Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 01 /08:02

Nesusitarus su Kongresu dėl finansavimo, Baltieji rūmai nurodė pradėti uždaryti JAV vyriausybės agentūras

JAV Senatas pirmadienio vakarą atmetė naujausią Atstovų Rūmų mėginimą sustabdyti prezidento Baracko Obamos pastangomis priimtą įstatymą dėl sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos, teisės aktu susietą su federalinių institucijų finansavimu, todėl daugelis vyriausybės agentūrų atsidūrė prie uždarymo slenksčio.
Baltieji rūmai
Baltieji rūmai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Likus dviem valandoms iki galutinio termino vidurnaktį, Kongresas pakliuvo į aklavietę spręsdamas dėl lėšų federalinėms institucijoms, kurios oficialiai pasibaigs, antradienį prasidėjus naujiems fiskaliniams metams, jeigu nebus priimtas susitarimas dėl laikinojo finansavimo.

B.Obama ir demokratai nori, kad Kongresas priimtų „švarų“ biudžetą be politinių ar ideologinių išlygų.

Tuo tarpu respublikonai nusiteikę pamėginti sužlugdyti prezidento pastangomis priimtą JAV sveikatos apsaugos sistemos pertvarką, žinomą kaip „Obamacare“ ir laikomą iki šiol didžiausiu šio prezidento vidaus politikos pasiekimu.

Jeigu susitarti nepavyks, bus pradėtas vyriausybės įstaigų uždarymas, dėl kurio šimtai tūkstančių federalinių darbuotojų bus priversti likti namuose, o dar per milijonas dirbs negaudami atlyginimo. Tai gali suduoti itin skaudų smūgį lėtai atsigaunančiai JAV ekonomikai.

Senato balsavimas, per kurį balsai pasiskirstė griežtai pagal partijų liniją, baigėsi praėjus vos 55 minutėms po to, kai Atstovų rūmai priėmė savo pasiūlymą.

Jis buvo paskutinis iš daugybės balsavimų smarkiai susipriešinusiuose žemuosiuose ir aukštuosiuose Kongreso rūmuose, kurių pastangos susitarti veikiausiai nebus sėkmingos.

Atstovų Rūmai per dvi paras priėmė tris įstatymo dėl laikinojo finansavimo versijas, kiekvienoje iš jų siūlydamas atimti lėšas iš sveikatos apsaugos sistemos pertvarkos arba atidėti jos vykdymą. Tačiau Senatas visus tuos teisės aktus atmetė.

Senato demokratų daugumos lyderis Harry Reidas neslėpė nusivylimo.

„Šį vakarą gavome daugiau įrodymų, kad respublikonų Atstovų Rūmai išsikraustė iš proto“, – jis sakė po vėliausio balsavimo žemuosiuose rūmuose.

„Užuot leidęs visiems 435 Atstovų Rūmų nariams balsuoti dėl Senato teisės akto, kad vyriausybė toliau veiktų, pirmininkas (Johnas) Boehneris vėl stumia į aklavietę, gresia vyriausybės uždarymas“, – pridūrė jis.

Laiko lieka vis mažiau, tačiau Kapitolijuje yra susiklosčiusi tokia atmosfera, kad neatrodo, jog gali būti susitarta paskutinę minutę.

Paklaustas, ar Atstovų Rūmai gali nusileisti prieš vidurnaktį ir priimti paprastą biudžetą be politinių išlygų, vienas respublikonas padėjėjas atsakė naujienų agentūrai AFP: „To nebus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius