Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niekam nepakeliui su populistu: A.Babišas Čekijoje turės formuoti mažumos vyriausybę

Čekijos parlamento rinkimus su partija ANO laimėjusiam milijardieriui verslininkui Andrejui Babišui rankos neištiesė nė vienos kitos politinės jėgos lyderis. Turtuolis pareiškė esą priverstas bandyti suformuoti mažumos vyriausybę, rašo „Reuters“.
Milošas Zemanas (kairėje) ir Andrejus Babišas
Milošas Zemanas (kairėje) ir Andrejus Babišas / „Scanpix“/AP nuotr.

A.Babišas po susitikimo su prezidentu Milošu Zemanu pareiškė, kad vis dar tikisi suformuoti vyriausybę iki Kalėdų atostogų – jis esą nori išvengti scenarijaus, pagal kurį parlamentas nespėtų laiku pritarti 2018 metų biudžeto projektui.

ANO spalį didele persvara laimėjo parlamento rinkimus, tačiau kitos politinės partijos atsisako kartu formuoti ar net palaikyti vyriausybę, kurios šerdyje būtų sukčiavimu kaltinamas A.Babišas.

Policijos tyrėjų teigimu, turtuolis 2008 metais nuslėpė, kad yra fermos ir konferencijų centro savininkas bei taip užsitikrino 2 mln. eurų paramą iš ES. A.Babišas neigia kaltę ir kalba apie politinį puolimą.

Vis dėlto kitų partijų lyderiai A.Babišu akivaizdžiai netiki. Susitikęs su M.Zemanu, ANO lyderis atvirai pripažino: „labai gaila“, bet kitos partijos nenori su ANO derėtis.

„Bandysime formuoti mažumos vyriausybę ir įtikinti kitoms partijos atstovaujančius deputatus, kad mūsų programa gera“, – teigė A.Babišas.

M.Zemanas – turtuolio pusėje. Jis oficialiai paprašė A.Babišą formuoti vyriausybę ir pridūrė, kad milijardierius galės bandyti ir antrą kartą, jei pirmąsyk parlamente jam nepavyks patvirtinti kabineto.

„Scanpix“/AP nuotr./Andrejus Babišas
„Scanpix“/AP nuotr./Andrejus Babišas

200 vietų žemuosiuose parlamento rūmuose ANO turi tik 78 deputatus, tad mažumos vyriausybei kitų partijų parama yra būtina. O kol kas tik viena partija – Komunistų – paskelbė, kad toleruotų mažumos kabinetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius