Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Niekas nenustebo: stringa Šiaurės Korėjos branduolinis nusiginklavimas

Panašu, kad Šiaurės Korėjos branduolinis nusiginklavimas vyksta ne taip sklandžiai, kaip tikėjosi prezidentas Donaldas Trumpas: iš Baltųjų rūmų pasitraukė pagrindinė branduolinių ginklų ekspertė, o gynybos sekretorius Jamesas Mattisas tikina, esą nėra jokių ženklų, kad Pchenjanas vykdo savo pažadus.
Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas
Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas / „Scanpix“/AP nuotr.

Baltųjų rūmų pareigūnas „The Washington Post“ patvirtino, kad Nacionalinio saugumo tarnybos (NST) pareigūnė Andrea Hall, viena svarbiausių branduolinių ginklų eksperčių, pasitraukė iš Baltųjų rūmų.

Tai reiškia, kad itin svarbioms deryboms su Šiaurės Korėja dėl branduolinių ginklų atsisakymo kyla pavojus.

Iki praeitos savaitės A.Hall vadovavo iš kelių tarnybų pareigūnų sudarytai ekspertų grupei.

„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pompeo
„Scanpix“/AP nuotr./Mike'as Pompeo

Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, kritikuodamas „The New York Times“ straipsnį, esą prie Šiaurės Korėjos klausimo dirba nepakankamai mokslininkų, atskirai paminėjo branduolinės fizikos ekspertę A.Hall.

„Singapūre turime komandą, kurią sudaro geriausi prezidento masinio naikinimo ginklų ekspertai, išmanantys bet kokius techninius klausimus, galinčius kilti susitikimo metu“, – prieš D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą kalbėjo M.Pompeo.

VIDEO: D.Trumpas Kim Jong Unui parodė veiksmo filmo anonsą primenantį vaizdo įrašą

Anot „The Washington Post“ šaltinio, A.Hall laikinai pakeitė aukšto rango kariuomenės pareigūnas, turintis išsilavinimą ir patirties masinio naikinimo ginklų srityje.

Vis dėlto A.Hall pasitraukė itin svarbiu metu – iškart po to, kai praeitą savaitę D.Trumpas ir Kim Jong Unas Singapūre susitarė dėl „visiškos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos“.

Tiesa, deklaracijoje nebuvo nurodyti konkretūs žingsniai, kaip bus pasiektas „visiškas, patikimas ir neatšaukiamas“ Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų ir programos eliminavimas.

„Turime dideles, veikti pasiruošusias komandas“, – sakė jis ir pridūrė, kad nusiginklavimas gali būti užbaigtas iki dabartinės D.Trumpo kadencijos pabaigos.

VIDEO: Istorinis susitikimas: Šiaurės Korėjos vadovas susitiko su JAV prezidentu

Reikia naujų darbuotojų

D.Trumpui tikinant, kad „Šiaurės Korėja nebekelia branduolinės grėsmės“, A.Hall pasitraukimas ekspertams kelia nerimą.

„Andrea Hall, žinomos ir gerbiamos masinio naikinimų ginklų ekspertės, pasitraukimas yra didelis NST praradimas, – sakė tyrimų centro „Center for the National Interest“ ekspertas Harry Kazianis. – Pasitraukimui negalėjo būti netinkamesnio laiko.“

H.Kazianis: „Andrea Hall, žinomos ir gerbiamos masinio naikinimų ginklų ekspertės, pasitraukimas yra didelis NST praradimas. Pasitraukimui negalėjo būti netinkamesnio laiko.“

Jamesas Carafano iš tyrimų centro „Heritage Foundation“, pereinamuoju laikotarpiu dirbęs D.Trumpo administracijoje, mano, kad naujasis prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas turėtų pasamdyti daugiau žmonių, turinčių patirties branduolinių ginklų srityje.

„Net jei šiaurės korėjiečiai yra pasiruošę bendradarbiauti 100 proc., iš kur gausime pajėgumų įvykdyti patikrinimo ir (branduolinių ginklų – red.) panaikinimo procesus? Aš nežinau, ar kas nors apie tai pagalvojo“, – sakė ji.

Jokių nusiginklavimo ženklų

Trečiadienį JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas teigė nežinąs apie jokius po viršūnių susitikimo įvykdytus Šiaurės Korėjos žingsnius branduolinės programos atsisakymo link. J.Mattisas žurnalistams teigė artimiausiu metu jokių žingsnių ir nesitikįs.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Mattisas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jamesas Mattisas

Iškart po susitikimo su Kim Jong Unu D.Trumpas teigė, kad Pchenjanas pradėjo arba greitai pradės griauti balistinių raketų bandymų kompleksą. Už tai JAV prezidentas įvykdė ilgalaikį Šiaurės Korėjos reikalavimą nutraukti bendras Seulo ir Vašingtono karines pratybas.

Šią savaitę Pentagonas patvirtino, kad rugpjūtį suplanuotos pratybos neįvyks.

Iš pradžių D.Trumpas ir M.Pompeo žadėjo, kad kitas JAV ir Šiaurės Korėjos pareigūnų susitikimas įvyks šią savaitę. Vis dėlto Valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert antradienį pareiškė, kad nors Vašingtonas ir Pchenjanas palaiko ryšį, kol kas nėra jokių naujienų apie M.Pompeo kelionių planus.

„Manau, kad dabar jie turi daug keblumų“, – „The Guardian“ sakė buvęs Azijos reikalų direktorius Nacionalinio saugumo taryboje Victoras Cha.

Jo teigimu, JAV pareigūnai bandė įkalbinti šiaurės korėjiečius į deklaracijos tekstą įtraukti žodžius „visiškas, patikimas ir neatšaukiamas“ branduolinių ginklų atsisakymas, taip pat nustatyti datą – kad denuklearizacija būtų įvykdyta iki 2020-ųjų. Jiems nepavyko to padaryti.

„Jie to negavo, tačiau Trumpas vis tiek dalyvavo susitikime. Tai reiškia, kad jam labiau rūpėjo pats susitikimas, o ne jo turinys“, – sakė V.Cha.

„Net jei nebuvo nustatytos datos, dabar egzistuoja viena de facto (data – red.). Pompeo privalo ką nors gauti iki rugpjūčio, kad pateisintų karinių pratybų nutraukimą“, – pridūrė ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius