Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neoficialūs rinkimų rezultatai parodė, kad Senegale gali prireikti antro prezidento rinkimų rato

Senegalo gali laukti antras prezidento rinkimų ratas, kuriame dabartinis šalies vadovas Abdoulaye Wade sieks trečią kartą būti perrinktas prezidentu, pirmadienį pranešė vietos žiniasklaida ir opozicijos kandidatai.
Senegale vyksta prezidento rinkimai.
Senegale vyksta prezidento rinkimai. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tuo tarpu 85-erių valstybės vadovo rėmėjų stovykla perspėjo, kad prognozuoti  naują balsavimą dar anksti.

Kaip rodo neoficialūs iš rinkimų apylinkių gauti rezultatai, nemažai balsų atiteko buvusiam A.Wade statytiniui ir buvusiam šalies premjerui Macky Sallui.

„Mūsų turimi ir spaudoje paskelbti duomenys bei rinkiminių apylinkių rezultatų tendencijos rodo, kad antras rinkimų ratas yra neišvengiamas“, – sakoma 51-erių metų politiko štabo paskelbtame pranešime internete.

M.Sallas rinkimuose dalyvauja pirmą kartą.

Kelioms ministerijoms ir vyriausybei vadovavęs dabartinis vakarinio Fatiko miesto meras su savo buvusiu politiniu vadovu A.Wade išsiskyrė 2008 metais.

„Scanpix“ nuotr./Abdoulaye Wade
„Scanpix“ nuotr./Abdoulaye Wade

M.Sallas yra vienas iš 13 iššūkį dabartiniam šalies vadovui metusių opozicijos kandidatų. Jis minimas tarp trijų potencialiausių pretendentų užimti valstybės vadovo postą.

2000 metais, kai A.Wade buvo  pirmą kartą išrinktas prezidentu septynerių metų kadencijai, Konstitucijoje nebuvo nustatyta apribojimų, kiek kartų iš eilės gali būti perrinktas šalies vadovas. Jis buvo perrinktas 2007 metais, nustačius, kad prezidentas gali dirbti tik dvi kadencijas iš eilės, o kadencijos trukmė buvo sutrumpinta iki penkerių metų.

A.Wade kitais metais vėl peržiūrėjo konstituciją, vėl pailgindamas kadenciją iki septynerių metų, tačiau palikdamas galioti dviejų kadencijų limitą. A.Wade tvirtina, jog po paskutinio pakeitimo jis turi teisę siekti būti išrinktas dar dviem kadencijoms, tačiau opozicija šį požiūrį užginčijo.

Senegalo aukščiausioji teismo institucija vėliau atmetė kelias apeliacijas ir patvirtino, kad A.Wade gali siekti būti perrinktas trečiai kadencijai. Toks teismo sprendimas sukėlė riaušes vienoje stabiliausių Afrikos šalių, per kurias žuvo šeši žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius