Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepale visi alpinistai evakuoti iš aukštųjų stovyklų ant Everesto šlaitų

Visi alpinistai, kurie buvo įstrigę stovyklose aukštai ant Everesto kalno šlaitų po smarkaus žemės drebėjimo ir didžiulių lavinų, buvo saugiai išskraidinti sraigtasparniais, antradienį pranešė bazinėje stovykloje likę laipiotojai.
Bazinė alpinistų stovykla Nepale po sniego lavinos, sukeltos žemės drebėjimo
Bazinė alpinistų stovykla Nepale po sniego lavinos, sukeltos žemės drebėjimo / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naudodamiesi pirmadienį išsigiedrijusiais orais, trys sraigtasparniai visą dieną skraidė, gabendami alpinistus iš 1-osios stovyklos, esančios anksčiau sunkiai praeinamo Kumbu ledokričio, o kiti leidosi iš 2-osios stovyklos, kad būtų evakuoti.

Apie pusė palapinių Everesto bazinėje stovykloje buvo sunaikintos sniego griūties, sukeltos šeštadienį 7,9 balo žemės drebėjimo ir, kaip nurodo atskiri šaltiniai, nusinešusios 17-22 alpinistų gyvybių.

Kanadietis Nickas Cienski pasakojo, kad daugelio nuo kalno šlaitų grįžtančių alpinistų palapinės buvo nušluotos lavinos. Pasak jo, sniego griūtis, skriejusi apie 300 km per valandą greičiu, smogė bazinei stovyklai, išmesdama įrangą, žmones ir palapines į dešimčių metrų aukštį.

„Daugelis žmonių likę be stovyklavimo įrangos, palapinių, be nieko – viskas išbarstyta ant ledyno, – N.Cienski sakė pirmadienį įrašytame vaizdo įraše, kuris buvo paskelbtas jo „Facebook“ paskyroje. – Kai jie atskrenda sraigtasparniu, vieninteliai jų turimi daiktai yra jų kuprinėse.“

Apie 350 užsieniečių alpinistų ir dvigubai daugiau jų vedlių – vietos šerpų – buvo ant 8 848 m aukščio kalno, kai įvyko iki šiol didžiausia katastrofa ant aukščiausios pasaulyje viršukalnės.

Danas alpinistas Carstenas Lillelundas Pedersenas sakė, kad jo grupė šeštadienį leidosi iš 2-osios stovyklos, esančios 6,4 km aukštyje, kai juos užklupo smarkus snygis, todėl teko pasukti atgal. C.L.Pedersenas galiausiai pasiekė 1-ąją stovyklą.

Pirmadienį trys sraigtasparniai perkėlė 170 alpinistų iį 1-osios į bazinę stovyklą. Dėl smarkiai išretėjusio oro dideliame aukštyje orlaiviai galėjo gabenti tik po du žmones.

„Everestas aukščiau bazinės stovyklos dabar tuščias“, – C.L.Pedersenas rašė savo „Facebook“ pranešime.

Bazinė stovykla buvo smarkiai nuniokota, o daug šerpų grįžo namo patikrinti, kas per žemės drebėjimą nutiko jų šeimoms ir namams, todėl kai kurios ekspedicijos buvo priverstos atsisakyti planų užkopti ant Everesto viršūnės šiais metais.

Kai kurie, tarp jų N.Cienski, planuojantis pasiekti pasaulio rekordą, šiais metais įkopdamas į šešias aukštesnes negu 8 km aukščio viršūnes, dar neatsisakė savo ketinimų, nors Nepalą ištikusi katastrofa nusinešė daugiau negu 4 tūkst. žmonių gyvybių.

„Daug įrangos, palapinių, deguonie, kuro ir kita yra sukrauta 2-ojoje stovykloje ir paruošta „atstatymui“ vėliau šį sezoną“, – rašė C.L.Pedersenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius