-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nigerijai šimtų pagrobtų mergaičių ieškoti padės ir JAV su Didžiąja Britanija

Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė antradienį pasiūlė pagalbą Nigerijai ieškoti pagrobtų pustrečio šimto mergaičių, kurias islamistai išvakarėse pagrasino parduoti į vergiją.
Protesto akcija prieš „Boko Haram“
Protesto akcija prieš „Boko Haram“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jungtinės Tautos sako, kad tai būtų nusikaltimas žmoniškumui. Vis stiprėjantis islamistinis judėjimas „Boko Haram“ reikalauja nutraukti vakarietišką mokymą ir grasina grobti daugiau mokinių.

„Alachas man nurodė mergaites parduoti. Jos priklauso jam, ir įvykdysiu jo nurodymus“, – sako islamistinio judėjimo „Boko Haram“ vadas beveik valandos vaizdajuostėje, kuri pirmadienį sukėlė pasaulio pasipiktinimą ir pasišlykštėjimą. Islamiško kalifato siekiantis judėjimas vien šiemet nužudė 2,5 tūkst. žmonių, bet šis išpuolis – itin akiplėšiškas.

50 pavyko pabėgti, bet 220– 280 vaikų tebėra nelaisvėje

Penkerius metus aktyviai veikiančio islamiškoje Nigerijos šiaurėje judėjimo pavadinimas verčiamas kaip „vakarietiškas švietimas yra nuodėmingas“. Balandžio 22-ąją jis patvirtino pavadinimą – iš mokyklos atokiame rajone pagrobė apie tris šimtus egzaminą laikiusių mergaičių. 50 pavyko pabėgti, bet 220– 280 vaikų tebėra nelaisvėje. Pasirodo pranešimų, kad kai kurios mirė nuo gyvačių įkandimų, buvo ištekintos už grobikų arba pervežtos per sieną į Čadą bei Kamerūną ir parduotos po 12 dolerių.

Pasaulio dėmesys šiai dramai stiprėja, ir dabar jau Amerikos senatoriai ragina padėti Nigerijai, o Baltieji rūmai sako, kad apie paieškas nuolat pranešama Barackui Obamai. Savo pagalbą antradienį pasiūlė ir Londonas.

Mėgindamas nuraminti besiplečiančius protestus, Nigerijos prezidentas savaitgalį pažadėjo mergaites rasti, bet pripažino nenutuokiantis, kur jos laikomos.

Trečiadienį Nigerijoje prasideda aukšto lygio Pasaulio ekonomikos forumas, bet vis stiprėjantys „Boko Haram“ išpuoliai (be pagrobimo, judėjimas pastarosiomis savaitėmis susprogdino dvi bombas ir nužudė apie šimtą žmonių) meta šešėlį didžiausiai Afrikos energijos tiekėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius