Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepagražinta kasdienybė: Betliejaus pabėgėlių stovykla

Keturių Lietuvos specialistų ir režisieriaus Jono Ohmano darbą Betliejaus pabėgėlių stovykloje vainikavo dokumentinis filmas, kurį J.Ohmanas kūrė kartu su stovykloje gyvenančiais palestiniečių vaikais.

2015 metų pabaigoje jungtinė savanorių komanda (4 lietuviai ir švedas Jonas Ohmanas) dirbo Palestinoje, Aidos pabėgėlių stovykloje. Šį netradicinį projektą iš dalies rėmė Lietuvos Užsienio reikalų ministerija.

Aidos pabėgėlių stovykla įkurta daugiau nei prieš 65 metus. Ji nedaug kuo skiriasi nuo keliolikos kitų didesnių ar mažesnių pabėgėlių stovyklų, išsibarsčiusių po dabar okupuotą Vakarų Krantą.

Bet tai yra ypatinga vieta dabartinėje Izraelio teritorijoje. Joje tvyro patirtos neteisybės smogas. 1948 metais daugiau nei 400 palestiniečių kaimų buvo užpulti Izraelio kariuomenės ir arba sulyginti su žeme, arba skubiai apgyvendinti besikuriančios valstybės naujakuriais. Jiems buvo skiriama valstybės parama ir visokeriopas dėmesys, o palestiniečių likimas – kur jiems trauktis, kaip gyviems išlikti – niekam nerūpėjo.

Pabėgėlių stovykloje su specialistais iš Lietuvos dirbęs režisierius J.Ohmanas sukūrė videopasakojimą, kuriame – tikras ir autentiškas vaikų gyvenimas Aidos pabėgėlių stovykloje. Jie, kaip ir kitur gyvenantys, nori būti laimingi, nori laisvai susitikinėti su draugais, bendrauti, šokti... Deja, pabėgėlių stovykloje apribotas ne tik judėjimas.

Garsiajame Betliejaus mieste, kuris yra labai netoli Aidos pabėgėlių stovyklos, smalsus turistas gali būti perspėtas jokiu būdu neiti į „tą pusę“, nes atsidurs „pavojingoje teroristų irštvoje“, iš kurios galima ir negrįžti...

Šiame perspėjime yra dalis tiesos: kaip matysite iš video – stovykla tikrai nėra saugi teritorija, tačiau už tai yra atsakingi ne joje gyvenantys palestiniečiai. Izraelio kariuomenės bazė yra visai šalia stovyklos vartų ir kasdien iš bazės išeinantys kareiviai, nutaikę ginklus į kiekvieną judantį objektą, nevengia „kontakto megzti“ ašarinėmis dujomis, garsinėmis granatomis ar guminėmis kulkomis.

Režisierius J.Ohmanas kartu su jaunaisiais palestiniečiais, kurie irgi kartu kūrė šį dokumentinį filmą, filmavimo metu ne kartą buvo priversti skubiai trauktis iš vienos ar kitos vietos dėl stiprios dujų koncentracijos.

Kol Jonas filmuodavo, kiti keturi iš Lietuvos atvykę komandos nariai bendraudavo su stovyklos paaugliais viename iš jaunimo centrų. Nors net pro centro langus ir balkonus įsiverždavo kenksmingų dujų, vaikai niekuomet nesiskųsdavo. Visi jie tyliai priimdavo tą realybę kaip neišvengiamybę.

Daugiau reportažų apie visą projekto eigą galite rasti 15min portale.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius