Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nesibaigiant koronaviruso krizei ES ir JK pratęs derybas dėl būsimų ryšių

Jungtinė Karalystė ir Briuselis pirmadienį pradeda trečią prekybos derybų ratą, tačiau proveržio nesitikima, nes daug skubesnis reikalas šiuo metu yra koronaviruso krizės sprendimai.
„Brexit“ tikrai įvyks sausio 31-ąją
„Brexit“ / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Naujos derybos prasidės virtualiu Europos Sąjungos vyriausiojo derybininko Michelio Barnier ir jo kolegos brito Davido Frosto, kurie abu persirgo koronaviruso infekcija COVID-19, susitikimu.

Po jo visą savaitę vyks vaizdo konferencijos, kuriose dalyvaus šimtai pareigūnų.

Jungtinė Karalystė iš ES išstojo sausio 31 dieną. Abi pusės iki šių metų pabaigos turi suformuoti naują pagrindą santykiams, nebent šis periodas būtų pratęstas, bet JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas atsisako svarstyti pratęsimą.

Ankstesnis virtualių JK ir ES derybų ratas nutrūko balandžio 24 dieną, nepadarius jokios reikšmingos pažangos. Pirmasis derybų ratas, kurio metu pareigūnai buvo asmeniškai susitikę Briuselyje, įvyko kovą.

ES kaltina Britaniją kreipiant dėmesį tik į jai svarbius klausimus ir ignoruojant ES narėms svarbias temas, tokias kaip žvejyba.

ES prekybos komisaras Philas Hoganas skundėsi nematęs „jokių realių ženklų, kad mūsų draugai britai siūlo deryboms planą, kuris galėtų būti sėkmingas“.

Britanija sako, kad yra visiškai įsipareigojusi šioms deryboms.

„Nepripažįstame užuominos, kad kokioje nors srityje nebendraujame su ES, – sakė JK atstovas. – Toliau konstruktyviai derėsimės, kad rastume subalansuotą sprendimą, kuris atspindėtų politinę realybę abiejose šalyse.“

Raudonų linijų perkėlimas?

Kitas kaltinimas yra tas, kad Britanija delsia įgyvendinti opiausias savo „skyrybų“ su bloku susitarimo išlygas.

Tai susiję su muitų barjero atsiradimu tarp Šiaurės Airijos ir likusios JK dalies, kuris iš esmės būtų Airijos jūra einanti siena, su kuria Britanija sutiko tik „skyrybų“ derybų pabaigoje.

Britanija dar nepateikė detalių, kaip pradės patikrinimus, ir sakė, kad tai padarys artimiausiomis savaitėmis.

Atsižvelgiant į karantiną ir kitas koronaviruso krizės pasekmes, Briuselyje prognozuojama, kad pažangos bus tik artinantis terminui, kai Londonas krizės padariniais pasinaudos staigiam raudonų linijų perkėlimui pateisinti.

Jei iki gruodžio 31-osios susitarimas nebus pasiektas, įsigalios Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) prekybos taisyklės ir tarp JK bei ES atsiras dideli tarifai ir muitinių barjerai.

Tokia perspektyva ypač neramina dėl to, kad ir taip didžiausią per istoriją žemyno recesiją chaotiški ryšiai po „Brexito“ dar labiau padidintų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius