Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nikaragva skyrė 26 metų kalėjimo bausmę vyskupui, atsisakiusiam išvykti į tremtį

Nikaragvos teismas penktadienį nuteisė katalikų vyskupą Rolando Alvarezą kalėti 26 metus, praėjus dienai po to, kai jis atsisakė įlipti į Jungtines Valstijas skrendantį lėktuvą, kuriuo į tremtį buvo gabenami 222 politiniai kaliniai.
Nikaragvos pareigūnai
Nikaragvos pareigūnai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Nikaragva

Apeliacinio teismo teisėjas paskelbė, kad Matagalpos vyskupas R.Alvarezas yra „tėvynės išdavikas“, ir nurodė, kad jis neišeis iš kalėjimo iki 2049 metų.

Teismas taip pat atėmė iš vyskupo Nikaragvos pilietybę ir skyrė jam 1600 dolerių (apie 935 eurų) baudą.

Nikaragvoje gimęs, bet Ispanijoje ir Vatikane išsilavinimą įgijęs R.Alvarezas ketvirtadienį atsisakė įlipti į užsakomąjį lėktuvą, kuriuo 222 politiniai kaliniai buvo gabenami į tremtį Jungtinėse Valstijose.

Prezidentas Danielis Ortega vėliau per nacionalinę televiziją kalbėjo apie šį atvejį ir sakė, kad R.Alvarezas „pradeda sakyti, kad neišvyks“, kol nepasitars su kitais vyskupais. D.Ortega vyskupo laikyseną pavadino „absurdiška“ ir sakė, kad jis grįš į kalėjimą už „terorizmą“.

2022 metų rugpjūtį policija suėmė R.Alvaresą, o vėliau teismai jam pateikė kaltinimus dėl „sąmokslo“ ir „melagingų naujienų“ skleidimo.

R.Alvarezas atvirai kritikavo tai, ką jis vadino D. Ortegos vyriausybės religijos laisvės suvaržymais.

Apeliacinio teismo vyriausiasis teisėjas Octavio Rothschuhas sakė, kad 56 metų R.Alvarezas bausmę turėtų „atlikti 2049 metų balandžio 13 dienos“.

Tarp paleistų ir išsiųstų iš šalies asmenų yra buvę kandidatai į prezidentus, žurnalistai, buvę sandinistų partizanų vadai, buvę ministrai, diplomatai, pramonės ir prekybos vadovai.

Jie buvo sulaikyti per represijų bangą, kilusią po 2018 metais vykusių antivyriausybinių protestų, kurių metu buvo reikalaujama, kad nuo 2007 metų valdantis D.Ortega atsistatydintų.

Tarp 222 asmenų, savanoriškai išvykusių iš Nikaragvos į tremtį Jungtinėse Valstijose, buvo keliolika kunigų, diakonų, seminarijos studentų ir kitų bažnyčios tarnautojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius