-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nigerija: per „Boko Haram“ įvykdytą mokyklos užpuolimą dingo 110 mergaičių

Nigerijos vyriausybė sekmadienį patvirtino, kad po „Boko Haram“ įvykdyto mokyklos šalies šiaurės rytuose užpuolimo tebėra dingusios 110 mergaičių.
Per „Boko Haram“ užpuolimą pabėgusios mergaitės
Per „Boko Haram“ užpuolimą pabėgusios mergaitės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Patvirtinimas buvo paskelbtas po kelias dienas trukusios tylos dėl šių vaikų likimo.

„Federalinė vyriausybė patvirtino, kad 110 Vyriausybinio mokslo ir technikos koledžo Dapčyje Jobės valstijoje moksleivių iki šiol yra dingusios, po to, kai sukilėliai iš, kaip manoma, grupuotės „Boko Haram“ (praėjusį) pirmadienį įsiveržė į jų mokyklą“, - sakoma Informacijos ministerijos pareiškime.

Pareigūnai pasigedo 110 iš 906 mokyklos moksleivių, nurodė ministerija.

Pagrobimas iškėlė klausimų dėl kariškių daugkartinių pareiškimų, kad šie islamistų kovotojai tuojau pat bus nugalėti. Įnirtingos kovos su jais tęsiasi jau beveik devynerius metus.

Mokyklos užpuolimas taip pat priminė visą pasaulį šokiravusį daugiau kaip 200 mergaičių pagrobimą iš Čiboko mokyklos 2014 metais.

Praėjusio pirmadienio vakarą siaubo apimtos moksleivės bėgo iš internatinės mokyklos, kai gerai ginkluoti kovotojai su karinėmis uniformomis ir turbanais įsiveržė į miestelį, šaukdami „Allahu Akbar“ („Dievas (visų) didesnis“).

Iš pradžių pareigūnai neigė, kad kokios nors moksleivės buvo pagrobtos.

Penktadienį šalies prezidentas Muhammadu Buhari atsiprašė mergaičių šeimų: „Tai nacionalinė katastrofa. Atsiprašome, kad taip galėjo įvykti.“

Taikosi į švietimą

Buvęs karinis valdytojas M.Buhari 2015 metų rinkimus laimėjo pažadėjęs nugalėti „Boko Haram“ džihadistus, kurie sustiprėjo valdant jo pirmtakui Goodluckui Jonathanui.

Jonathanas buvo smarkiai kritikuojamas dėl vangaus atsako į 276 Čiboko Borno valstijoje mokyklos moksleivių pagrobimą per naktį įvykdytą užpuolimą.

„Boko Haram“, kurios pavadinimas hausų kalba apytikriai reiškia „Vakarietiškas švietimas draudžiamas“, taikosi į mokyklas, ypač tas, kurių mokymo programa yra pasaulietinė.

Pasipiktinę dingusių mergaičių artimieji šią savaitę bandė apsupti Jobės valstijos mero kortežą, bet saugumo pajėgos juos atstūmė.

Praėjusio pirmadienio pagrobimas yra didžiausia džihadistų ataka Nigerijoje nuo M.Buhari atėjimo į valdžią.

„Boko Haram“, kurios pavadinimas hausų kalba apytikriai reiškia „Vakarietiškas švietimas draudžiamas“, taikosi į mokyklas, ypač tas, kurių mokymo programa yra pasaulietinė.

„Boko Haram“ siekis įkurti griežtai islamišką valstybę Nigerijos šiaurės rytuose nuo 2009 metų pareikalavo mažiausiai 20 tūkst. gyvybių, o daugiau kaip 2,6 mln. gyventojų pavertė benamiais.

Džihadistai vis dažniau grobia žmones dėl išpirkos, taip siekdami finansuoti savo operacijas ir iškeisti belaisvius į kalinamus savo vadus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius