-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 15 /08:06

Nepaisant paliaubų, 40 JT sunkvežimių negali patekti pas Sirijos gyventojus

Nors Sirijoje įsigalioję paliaubos, humanitarinės pagalbos pristatymas Sirijos gyventojams stringa jau kelinta diena, pranešė Jungtinės Tautos ir aktyvistai, rašo „The Washington Post“.
Humanitarinė pagalba Sirijoje
Humanitarinė pagalba Sirijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Susitarimas dėl paliaubų pradėjo galioti pirmadienį. Pagal jį humanitarinė pagalba turėtų pasiekti apsuptyje gyvenančius Sirijos žmones, tačiau sunkvežimiai yra užstrigę ties Turkijos-Sirijos siena, teigia JT pareigūnai.

Sirijos valdžia, nors ir laikosi paliaubų ir nevykdo karinių veiksmų, neautorizavo JT sunkvežimių, vežančių maisto gyventojams.

Pagalbos organizacijoms pavojų kelia ne tik Sirijos valdžios nenoras bendradarbiauti, bet ir sukilėlių grupuotės, kurios atmetė susitarimą dėl paliaubų.

„Kalbėti reikia ne tik apie Sirijos valdžią, bet apie dešimtis ginkluotų grupuočių visoje šalyje – kai kurios jų turi savų planų, – sakė JT atstovas Davidas Swansonas. – Humanitarinės operacijos vykdymas tokiomis sąlygomis yra ypač sudėtingas.“

JAV siunčiama humanitarinė pagalba stringa dėl „techninių priežasčių“, antradienį žurnalistams sakė JAV administracijos pareigūnas.

JT trečiadienį pranešė, kad jų prioritetas – pasiekti gyventojus Alepo rytinėje dalyje, kur maždaug 275 tūkst. žmonių, gyvenančių sukilėlių kontroliuojamoje miesto dalyje, yra beveik visiškai atkirsti nuo maisto, vandens, vaistų ir elektros.

Turkijos-Sirijos pasienyje stovi 40 sunkvežimių, kuriuose – pakankamai maisto davinių, kuriais 40 tūkst. žmonių galėtų maitintis mėnesį. Tačiau jie negali pajudėti dėl biurokratinių apribojimų – reikia gauti dešimtis patvirtinimų iš Sirijos centrinės ir vietos valdžių.

Kerry ir Lavrovas susitarė pratęsti paliaubas dar dviem paroms

JAV ir Rusijos užsienio politikos lyderiai Johnas Kerry ir Sergejus Lavrovas telefonu susitarė pratęsti karo veiksmų nutraukimą visoje Sirijos teritorijoje dar dviem paroms, per spaudos konferenciją pranešė JAV Valstybės departamento atstovas Markas Toneris.

„Jie pasikalbėjo ir susitarė pratęsti karo veiksmų nutraukimą dar 48 valandoms“, – sakė jis ir pažymėjo, kad J.Kerry ir S.Lavrovas taip pat sutiko, kad paliaubų Sirijoje laikomasi.

„Nors buvo pavienių pranešimų apie smurtą, apskritai susitarimo dėl paliaubų laikomasi. Smurto lygis žymiai mažesnis palyginus su ankstesnėmis dienomis“, – sakė M.Toneris.

Nors buvo pavienių pranešimų apie smurtą, apskritai susitarimo dėl paliaubų laikomasi.

Pasak jo, fiksuojama karo veiksmų nutraukimo pažeidimų, padarytų abiejų konflikto šalių. „Pastebime abiejų šalių pažeidimus. Negaliu pasakyti, kiek jų buvo, bet nusižengė abi pusės“, – pažymėjo Valstybės Departamento atstovas.

Maskva nurodė, kad šį pokalbį telefonu inicijavo amerikiečiai.

Praėjusios savaitės pabaigoje sudarytas Maskvos ir Vašingtono susitarimas dėl karo veiksmų nutraukimo Sirijoje įsigaliojo pirmadienį vakare. Jį palaikė ir Damaskas, pranešęs, kad Sirijos kariuomenė kovos veiksmus nutrauks iki sekmadienio.

Kaip anksčiau pranešė Rusijos Užsienio reikalų ministerija, S.Lavrovas, kalbėdamas telefonu su J.Kerry, pabrėžė būtinybę nuosaikiajai opozicijai kuo greičiau atsiriboti nuo „Jabhat Al Nusra“.

„Buvo aptarti rusų ir amerikiečių susitarimo įgyvendinimo veiksmai: kaip nuo rugsėjo 9 dienos Sirijoje įtvirtinti paliaubas, teikti humanitarinę pagalbą ir kartu kovoti su teroristais iš „Jabhat Al Nusra“ bei IS („Islamo valstybės“)“, – sakoma Rusijos Užsienio reikalų ministerijos pranešime jos tinklapyje.

„S.Lavrovas pabrėžė, kad JAV privalo kuo greičiau įgyvendinti savo pažadus, kad jų remiamos nuosaikiosios opozicijos pajėgos atsiribos nuo „Jabhat Al Nusra“ ir grupuočių, kurios faktiškai yra susijungusios su šiuo (tarptautinio teroristų tinklo) „al Qaeda“ padaliniu“, – teigiama pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius