-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorke šimtai pasisakė už tos pačios lyties santuokas

Sekmadienį šimtai aktyvistų žygiavo Niujorko gatvėmis, reikalaudami lygių teisių į santuoką visoms poroms, nepaisant jų seksualinės orientacijos. Mitingas surengtas prieš ateinančios savaitės JAV Aukščiausiojo teismo klausymus dviejose istorinėmis vadinamomis bylose.
Niujorke šimtai pasisakė už tos pačios lyties santuokas.
Niujorke šimtai pasisakė už tos pačios lyties santuokas. / Emiliijos Guobytės nuotr.

Antradienį teisėjų kolegija išgirs argumentus vadinamojoje „Prop8“ byloje, kurioje bus sprendžiama, ar Kalifornijos Konstitucijos draudimas tuoktis tos pačios lyties asmenims neprieštarauja JAV Konstitucijai. Dar svarbesniais laikomi trečiadienio klausymai. Po jų teisėjų kolegija nutars, ar vadinamoji DOMA (angl. Defense of Marriage Act, liet. Santuokos gynimo aktas), draudžianti federaliniu lygmeniu pripažinti tos pačios lyties santuokas, net jei jos sudarytos tokias santuokas legalizavusiose valstijose, taip pat neprieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Marianne, su savo žmona Drea auginanti dvi dukras, sakė tik norinti, kad jų šeima turėtų tokias pat teises kaip ir visos kitos

Eisena prasidėjo prie istorine laikomos gėjų ir lesbiečių „StoneWall“ užeigos, kurioje 1969 m. jos lankytojams pasipriešinus prieš policijos reido metu naudotą brutalią jėgą, prasidėjo modernus LGBT (lesbietės, gėjai, biseksualai ir transseksualai) teisių judėjimas. Mitinguotojai laikė plakatus su užrašais „Laisvė ir lygybė visiems“, „Santuoka – žmogaus teisė, o ne privilegija heteroseksualams“, „37 metus kartu. Legalizuokite mūsų meilę“, „Myliu savo lesbietes mamas“ ir kitus. Kartu su mitinguotojais Niujorke žygiavo JAV ir Niujorko valstijos senatoriai bei miesto tarybos nariai.

Minai pajudėjus Niujorko gatvėmis į Vašingtono skverą, dalyviai skandavo „Lygios teisės visiems“, „Panaikinkite DOMĄ“, o nemaža dalis praeivių plojo bei mojavo LGBT teisių aktyvistams. Demonstruotojams atžygiavus į Vašingtono skverą, ant pakylos kalbas sakė politikai bei gėjų ir lesbiečių poros, teismuose bandžiusios panaikinti apribojimus tos pačios lyties poroms. JAV senatorius Jeffrey Nadleris teigė, kad atėjo laikas išpildyti JAV Konstitucijos pažadą ir suteikti lygias teises visiems JAV piliečiams, nepaisant jų seksualinės orientacijos. Niujorko valstijos Asamblėjos narys Danielis O'Donnelis juokavo, kad per jo vestuves nė vienas heteroseksualus žmogus nebuvo sužalotas, todėl jis nematąs, kodėl tos pačios lyties santuokos neturėtų būti pripažįstamos.

Susirinkusiųjų ovacijų susilaukė ir lesbiečių pora Joan Shane ir Mary Joe, kartu praleidusios 31 m. ir ant pakylos žengusios su savo 24 m. dukra Eve. Nors 2009 m., po ilgo proceso Niujorko teismuose joms nepavyko įrodyti, kad draudimas tuoktis valstijoje pažeidžia jų teises, tačiau pora teigė esanti laiminga, kad „politikai padarė tai, ko nepadarė teismas – 2011 m. legalizavo vienalytes santuokas“.

Tarp dalyvių buvo matyti vyresnio amžiaus porų, kartu praleidusių ne vieną dešimtmetį, jaunimo, taip pat  tos pačios lyties porų, kurios į skverą atėjo su savo atžalomis. Marianne, su savo žmona Drea auginanti dvi dukras, sakė tik norinti, kad jų šeima turėtų tokias pat teises kaip ir visos kitos.  Timas su savo sutuoktiniu praleidęs 37 m. teigė, kad jam svarbiausia, jog vyriausybė pagaliau pripažintų jo santuoką ir suteiktų teisę lankyti bei gauti apie informaciją savo vyrą ligoninėje, jei jis ten atsidurtų. Šiuo metu nelaimės atveju Timas valstijoje, nepripažįstančiose tos pačios lyties santuokų, būtų laikomas prašalaičiu savo vyrui ir jokia informacija apie jo sveikatos būklę nebūtų jam prieinama.

Vadinamoji DOMA, drausdama pripažinti vienalytes santuokas federaliniu lygmeniu, iš tos pačios lyties porų taip pat atima galimybę naudotis daugiau nei 1000 federalinių lengvatų (išimtys mokesčiams, pigesnis sveikatos draudimas ir pan.), kurios suteikiamos heteroseksualioms poroms. Nuomonių apklausos rodo, kad daugiau nei pusė amerikiečių palaiko DOMOS panaikinimą, o 64 proc. mano, kad homoseksualios poros gali tinkamai užauginti vaikus. Eisenos ir demonstracijos planuojamos dar 180 JAV miestų.

Už DOMOS atšaukimą neseniai pasisakė Billas Clintonas. Buvęs JAV prezidentas, teigė nebepritariantis įstatymui, nors pats jį pasirašė 1996 m. Savo poziciją pakeitė ir jo žmona, buvusi Valstybės sekretorė Hillary Clinton bei dar dešimt Senato narių, prieš 17 m. savo balsais pritarusių DOMAI. Dabartinis prezidentas Barackas Obama savo paramą vienalytėms santuokoms išsakė  2012 m. gegužę.

Tos pačios lyties santuokos yra legalizuotos devyniose valstijoje bei JAV sostinėje Vašingtone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius