Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepriklausomam Rusijos žurnalistui pradėta baudžiamoji byla dėl aukos A. Navalno fondui

Vienam nepriklausomam Rusijos žurnalistui pradėta baudžiamoji byla dėl „ekstremistinės organizacijos finansavimo“ dėl to, kad jis paaukojo nedidelę pinigų sumą kalinamo opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno įsteigtam fondui, pirmadienį pranešė žiniasklaida.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai pirmas viešai žinomas baudžiamasis persekiojimas už paramą A.Navalno organizacijoms nuo tada, kai praėjusią vasarą jos buvo paskelbtos ekstremistinėmis ir uždraustos, Rusijos valdžios institucijoms plečiant susidorojimo su kitaminčiais kampaniją.

„Laisvosios Europos radijas/Laisvės radijas“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) citavo Andrejaus Zajakino kolegas, pranešusius, kad žurnalistas sekmadienio vakarą buvo sulaikytas savo bute Maskvoje, o pirmadienį stojo prieš teismą.

Jei bus pripažintas kaltu, jam gresia iki aštuonerių metų nelaisvės.

Pasak Žiniasklaidos teisių gynimo centro, kuris padeda A.Zajakino teisinei gynybai, tyrėjai žurnalistą kaltina paaukojus 1 000 Rusijos rublių (16,5 euro) A.Navalno Kovos su korupcija fondui (FBK).

Nepriklausomam Rusijos laikraščiui „Novaja Gazeta“ ir kitiems leidiniams rašantis A.Zajakinas naktį praleido areštinėje.

Pirmadienį teismas patenkino tyrėjų prašymą skirti jam komendanto valandą nuo 20 iki 8 val., uždrausti naudotis internetu ir telefonu bei bendrauti su kitais byloje figūruojančiais asmenimis, nors kol kas neaišku, ar tokių yra.

Pastaruosius kelerius metus Rusijos valdžia vis dažniau taikosi į savo kritikus ir oponentus, ypač po to, kai šalies kariuomenė vasario 24 dieną įsiveržė į Ukrainą.

A.Navalnas atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę. Jis buvo nuteistas byloje dėl lėšų grobstymo, kuri, anot A.Navalno ir jo sąjungininkų, yra politiškai motyvuota.

Kalinamas opozicionierius kartas nuo karto perduoda žinutes savo advokatams.

A.Navalnas pagarsėjo kaip su korupcija kovojantis tinklaraštininkas. Iki jį įkalinant A.Navalnas mobilizuodavo didelius protestus prieš vyriausybę visoje Rusijoje.

Pernai A.Navalno įkurtos organizacijos, įskaitant korupciją tyrusį FBK, teismo sprendimu buvo pripažintos ekstremistinėmis, uždrausta jų veikla Rusijoje.

Matematikos ir fizikos mokslų daktaras A.Zajakinas yra vienas iš Rusijoje garsaus projekto „Dissernet“ įkūrėjų. Šio projekto tikslas – demaskuoti korupciją ir plagijavimą Rusijos mokslo bendruomenėje, analizuojant disertacijas, ypač parašytas vyriausybės pareigūnų.

Be to, pirmadienį Rusijoje sulaikytas dar vienas žinomas Kremliaus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius