Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepalas išsirinko naują premjerą, kuris žada per metus parengti konstituciją

Susiskaldę Nepalo parlamentarai pirmadienį premjeru išrinko politikos veteraną Sushilą Koiralą, kuriam pavedama prižiūrėti naujos konstitucijos parengimą ir užbaigti įstrigusį šios Himalajų valstybės taikos procesą.
Nepalo premjeras Suchilas Koirala
Nepalo premjeras Suchilas Koirala / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

75 metų žilaplaukis S.Koirala, kuris yra nevedęs, lengvai laimėjo balsavimą konstitucinėje asamblėjoje, išrinktoje pernai lapkritį, vos antruosiuose nacionaliniuose rinkimuose po pilietinio karo pabaigos 2006 metais.

S.Koirala, kuris yra iš šeimos, dominuojančios didžiausioje Nepalo partijoje, Nepalo kongrese, gavo 405 iš 553 balsų. Pirmadienio balsavimas buvo surengtas Nepalo kongreso partijai užsitikrinus jam paramą iš konkuruojančios Suvienytos marksistų-leninistų partijos (UML), po savaitgalį įvykusių derybų dėl valdžios pasidalijimo.

„Naujoji vyriausybė padės užbaigti konstitucijos parengimo per vienus metus užduotį“, – parlamentarams sakė S.Koirala, kuris yra kalėjęs dėl lėktuvo užgrobimo Indijoje.

„Taip pat tikimės mūsų kaimynių Indijos ir Kinijos, kitų draugų pagalbos, kad atliktume savo pareigas“, – sakė jis.

Nuo pirmųjų po karo Nepalo rinkimų 2008 metais šalyje trumpai dirbo penki premjerai, bet ji neturėjo lyderių ilgiems laikotarpiams, o konstitucinė asamblėja nuolat atsiduria aklavietėse.

Pirmoji 601 nario asamblėjos versija, kurioje dominavo buvę maoistų sukilėliai, 2012 metų gegužę galiausiai žlugo, nesugebėjusi susitarti dėl konstitucijos, tad lapkritį įvyko nauji rinkimai.

Maoistai, kurie ginkluotą kovą į politiką iškeitė pasirašę paktą dėl pilietinio karo užbaigimo, naujojoje asamblėjoje liko žeminamoje trečioje vietoje – su vos 80-čia vietų.

S.Koirala, kuris nešioja juodą kepurę ir akinius, yra ketvirtas savo išplėstinės šeimos narys, tapęs Nepalo premjeru.

Jam pavedama siekti suvienyti ir atstatyti šalį, kurios ekonomikos augimas pastaraisiais metais smuko, priversdamas šimtus tūkstančių nepaliečių migruoti į užsienį ieškant darbo.

Lyderiai, atstovaujantys visam Nepalo politiniam spektrui, pažadėjo per metus parengti konstituciją, asamblėjai susirinkus pirmą kartą po praėjusių rinkimų.

Stebėtojai sako, kad premjero laukia sunki užduotis.

„Koirala turi spręsti daugiau kaip dviejų tuzinų partijų asamblėjoje susirūpinimą“, – AFP sakė politikos komentatorius Geja Sharma Wagle (Gedža Šarma Vaglė).

Pagal savaitgalio susitarimą dėl vyriausybės formavimo Nepalo kongresas sutiko su UML prašymu surengti naujus rinkimus į aukščiausius postus, tarp jų – premjero ir prezidento, kai bus parengta konstitucija.

Maoistai naujos asamblėjos dalimi gruodį sutiko būti tik gavę kitų partijų pažadą ištirti jų tvirtinimus, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius