio verslininko nuomojamos bombų slėptuvės, nedidelis butas kainuoja apie 800 tūkst. litų. Vidutiniškai uždirbančiam žmogui prireiktų 50 metų taupyti, kad galėtų jį nusipirkti, atidedant visus uždirbtus pinigus.

Žurnalistai kalbino vieną šioje slėptuvėje gyvenančią merginą. Ji sako butu paverstą slėptuvę nuomojanti su drauge. Čia nėra virtuvės, o dvokiančiu tualetu naudojasi kartu su kitais gyventojais. Parduotuvėje dirbanti mergina sako, kad galbūt ji galėtų sau leisti nuomotis ir geresnį būstą, tačiau niekada nežino, kiek uždirbs – kiekvieną mėnesį alga skiriasi, tad tenka taupyti.

Pučiasi nekilnojamojo turto burbulas

Tokia dabartinės Kinijos realybė – mažiau uždirbantieji negali sau leisti normalaus būsto, o turtingieji kelia nekilnojamojo turto kainas be jokio sustojimo. Ne veltui Davose vykusiame ekonomikos forume buvo pastebėta, kad augantis Kinijos nekilnojamojo turto burbulas gali tapti pagrindine grėsme šios šalies ekonomikai. Pastaruoju metu prakalbta apie tai, kad ekonomikos krizė Kinijai gali smogti jau per artimiausiu penkis metus.

Kinijos valdžia suvokia šias grėsmes ir pastaruoju metu bando tai spręsti. Pranešama, kad šiais metais Pekine bus pasiūlyta 200 tūkstančių butų nuomai. Palyginimui, praėjusiais metais tokių butų buvo pasiūlyta 100 tūkstančių. Tiesa, tai atrodo tarsi lašas jūroje. Mat skaičiuojama, kad per artimiausius 20 metų į miestus šioje šalyje persikels 200 milijonų žmonių.

„Mes neprašome daug, – žurnalistui sakė vienas daržoves pakelėje pardavinėjantis prekiautojas, dabar taipogi gyvenantis slėptuvėje nuo bombų. – Tačiau valdžia turi suteikti mums vietą, kur gyventi. Juk kaip Pekino ekonomika augs be tokių darbuotojų kaip mes?“ 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius