Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nigerijoje išlaisvinti 100 pagrobtų kaimo gyventojų

Šiaurės vakarų Nigerijoje antradienį buvo paleisti 100 kaimo gyventojų, prieš kelias savaites paimtų įkaitais, pagrobėjams sulaukus garantijų, kad jie nebus patraukti atsakomybėn, pranešė policija ir kiti šaltiniai.
Nigerijoje išlaisvinti 100 pagrobtų kaimo gyventojų
Nigerijoje išlaisvinti 100 pagrobtų kaimo gyventojų / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Nigerija Pagrobimas

Gerai ginkluotų gaujų nariai, vietiniu mastu vadinamos banditais, jau ilgą laiką siaubia šiaurės vakarinius ir centrinius Nigerijos rajonus, kur jie plėšikauja, vagia galvijus ir pagrobia gyventojus, reikalaudami išpirkos.

Apie ginkluotus pagrobimus greitkeliuose, iš namų ir biurų daugiausiai gyventojų turinčios Afrikos šalies laikraščiai dabar rašo kone kasdien.

Pasak policijos atstovo Mohammedo Shehu, ginkluoti užpuolikai liepos 8 dieną šturmavo Zamfaros valstijos Manavos gyvenvietę ir paėmė į nelaisvę 100 gyventojų, įskaitant kažkiek moterų ir vaikų. Paskui šie žmonės buvo nugabenti į pagrobėjų stovyklą miške.

Nigerijoje įkaitai paprastai paleidžiami sumokėjus išpirką, o artimiesiems nepavykus to padaryti į nelaisvę patekę žmonės neretai nužudomi.

Tačiau šįkart paleidimas buvo „besąlygiškas“ ir užtikrintas „nesuteikus jokios finansinės ar materialinės naudos“ gaujai, pareiškime pabrėžė M.Shehu.

Su derybų eiga susipažinęs šaltinis, naujienų agentūrai AFP pranešė, kad banditai sutiko paleisti kaimo gyventojus, policijai ir valstijos valdžiai „patikinus juos, kad dėl pagrobimo jų atžvilgiu nebus imtasi jokių veiksmų“.

Paleisti įkaitai prieš sugrįždami pas artimuosius turėjo būti apžiūrėti medikų, nurodė M.Shehu.

Zamfaros valstijos pareigūnai jau daugiau nei metus derasi su vietos ginkluotomis grupuotėmis, mėgindami įtikinti šias gaujas sudėti ginklus mainais į amnestiją.

2020 metų gruodį Zamfaros pareigūnai susitarė dėl 344 berniukų, pagrobtų iš mokyklos kaimyninėje Kacinos valstijoje, paleidimo.

Banditų gaujos veikia iš stovyklų didžiuliame Rugu miške, išsidėsčiusiame Zamfaros, Kacinos, Kadūnos ir Nigerio valstijose.

Remiantis analitinio centro „International Crisis Group“ (ICG) ataskaita, paskelbta pernai gegužę, smurtas regione pareikalavo jau daugiau nei 8 tūkst. gyvybių.

Nigerijos oro pajėgos anksčiau bombardavo banditų stovyklas, o kai kurios šiaurinės valstijos bando derėtis su gaujomis, siūlydamos joms amnestiją mainais už nusiginklavimą.

Tačiau nepaisant karių dislokavimo ir mėginimų pasiekti taikos susitarimus, smurtas taip ir nesiliovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius