Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nieko švento: rusų programišiai taikėsi į aukščiausius stačiatikių bažnyčios lyderius

Rusų programišiai daug metų bandė pavogti privačią aukščiausio rango stačiatikių bažnyčios dvasininkų, susijusių su Ukrainos stačiatikių siekiu atsiskirti nuo Rusijos, korespondenciją, praneša „The Associated Press News“ (AP).
Ukrainos stačiatikių bažnyčios atstovai
Ukrainos stačiatikių bažnyčios atstovai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tarp programišių taikinių – patriarcho Baltramiejaus I, aukščiausio stačiatikių bažnyčios lyderio, padėjėjai.

Stambule įsikūręs patriarchas svarsto, ar patenkinti Ukrainos prašymą, kad jos stačiatikių bažnyčia būtų atskirta nuo Rusijos. Šį atsiskyrimą paskatino ginkluotas konfliktas Rytų Ukrainoje, kur Kijevo pajėgos kovoja su Rusijos remiamais separatistais.

AP remiasi „Dell Technologies“ patronuojamosios įmonės „Secureworks“ pernai pateiktu sąrašu, kuriame – 4,7 tūkst. programišių taikinių elektroninio pašto adresai.

AP kelis mėnesius analizavo gautus duomenis: tokiu būdu atskleidė, kaip rusų programišių grupė, žinoma „Fancy Bear“ pavadinimu, bandė įsilaužti į JAV Demokratų partijos narių, žvalgybos pareigūnų, tarptautinių žurnalistų ir net JAV kariuomenės pareigūnų žmonų elektroninio pašto dėžutes.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Fancy Bear“ atakuotas tinklapis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Fancy Bear“ atakuotas tinklapis

Liepą, vykdant specialiojo tyrėjo Roberto Muellerio tyrimą dėl Rusijos kišimosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus, buvo nustatyta 12 Rusijos žvalgybos agentų, kurie prisidėjo prie programišių atakų prieš rinkimuose dalyvavusios demokratės Hillary Clinton kampaniją.

Taikymasis į religinius lyderius atskleidžia, kaip plačiai veikia kibernetinis šnipų tinklas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Hillary Clinton Dubline
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Hillary Clinton Dubline

Smūgis rusų stačiatikių bažnyčiai

Patriarchas Baltramiejus I tikina turįs išskirtinę teisę suteikti autokefaliją – visišką bažnytinę nepriklausomybę – kurios taip siekia ukrainiečiai.

Tai būtų itin svarbus žingsnis, galintis suskaldyti didžiausią stačiatikių denominaciją ir rimtai pakenti Maskvos patriarchato, pristatančio save kaip esminį pasaulinės stačiatikių bendruomenės žaidėją, įvaizdžiui.

Ukraina siekia griežtų „religinių skyrybų“ su Rusija. Kai kurie stebėtojai mano, kad šis sprendimas gali būti priimtas jau kitą mėnesį.

„Jei kažkas tokio nutiktų, tai būtų didžiulis smūgis Maskvai, kalbančiai apie savo tarptautinį vaidmenį, – teigė Erfurto universiteto stačiatikių bažnyčios reikalų specialistas Vasiliosas Makridesas. – Manau, kad jie negalėtų su tuo susitaikyti.“

V.Makridesas: „Jei kažkas tokio nutiktų, tai būtų didžiulis smūgis Maskvai, kalbančiai apie savo tarptautinį vaidmenį. Manau, kad jie negalėtų su tuo susitaikyti.“

Pasak V.Makrideso, Kremlius stengiasi padėti Maskvos patriarchui Kirilui išsaugoti tradicinį Ukrainos stačiatikių bažnyčios vadovo vaidmenį, todėl „kuo daugiau jie žino, tuo jiems geriau“.

Taikiniai susiję su autokefalijos klausimu

Rusijos stačiatikių bažnyčia tikina neturinti informacijos apie kibernetines atakas, nesutiko pakomentuoti situacijos. Rusų pareigūnai pakartojo, kad Kremlius neturi nieko bendro su grupuote „Fancy Bear“.

Tiesa, vis daugėja Rusijos valdžios ir šių programišių ryšių įrodymų.

Balandį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka vyko į Stambulą. Čia jis bandė įtikinti patriarchą leisti Ukrainos stačiatikių bažnyčiai atsiskirti nuo Rusijos. Pasak P.Porošenkos, „tai – mūsų nepriklausomybės ir nacionalinio saugumo klausimas“.

„Scanpix“/AP nuotr./Petro Porošenka ir Baltramiejus I
„Scanpix“/AP nuotr./Petro Porošenka ir Baltramiejus I

Maskvos patriarchas Kirilas kiek vėliau šią savaitę skris į Turkiją, kad įkalbėtų patriarchą Baltramiejų I neleisti ukrainiečiams atsiskirti.

Patriarcho Kirilo atstovas užsienyje Hilarionas Alfejevas įspėjo, kad autokefalijos suteikimas nulemtų didžiausių krikščionių schizmą nuo 1054-ųjų, kai atsiskyrė katalikai ir stačiatikiai.

„Jei tai įvyks, stačiatikių vienybė bus palaidota“, – teigė Hilarionas Alfejevas.

Šis klausimas patriarchui Baltramiejui I – itin jautrus. Jo atstovas spaudai Nikosas-Giorgosas Papachristou telefonu teigė: „Nenoriu būti šios istorijos dalis.“

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovas, patriarchas Kirilas
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovas, patriarchas Kirilas

Kiti su AP kalbėję, tačiau tapatybės nenorėję atskleisti bažnyčios atstovai teigė, kad 78 metų amžiaus Baltramiejus I nenaudoja elektroninio pašto.

Tačiau elektroniniu paštu naudojasi jo padėjėjai, o „Secureworks“ pateiktame sąraše įvardyti bandymai įsilaužti į jų „Gmail“ elektroninio pašto dėžutes.

Tarp jų – keli aukšto rango bažnyčios pareigūnai, vadinami metropolitais: juos galima prilyginti katalikų arkivyskupams.

Remiantis AP iš „Secureworks“ gautais duomenimis, rusų programišiai taikėsi į pagrindinį patriarcho patikėtinį Baltramiejų Samarą, įtakingą bažnyčios hierarchą Emmanuelį Adamakį ir Chalkės saloje įsikūrusiai prestižinei seminarijai vadovaujantį Elpidophorosą Lambriniadį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos stačiatikiai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos stačiatikiai

Visi jie yra susiję su autokefalijos suteikimo klausimu, nė vienas jų neatsakė į AP prašymus pakomentuoti.

Bažnyčios ir KGB ryšiai

Šnipų žaidimai ilgą laiką buvo rusų stačiatikių pasaulio dalis.

Ketvirtajame dešimtmetyje Sovietų Sąjungoje buvo išžudyta dešimtys tūkstančių kunigų. Vėliau išgyvenusiesiems didžiulę įtaką ėmė daryti Rusijos slaptoji policija KGB – dvasininkams teko šnipinėti kongregacijos narius ir šalį palikusius asmenis.

Pasak politikos analitiko Dmitrijaus Oreškino, glaudūs ryšiai tarp Rusijos žvalgybos ir religinių lyderių išliko ir po 1991-ųjų, kai žlugo Sovietų Sąjunga, o KGB buvo reorganizuota į Federalinę saugumo tarnybą (FST).

„Mūsų bažnyčios lyderiai yra susiję su FST, jų antpečiai kyšo iš po jų sutanų. Jie Vladimiro Putino politikai suteikia ideologinį pagrindą“, – pridūrė D.Oreškinas.

D.Oreškinas: „Mūsų bažnyčios lyderiai yra susiję su FST, jų antpečiai kyšo iš po jų sutanų. Jie Vladimiro Putino politikai suteikia ideologinį pagrindą.“

AP rašo, kad vienas iš programišių taikinių – pakankamai netikėtas: Maskvos patriarcho atstovas spaudai Aleksandras Volkovas.

Stačiatikių teologas Cyrilas Hovorunas teigė, kad nebūtų nustebęs, jei rusų šnipai taikytųsi ir į Rusijos stačiatikių bažnyčios atstovus. „Jie tikriausiai jį tiesiog tikrina“, – sakė C.Hovorunas.

A.Volkovas neatsakė į AP žurnalistų prašymą pakomentuoti.

2012-aisiais C.Hovorunas, kaip ir A.Volkovas, dirbo Maskvos patriarchate. Vis dėlto jam teko atsistatydinti: buvo nutekinti elektroniniai laiškai, kuriuose jis slapta reiškia palaikymą apie nepriklausomybę kalbantiems Ukrainos dvasininkams.

C.Hovorunas tikino nemanąs, kad jo elektroninius laiškus prieš šešerius metus paviešinę asmenys yra susiję su „Fancy Bear“. Vis dėlto jis pridūrė, kad jų veiklos principas – pavogti žinutes ir jas selektyviai viešinti – yra vienodas.

C.Hovorunas: „Žinojome apie šią taktiką dar prieš vykdant kibernetines atakas prieš demokratus. Mums tai – girdėta istorija.“

„Žinojome apie šią taktiką dar prieš vykdant kibernetines atakas prieš demokratus. Mums tai – girdėta istorija“, – tikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius