-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepaisydamas protestų Teksasas įvykdė mirties bausmę meksikiečiui

Teksaso valstija trečiadienį įvykdė mirties bausmę už žmogžudystę nuteistam meksikiečiui – nepaisydama diplomatinio triukšmo ir JAV federalinės vyriausybės spaudimo dar kartą persvarstyti jo atvejį.
Edgaras Tamayo Ariasas
Edgaras Tamayo Ariasas / JAV Teisingumo departamento nuotr.

Edgaro Tamayo Ariaso byla sukėlė didelius protestus, nes jis arešto metu nebuvo informuotas apie savo teisę gauti konsulinę pagalbą – taip pažeidžiant Vienos konvenciją dėl konsulinių santykių.

„Meksikos vyriausybė ragina imtis efektyvių veiksmų ir ragina vengti kitų nuosprendžių ... nepaisant Tarptautinio Teisingumo Teismo nutarties siekiant nepažeisti konsulinės pagalbos ir apsaugos režimo, sutarto tarp šalių“, - sakoma meksikiečių Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

46 metų E.Tamayo Ariaso mirtis buvo konstatuota 21 val. 32 min. vietos (ketvirtadienį 5 val. 32 min. Lietuvos) laiku, Hantsvilio kalėjimo egzekucijų kambaryje, pranešė atstovas Jasonas Clarkas.

Jame sakoma, kad E.Tamayo Ariaso palaikai pageidaujant šeimai bus išsiųsti į Meksiką.

Nuteistojo advokatai vylėsi pasiekti paskutinės minutės atidėjimą iš JAV Aukščiausiojo Teismo, į kurį kreipėsi nesugebėję įtikinti žemesnės instancijos teismų, bet apeliacija dėl egzekucijos sustabdymo buvo atmesta per kelias valandas.

46 metų E.Tamayo Ariaso mirtis buvo konstatuota 21 val. 32 min. vietos (ketvirtadienį 5 val. 32 min. Lietuvos) laiku, Hantsvilio kalėjimo egzekucijų kambaryje, pranešė atstovas Jasonas Clarkas.

Mirtininkas atsisakė padaryti paskutinį pareiškimą. Jo advokatai sakė, kad jis savo arešto metu labai prastai kalbėjo angliškai ir kad jis buvo protiškai atsilikęs.

E.Tamayo Ariasas buvo areštuotas ir nuteistas už policininko nužudymą Hjustone 1994 metais.

„Jeigu teismo proceso metu būtų gavęs Meksikos konsulato pagalbą, ponas Tamayo niekada nebūtų nuteistas mirti“, - sakoma advokačių Sandros Babcock ir Maurie Levin pareiškime.

2004 metais Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinis Teisingumo Teismas nurodė Jungtinėms Valstijoms pateikti E.Tamayo Ariaso ir dar 50-ies Meksikos piliečių, kurie negavo konsulinės pagalbos, nuosprendžių ir bausmių juridinę apžvalgą.

E.Tamayo Ariasas yra trečias Meksikos pilietis, kuriam Teksase buvo įvykdyta mirties bausmė be tinkamos juridinės apžvalgos, o ketvirtam meksikiečiui mirties bausmė turi būti įvykdyta balandį.

Meksika intensyviai skundėsi prieš E.Tamayo Ariaso egzekuciją ir ne kartą prašė ją atidėti.

Meksika intensyviai skundėsi prieš E.Tamayo Ariaso egzekuciją ir ne kartą prašė ją atidėti.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry praėjusių metų pabaigoje parašė Teksaso gubernatoriui Rickui Perry, prašydamas sustabdyti egzekuciją iki bus patikrintas konsulinės pagalbos klausimas.

Tačiau nei R.Perry, nei Teksaso malonių ir lygtinio paleidimo taryba nebuvo paveiktos.

„Nesvarbu, iš kur esi, - jeigu Teksase įvykdai tokį niekingą nusikaltimą kaip šis, tau taikomi mūsų valstijos įstatymai, įskaitant teisingą prisiekusiųjų teismą ir aukščiausią bausmę“, - sakė R.Perry atstovė Lucy Nashed.

Teksase dirbantis federalinis teisėjas antradienį atmetė prašymą sustabdyti egzekuciją ir peržiūrėti bylą, nurodydamas, kad Teksaso lygtinio paleidimo taryba užtikrino E.Tamayo Ariasui „adekvatų reikiamą procesą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius