Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netikėtas naujų kardinolų paskyrimas kelia nerimą dėl popiežiaus sveikatos

Prie Vatikano kardinolų kolegijos lapkritį prisijungs šeši prelatai neeuropiečiai, ateityje galėsiantys nulemti popiežiaus rinkimų rezultatus.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / AP/„Scanpix“ nuotr.

Šis Bažnyčios vadovų sprendimas sušaukti neplanuotą konsistoriją verčia susirūpinti dėl Benedikto XVI sveiktos būklės.

Iš pažiūros vis labiau pavargęs ir išsekęs 85-erių popiežius Benediktas XVI trečiadienį pareiškė, kad paskirs kardinolus iš Jungtinių Valstijų, Libano, Indijos, Nigerijos, Kolumbijos ir Filipinų per netikėtą konsistoriją lapkritį, antrą kartą šiais metais.

Kolegijoje, kuri pataria pontifikui, o jam mirus renka jo įpėdinį, šiuo metu jėgos yra labai pakrypusios Europos naudai.

Apžvalgininkai pastebi, kad, iš pažiūros, popiežių ypač sukrėtė Bažnyčią ištikęs pedofilijos skandalas ir jo asmeninio liokajaus, kuris šį mėnesį buvo nuteistas už privačių dokumentų vagystę, išdavystė.

Bažnyčios stebėtojai nesitikėjo, kad kita konsistorija vyks anksčiau nei kitais metais, todėl netikėtas pranešimas privertė Vatikano gyvenimą stebinčius tikinčiuosius sunerimti, kad garbingo amžiaus popiežiaus sveikata gali būti silpnesnė nei manyta anksčiau.

Apžvalgininkai pastebi, kad, iš pažiūros, popiežių ypač sukrėtė Bažnyčią ištikęs pedofilijos skandalas ir jo asmeninio liokajaus, kuris šį mėnesį buvo nuteistas už privačių dokumentų vagystę, išdavystė.

Pirmąjį insultą, kuris laikinai paveikė jo regėjimą ir susilpnino širdį, popiežius patyrė dar kaip kardinolas Josephas Ratzingeris, kai atostogavo Alpėse. Vatikanas pranešė, kad 2005 metų gegužę, jau išrinktas popiežiumi, jis patyrė dar vieną lengvesnį insultą.

Lapkričio 24 dieną numatyta konsistorija rengiama pastaraisiais mėnesiais mirus keliems kardinolams. Paskyrus naujus kardinolus, popiežių rinkti galinčių hierarchų vėl bus maksimalus skaičius – 120. Kardinolai turi būti pakankamai jauni – jaunesni nei 80 metų, – kad galėtų dalyvauti renkant popiežių.

Naujieji kardinolai bus amerikietis Jamesas Michaelas Harvey, libanietis Bechara Boutrosas Rahi, indas Baselios Cleemisas, nigerietis Johnas Onaiyekanas, kolumbietis Rubenas Salazaras Gomezas ir filipinietis Luisas Antonio Tagle.

Vasarį buvo įšventinti 22 nauji „Bažnyčios kunigaikščiai“, bet buvo kritikuojama tai, kad tarp kardinolų yra labai daug europiečių ir mažai kitų regionų atstovų.

Nors beveik pusė pasaulio katalikų gyvena Lotynų Amerikoje, buvo paskirtas tik vienas kardinolas iš šio „katalikiškojo žemyno“.

Per ketvirtąją Benedikto XVI konsistoriją paskyrus septynis italus, iš viso dabar yra 30 kardinolų rinkikų iš Italijos – beveik ketvirtadalis ir daug daugiau nei iš bet kurios kitos šalies.

Po pastarojo kardinolų įšventinimo kitą popiežių rinks 62 kardinolai europiečiai, kurių vasarį dar buvo 67, 14 kardinolų iš Šiaurės Amerikos, 21 iš Pietų Amerikos ir po 11 iš Afrikos ir Azijos šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius