-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Niekas čia jų nebijo, esame pasiruošę“: 15min reportažas iš rytų Ukrainos fronto

„Niekas čia jų nebijo, esame pasiruošę“, – sutikdamas 15min žurnalistę Donecko srities Verchniotoreckės gyvenvietėje sako Ukrainos kariuomenės 503 jūrų pėstininkų bataliono spaudos štabo vadas Oleksijus Hodzenka. Jis su ginklo broliais pastaruoju metu sulaukia stiprių apšaudymų iš Rusijos remiamų separatistų pusės. Tačiau kariai patikina – nepaisant išaugusios Rusijos invazijos grėsmės, jokios panikos fronte nėra.

„Turime dušimtąjį“, – ryte 15min žurnalistei sako kolegos iš Ukrainos. „Dušimtasis“ – tai nužudytas žmogus, tokį žargoną vartoja kariai.

Netrukus kariuomenė patvirtina, kad nuo Rusijos remiamų separatistų apšaudymo žuvo Ukrainos karys. Popiet pranešta, kad žuvo dar vienas karys.

O.Hodzenka: kur jau kur, o kariškių akyse panikos tikrai nepamatysi.

Baimės dėl galimų sužeistųjų ar žuvusiųjų pastarosiomis dienomis netrūksta. Jei dar prieš kelias dienas buvo fiksuojami vos keli apšaudymai per dieną, dabar jie skaičiuojami dešimtimis. „Karščiausia“ šiuo metu yra Luhansko srityje, tačiau šūviai aidi ir aplink Donecką.

Donecko srityje esančioje Verchniotoreckės gyvenvietėje, kurioje šiuo metu pasilikę maždaug 850 civilių žmonių, žurnalistus pasitinka 503 jūrų pėstininkų bataliono spaudos štabo vadas O.Hodzenka. Nors viena jo pagrindinių užduočių yra dirbti su žurnalistais, karys iš rankų nepaleidžia automato. Padėtis čia įtempta, ginklas turi būti visuomet po ranka.

Žurnalistų pas O.Hodzenką atvyksta daug. Jo telefonas beveik netyla. Atvyksta tiek vietos žiniasklaida, tiek užsieniečiai iš įvairiausių šalių.

Akivaizdu, kad rankų sudėję nesėdi žurnalistai ir kitoje – separatistų – pusėje. Ten dažniausiai dirba Kremliui palankūs žurnalistai iš Rusijos, todėl jų tekstuose ir reportažuose skamba nuolatiniai kaltinimai Ukrainai.

Pavojingiausia – ryte ir vakare

503 jūrų pėstininkų bataliono karys Vadimas 15min teigė, kad vakar apšaudymas prasidėjo anksti ryte. Pasak jo, intensyviausia būna būtent ryte ir vakare.

Oleksijus Hodzenka
Oleksijus Hodzenka

„Viskas prasidėjo maždaug devintą ryto, šaudė iš automatų. Vėliau apšaudymai tik intensyvėjo, panaudotas stambus kalibras. Mums buvo duotas įsakymas neatidaryti atsakomosios ugnies, nes tai buvo provokacija. Siekdami daryti spaudimą mums, Ukrainos kariuomenei, priešai panaudojo pėstininkų kovos mašinas. Atidirbo jos, o tada įsijungė minosvaidžiai.

Galbūt šioje vietoje yra kiek ramiau, tačiau priklauso nuo to, kokiu metu čia esate. Intensyviausia būna ryte ir vakare. Dieną, kai civiliai vaikšto gatvėmis, priešas mažiau mus puola. Galbūt ir jie supranta humanitarinę teisę. Tačiau kaip parodė vakar dienos įvykiai – civilis asmuo jiems nėra rodiklis, kad negalima šaudyti“, – kalbėjo jūrų pėstininkas.

Rytų Ukraina
Rytų Ukraina

Kaip tik pastarosiomis dienomis Ukraina pranešė, kad apšaudymo metu yra nukentėjusių civilių.

Galimo puolimo nebijo

Ukrainos kariuomenės 503 jūrų pėstininkų bataliono spaudos štabo vadas O.Hodzenka 15min sakė, kad šiuo metu įtempta padėtis yra palei visą fronto liniją šalies rytuose.

Vadimas: apie karo pradžią niekas iš anksto neperspėja.

„Mes, be abejo, stebime visą fronto liniją. Aktyvūs veiksmai stebimi palei visą fronto liniją, taip pat ir teritorijoje, kurią prižiūrime mes. Be abejo, mes nekalbame apie kažkokį puolimą, bet realiai matome kovos veiksmų suaktyvėjimą“, – kalbėjo jūrų pėstininkas.

Kariai ragina netikėti pranešimais, kuriuose nurodoma konkreti puolimo data.

Man atrodo, kad apie karo pradžią niekas iš anksto neperspėja. Nesako laukite, mes jus rytoj pulsime“. Jei kažkas įvyks, tai bus spontaniška. Turime būti visuomet tam pasiruošę. Mus to mokė. Čia turime būti kasdien pasiruošę ir su kiekviena diena stiprinti savo pajėgumus“, – teigė jūrų pėstininkas Vadimas.

Pasak O.Hodzenkos, kalbos apie artėjantį puolimą sutinkamos ramiai, o kartais net ir nevengiama pajuokauti.

Rytų Ukraina
Rytų Ukraina

Kur jau kur, o kariškių akyse panikos tikrai nepamatysi. Dėl nuolatinių gąsdinimų, kad rytoj atvažiuos ant tanko Putinas ir mus visus sunaikins, kariai pradeda ciniškai juokauti, esą tegu pagaliau jau atkeliauja. Atvažiuos, gaus velnių ir važiuos atgal“, – tvirtino jūrų pėstininkas.

Didelės baimės nesimatė ir gatvėse sutiktų žmonių akyse. Jie ramiai traukė į vietos parduotuves, kurių čia net kelios. Jos nedidelės, tačiau maisto produktų netrūksta. Kaime taip pat stovi bažnyčia, kuri, bent jau kol kas, nuo apšaudymų nenukentėjo. Netoli bažnyčios yra parkas, kuriame lyg niekur nieko sėdi trys paaugliai.

Vietos gyventojas
Vietos gyventojas

Panašu, kad baimė po aštuonerių metų karo kiek prislopo ir žmonės supranta, kad intensyvūs kovos veiksmai gali vėl atsinaujinti.

„Nebijau, savo jau nugyvenau“, – sakė pro žurnalistus pravažiuojantis vyras.

Tačiau situacija vis aštrėja. Netrukus kariai per racijas perduoda žodį „skėtis“ – tai reiškia, kad visi kuo skubiau turėtų pasišalinti į slėptuves, gali prasidėti artilerijos apšaudymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius