-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 22 /09:35

Netikėtai atsistatydinęs Libano premjeras Saadas Hariri grįžo į savo šalį

Libano premjeras Saadas Hariri vėlai antradienį grįžo į savo gimtąją šalį jos Nepriklausomybės dienos šventės išvakarėse, praėjus beveik trims savaitėms po jo išvykimo iš šalies ir netikėto atsistatydinimo. Trečiadienį jis jau dalyvavo iškilmėse Beirute.
Saadas Hariri
Saadas Hariri / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie savo atsistatydinimą S.Hariri paskelbė lapkričio 4 dieną, televizijos transliuojamame pranešime iš Saudo Arabijos. Rijade Libano premjeras praleido dvi savaites, o vėliau apsilankė Abu Dabyje, Paryžiuje ir Kaire.

Lėktuvas, kuriuo skrido S.Hariri, Beirute nusileido šiek tiek prieš vidurnaktį vietos (ir Lietuvos) laiku, pranešė jo biuras.

S.Hariri atsistatydinimas pribloškė Libano gyventojus, tačiau daugeliui dar mįslingesnis atrodė užsitęsęs premjero vizitas Saudo Arabijoje. Rijadas buvo kaltinamas, kad S.Hariri laiko prieš jo valią.

S.Hariri žadėjo, kad į Libaną grįš iki trečiadienio, kai šalyje bus minima 74-osios Nepriklausomybės metinės. Jis pareiškė, kad paaiškins savo poziciją visais klausimais.

Antradienį premjeras apsilankė Kairę ir susitiko su Egipto prezidentu Abdel Fattahu al Sisi ir padėkojo jam už paramą Libanui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Saadas Hariri
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Saadas Hariri

Po kelių valandų S.Hariri išvyko iš Egipto sostinės Kairo į Kipro miestą Larnaką, kur vėlai vakare susitiko su prezidentu Niku Anastasiadžiu, sakė Kipro vyriausybės atstovas.

Trečiadienį S.Hariri Beirute stebėjo Nepriklausomybės dienos karinį paradą kartu su Libano prezidentu Micheliu Aounu.

S. Hariri partija „Tayyar al-Mustaqebel“ (Ateities judėjimas) pakvietė savo rėmėjus susirinkti prie premjero namų Beirute 13 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Libano ir Saudo Arabijos pilietybes turintis S.Hariri, anksčiau naudojęsis Rijado parama, apie savo atsistatydinimą paskelbė būdamas Saudo Arabijos sostinėje, per mįslingą televizijos transliaciją. S.Hariri kaltino Saudo Arabijos didžiausią priešą Iraną ir jo įtakingą sąjungininką Libane „Hezbollah“ stengiantis destabilizuoti jo šalį.

Tačiau prezidentas M.Aounas dar oficialiai nepriėmė S.Hariri atsistatydinimo ir primygtinai reikalavo, kad tai būtų padaryta asmeniškai, premjerui grįžus į Libano sostinę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Saadas Hariri
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Saadas Hariri

S.Hariri Rijade praleido dvi savaites. M.Aounas Saudo Arabijos tarnybas kaltino laikius Libano premjerą „prieš jo valią“ ir reikalavo, kad būtų užtikrinta jo teisė laisvai judėti.

47-erių premjeras šeštadienį išvyko iš Rijado, tarpininkaujant Egiptui ir Prancūzijai.

Po Pirmojo pasaulinio karo Libanas buvo Prancūzijos kontroliuojama mandatinė teritorija ir paskelbė nepriklausomybę 1943 metais.

S.Hariri – nekalbus

S.Hariri į Paryžių atvyko pasikalbėti su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir pažadėjo, kad į savo šalį grįš iki trečiadienio.

„Kaip žinote aš atsistatydinau ir tai aptarsime Libane“, – sakė jis.

Premjero atsistatydinimas už šalies ribų yra beprecedentis įvykis Libano istorijoje.

Vis dar neaišku, ar jo atsistatydinimas bus patvirtintas, taip pradedant derybas dėl naujos vyriausybės, ar S.Hariri atsiims savo sprendimą.

Pagal Libano prezidentinę ir parlamentinę valdymo sistemą, premjeras turi būti sunitas, prezidentas – krikščionis maronitas, o parlamento pirmininkas – šiitas.

Pagal Libano konstituciją, prezidentas privalo priimti premjero atsistatydinimą, nesvarbu kaip jis pateiktas, AFP sakė Libano konstitucijos ekspertas Edmondas Rizkas.

Pasak E.Rizko, nors tai nenurodyta konstitucijoje, pagal šalies tradicijas „atsistatydinimas turi būti pateiktas Respublikos prezidentui“.

Atsistatydinus premjerui, paleidžiama vyriausybė ir prezidentas tuomet tariasi dėl naujo premjero, kuris turi suformuoti ministrų kabinetą.

Libanas jau dešimtmetį pasidalinęs į dvi stovyklas – Saudo Arabijos rėmėjų ir Teherano remiamą aljansą. Naujos vyriausybės formavimo procesas šioje šalyje įprastai užtrunka kelis mėnesius ir sukelia daug ginčų.

Tačiau diskusijų metu siekiama rasti pusiausvyrą tarp įvairių šalies religinių bendruomenių.

Pagal Libano prezidentinę ir parlamentinę valdymo sistemą, premjeras turi būti sunitas, prezidentas – krikščionis maronitas, o parlamento pirmininkas – šiitas.

Prieš daugiau nei savaitę S.Hariri sakė, kad atsiimtų savo atsistatydinimą, jei „Hezbollah“ pasitrauktų iš regioninių konfliktų, tarp jų ir Sirijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius