-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorke kilo protestai dėl sprendimo nepateikti kaltinimų įtariamąjį pasmaugusiam policininkui

Keliuose Niujorko rajonuose protestuotojai išėjo į gatves, kai didžioji žiuri trečiadienį atsisakė pateikti kaltinimus baltaodžiui policininkui, pasmaugusiam vieną juodaodį įtariamąjį.
Protestas Niujorke
Protestas Niujorke / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Tuojau po didžiosios žiuri sprendimo, kuris buvo primtas praėjus kelioms dienoms po panašaus sprendimo, išprovokavusio neramumus kituose JAV miestuose, šimtai protestuotojų susirinko prie Rockefellerio centro ir Niujorko simboliu tapusioje Taimso aikštėje, skanduodami „Nebus teisingumo – nebus taikos!“

Tas pats šūkis skambėjo praeitą savaitę per demonstracijas dėl Misūrio didžiosios žiuri sprendimo nepateikti kaltinimų baltaodžiui policininkui, nušovusiam juodaodį paauglį Michaelą Browną. 

Policija suėmė mažiausiai 30 žmonių, sakė Niujorko policijos komisaras Billas Brattonas. 

Abu tie incidentai, kartu su trečiu nutikimu, kai policija Ohajuje žaidimų aikštelėje nušovė juodaodį 12-metį, turėjusį žaislinį pistoletą, atnaujino Jungtinėse Valstijose seniai vykstančius debatus dėl teisėsaugos santykių su afroamerikiečiais, taip pat kaltinimus dėl pernelyg agresyvaus policijos elgesio.

Incidentas įvyko, kai policininkas mėgino suimti E.Garnerį, įtariamą neteisėta prekyba cigaretėmis Staten AiIande.

Po trečiadienį paskelbto didžiosios žiuri sprendimo JAV generalinis prokuroras Ericas Holderis sakė, kad Teisingumo departamentas pradės federalinį tyrimą dėl galimo pilietinių teisių pažeidimo sulaikant juodaodį Ericą Garnerį, kurį mirtinai uždusino Niujorko policininkas Danielis Pantaleo.

Incidentas įvyko, kai policininkas mėgino suimti E.Garnerį, įtariamą neteisėta prekyba cigaretėmis Staten AiIande.

E.Holderio pareiškimas reiškia, kad D.Pantaleo dar gali stoti prieš teismą, tačiau tai neįtikino protestuotojų Taimso aikštėje, kurie mojavo plakatais su užrašais „Juodaodžių gyvybės svarbios“ ir „Gerbkite žmonių gyvybes“.

Keli žmonės buvo suimti stiprių policijos pajėgų, kai mėgino surengti sėdimąjį protestą prieš garsiojo Rockefellerio centro, nurodė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Protestų taip pat buvo surengta Centrinės stoties didžiajame terminale, kur apie 50 aktyvistų atsigulė ant žemės, apsimesdami mirusiais, ir Staten Ailande. Nedidelės demonstracijos vyko Harleme, Sąjungos aikštėje ir Kolumbo žiede.

Bet to, panašūs nedideli taikūs protestai buvo surengti JAV sostinėje Vašingtone.

Niujorke protestuotoja Susan Schneider sakė AFP: „Policija yra nebaudžiama. Jie gali išsisukti, kad ir ką padarytų.“

„Ir kai juos matote gatvėse, kaip jie parengti – atrodo, tarsi vyktų karas. Blogiau negu 7-ame dešimtmetyje. Rasizmas dabar stipresnis“, – teigė ji.

43 metų E.Garnerio mirtis liepą buvo vienas iš didelio atgarsio sulaukusių rasinį atspalvį turinčių incidentų, kai baltieji policininkai buvo kaltinami panaudoję per didelę jėgą arba nedelsdami pradėję šaudyti į juodaodžius įtariamuosius.

JAV prezidentas Barackas Obama, pirmasis į šį postą išrinktas juodaodis, po didžiosios žiuri sprendimo pateikė trumpų komentarų ir paminėjo daugelio afroamerikiečių giliai įsišaknijusį nepasitikėjimą policija.

JAV prezidentas Barackas Obama, pirmasis į šį postą išrinktas juodaodis, po didžiosios žiuri sprendimo pateikė trumpų komentarų ir paminėjo daugelio afroamerikiečių giliai įsišaknijusį nepasitikėjimą policija.

„Matome per daug atvejų, kai žmonės neturi pasitikėjimo, jog su žmonėmis elgiamasi sąžiningai, – pažymėjo B.Obama. – Kai kuriais atvejais tai gali būtų klaidingas įsivaizdavimas, bet kai kuriais atvejais tai tikrovė. Ir mums, visiems amerikiečiams privalu ... pripažinti, kad tai yra amerikiečių problema, o ne vien juodaodžių arba rudaodžių problema.“

Rugpjūtį Sent Luiso priemiestyje įvykęs incidentas, kai baltaodis policininkas nušovė 18-metį M. Browną, išprovokavo kelias naktis iš eilės vykusias riaušes ir tapo pagrindu afroamerikiečių bendruomenėms visose Jungtinėse Valstijose pareikšti, jog joms įgriso rasinio šališkumo lemiami policijos veiksmai.

Didžioji žiuri toje byloje taip pat nusprendė, kad M.Browną nušovusiam policininkui neturi būti pateikti kaltinimai. Toks žingsnis praeitą savaitę išprovokavo demonstracijas daugelyje Amerikos miestų.

„Šiandienos baigtis yra viena iš daugelio, kurių mūsų miestas nenorėjo“, – pažymėjo Niujorko meras Billas de Blasio, taip pat paraginęs elgtis ramiai.

Niujorko teismo medicinos tyrėjas pripažino, kad E.Garneris buvo nužudytas, nes arešto metu buvo smaugiamas.

B.de Blasio sakė, kad institucijos turi atkreipti dėmesį į „gilesnę tikrovę“, kurią atskleidė M.Browno ir E.Garner žūtis.

Niujorko teismo medicinos tyrėjas pripažino, kad E.Garneris buvo nužudytas, nes arešto metu buvo smaugiamas.

B.de Blasio, kuris yra baltaodis, bet turi mišrios rasės sūnų, sakė gerai suprantantis, su kokiais sunkumais gali susidurti jauni juodaodžiai.

„Iš tikrųjų turime jį mokyti, kaip darė šeimos šiame mieste ištisus dešimtmečius, būti itin atsargiam per bet kokį susidūrimą su policija“, – pripažino meras.

Trečiadienį Niujorko valdžia paskelbė pradėsianti bandomąją programą, per kurią kelios dešimtys policininkų bus aprūpinti vaizdo kameromis, fiksuosiančiomis jų elgesį su visuomene.

B.de Blasio sveikino tą priemonę kaip „vieną iš būdų sukurti realų skaidrumo ir atskaitingumo pojūtį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius