-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nesantaika buvusio PAR lyderio Nelsono Mandelos šeimoje kelia asociacijas su muilo opera

Ginčas dėl kapo papildė audringą šeimos nesantaiką dėl sekso, pinigų ir valdžios tarp buvusio Pietų Afrikos Respublikos (PAR) lyderio Nelsono Mandelos įpėdinių, kai pats kovos su apartheidu simbolis kritinės būklės guli ligoninėje.
Nelsonas Mandela
Nelsonas Mandela / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nobelio taikos premijos laureatas pagarsėjo pasaulyje dėl to, kad 27 metus praleido kalėjime, tačiau vėliau susitaikė su savo engėjais baltaisiais, tapęs pirmuoju šios šalies juodaodžiu prezidentu.

Tačiau 94 metų N.Mandelai kovojant dėl savo gyvybės, bylinėjimasis tarp jo nesutariančių giminaičių dėl buvusio prezidento paskutinio poilsio vietos virto atstumiančia vieša muilo opera.

N.Mandelos trys mirę vaikai ketvirtadienį buvo perlaidoti, kai 15 jo šeimos narių, įskaitant tris dukras ir žmoną Gracą Machel, užsitikrino paskubomis paskelbtą teismo sprendimą, nepalankų buvusio lyderio vyriausiajam vaikaičiui Mandlai.

Artimieji tvirtina, kad 39 metų Mandla, kuris yra savo klano tradicinis vadas, 2011-aisiais perkėlė tuos palaikus iš N.Mandelos vaikystės namų be kitų šeimos narių sutikimo.

Mandla tvirtino, kad neketina viešinti šeimos „purvinų skalbinių“, tačiau iškart pareiškė, kad jo brolis Mbuso „mano žmoną padarė nėščia“. Jis taip pat teigė, kad jo du kiti broliai gimė iš nesantuokinių ryšių.

Prieš palaikų perlaidojimo ceremoniją Mandla nacionalinės televizijos ketvirtadienį transliuotoje spaudos konferencijoje išsakė piktą tiradą prieš kitus šeimos narius. Jis kaltino savo tetą, N.Mandelos dukrą Makaziwe mėginant „pasėti nesantaiką ir griovimą“.

Mandla tvirtino, kad neketina viešinti šeimos „purvinų skalbinių“, tačiau iškart pareiškė, kad jo brolis Mbuso „mano žmoną padarė nėščia“. Jis taip pat teigė, kad jo du kiti broliai gimė iš nesantuokinių ryšių.

Dėl šių rietenų atsirado dar daugiau priežasčių N.Mandelos šeimą vadinti Pietų Afrikos Evingais – turint omenyje JAV televizijos muilo operoje „Dalasas“ (Dallas) vaizduojamą turtingą Teksaso šeimą, kurpiančią sąmokslus ir intrigas.

„Mandla Mandela tapo įtikinamu Dž.R.Evingu Mandelų šeimoje“, – rašo portalas „Daily Maverick“, lygindamas buvusio lyderio vaikaitį su to serialo antiherojumi.

Šis įnirtingas ginčas susijęs ir su paties N.Mandelos būsimojo kapo vieta. Anksčiau jis yra sakęs, kad nori būti palaidotas savo vaikystės kaime Kunu pietinėse PAR kalvose, kur gyveno pasitraukęs iš viešojo gyvenimo. Tame kaime yra palaidoti buvusio prezidento tėvai ir jo trys vaikai, mirę 1948, 1969 ir 2005 metais.

Jo šeima tvirtino, kad Mandla nori perkelti Mandelos kapą į Mvezą ir todėl perkėlė ten jo vaikų palaikus, siekdamas įtvirtinti naująją laidojimo vietą.

PAR žmonės buvo priblokšti, sužinoję apie šios šeimos narių rietenas. „Visuomenė stengiasi suteikti jiems erdvės rūpintis savo reikalais, tačiau jie užsiėmę savo nešvarių skalbinių demonstravimu“, – rašo Michaelas Mokoena atvirame laiške, kurį paskelbė vietos dienraštis „The Times“.

„Manau, kad jie turėtų sueiti krūvon ir pamėginti išspręsti šį reikalą, o ne siuntinėti vieni kitus į teismą“, – viena moteris, vardu Johanna, sakė naujienų agentūrai AFP.

Tas ginčas taip pat išprovokavo pasisakyti vieną iš PAR moralinių autoritetų – anglikonų arkivyskupą Desmondą Tutu, kuris taip pat yra Nobelio taikos premijos laureatas. „Prašau, prašau, prašau – gal galime galvoti ne vien apie save? Tai tarsi spjauti į veidą Madibai“, – D.Tutu maldavo pareiškime, vadindamas N.Mandelą vardu, kuriuo jis žinomas savo gentyje.

Tačiau skandalas tuo nesiliovė. Atskirai gyvenanti pirmoji Mandlos žmona yra užginčijusi dvi jo tradicines santuokas, o buvusio prezidento vaikaitis taip pat yra įsitraukęs į ginčus su kaimynais dėl žemių. Jis taip pat nuvylė parlamentą, kuriame dirba kaip valdančiojo Afrikos nacionalinio kongreso (ANC), kuriam vadovavo jo senelis, narys.

Kita parlamento narė – buvusi N.Mandelos žmona Winnie Madikizela-Mandela buvo nuteista už tai, kad 1989 metais pagrobė vieną jaunuolį, kurį vėliau nužudė jos asmens sargybiniai.

Mandelų šeima, kuriai priklauso trys kovos su apartheidu didvyrio trys dukros, 17 anūkų ir 12 proanūkių, vengė žiniasklaidos dėmesio per Nelsono Mandelos politinę karjerą.

2003 metais teismas ją pripažino kalta dėl sukčiavimo, o viena prabangi privati mokykla šių metų gegužę beveik buvo pasiekusi, kad būtų areštuotas W.Madikizelos-Mandelos turtas dėl daugiau nei 10 tūkst. JAV dolerių (26,8 tūkst. litų) skolos už vieno jos giminaičio mokslus.

Mandelų šeima, kuriai priklauso trys kovos su apartheidu didvyrio trys dukros, 17 anūkų ir 12 proanūkių, vengė žiniasklaidos dėmesio per N.Mandelos politinę karjerą. Tačiau po jo paskutinio viešo pasirodymo 2010 metais atrodo, kad kai kurie iš Mandelų negali atsispirti nepasinaudoję savo šeimos garsiu vardu.

Pats N.Mandela visada griežtai naudojo savo vardo komercinį naudojimą labdaringuose projektuose, tačiau keturi jo vaikaičiai 2010 metais įkūrė aprangos liniją „LWTF Clothing“, kurios pavadinimas siejamas su jų senelio garsios autobiografinės knygos „Ilgas kelias į laisvę“ (Long Walk to Freedom) akronimu. Ant šio prekės ženklo marškinėlių nesivaržoma naudoti N.Mandelos parašo ir atvaizdų.

Jo vyriausioji dukra Makaziwe ir jos dukra Tukwini vėliau įkūrė vyno prekinį ženklą „House of Mandela“.

Tarptautinio kovotojo už taiką įvaizdį taip pat temdo kitas epizodas: du jo vaikaičiai atvirai pasakojo apie savo prabangų gyvenimą tarp visuomenės elito per televizijos realybės šou „Būti Mandela“ (Being Mandela).

Zenani ir jos netikra sesuo Makaziwe šiais metais pateko į pirmuosius puslapius, kai mėgino nušalinti tris direktorius, kuriuos N.Mandela buvo paskyręs vadovauti jo šeimos turtą patikėjimo teise valdančiam fondui. Tas fondas valdo 1,7 mln. dolerių (4,55 mln. litų) N.Mandelos turto, kurį sudaro honorarai už jo autobiografiją ir meno kūriniai su jo rankos atspaudu ir kalėjimo numeriu 46664.

Seserys kaltino fondo valdytojus, įskaitant pagarbą pelniusį teisininką George'ą Bizosą – N.Mandelos artimą draugą, gynusį jį byloje, dėl kurios jis buvo pasiųstas į kalėjimą – kišantis į šeimos reikalus. Tuo tarpu trys fondo valdytojai sakė teismui, jog N.Mandela nenorėjo, kad dukros tvarkytų jo reikalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius