Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorke teisiamas įtariamas sprogdintojas pripažino savo kaltę „100 kartų“ (papildyta 09.52 val.)

Pakistane gimęs amerikietis Faisalas Shahzadas pirmadienį pripažino savo kaltę dėl mėginimo susprogdinti automobilyje paslėptą bombą Niujorko Taimso aikštėje, sakydamas, jog yra kaltas „100 kartų“, ir grasindamas naujomis atakomis prieš Jungtines Valstijas.
Faisalas Shahzadas teisme
Faisalas Shahzadas teisme / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Skaitydamas teisme kovingą pareiškimą F.Shahzadas save vaizdavo musulmonų kariu ir neparodė, kad gailisi, pripažindamas visus dešimt pateiktų kaltinimų, tarp jų – dėl mėginimo panaudoti masinio naikinimo ginklą ir terorizmo.

„Noriu pripažinti esantis kaltas šimtą kartų, nes kol JAV nepasitrauks iš Afganistano ir Irako, kol nenutrauks bepiločių lėktuvų atakų Somalyje, Pakistane ir Jemene, taip pat kol nesiliaus pulti musulmonų žemių, mes atakuosime Jungtines Valstijas ir vyksime su jomis kautis“, – kaltinamasis sakė nepriekaištinga anglų kalba.

Kai teisėja Miriam Cedarbaum per pusantros valandos trukusį posėdį paklausė, kodėl jis siekė žudyti nekaltus amerikiečius, 30-metis F.Shahzadas, dėvintis baltą musulmonišką kepuraitę, nedemonstravo jokios atgailos.

„Paklausykite, jūs atakuojate vaikus savo bepiločiais lėktuvais Afganistane, – sakė jis. – To, ką padariau, nelaikyčiau nusikaltimu. Žinau, kad tai Jungtinių Valstijų įstatymų pažeidimas, tačiau man nerūpi Jungtinių Valstijų įstatymai.“

F.Shahzadas buvo suimtas gegužės 3 dieną, kai mėgino išskristi į Dubajų. Manoma, kad dviem dienomis anksčiau jis pastatė Niujorko Brodvėjaus pramogų rajone automobilį su paslėptu primityviu sprogstamuoju užtaisu, kuris nedetonavo.

Gegužės 1 dienos vakarą, kai gatvėse buvo daug žmonių, gatvės prekeiviai pastebėjo iš automobilio „Nissan Pathfinder“ besiveržiančius dūmus ir perspėjo pareigūnus.

Po 53 valandas trukusių paieškų F.Shahzadas buvo suimtas lėktuve, turėjusiame skristi į Dubajų, kuris jau riedėjo kilimo tako link Johno F.Kennedy oro uoste.

Prokuroras Preetas Bharara sakė, kad F.Shahzadas nesitarė su JAV Vyriausybe dėl bausmės sušvelninimo.

Kaltinamasis teisme kalbėjo užtikrintai ir ryžtingai. Jis išsamiai nupasakojo, kaip suplanavo ataką, kad ji nusineštų kuo daugiau gyvybių, ir laukė, kol sprogs bomba, tačiau ši tik smilko.

„Ėjau į centrinę stotį. Tikėjausi išgirsti (sprogimo) garsą, tačiau nieko neišgirdau, todėl išvažiavau namo, – nurodė F.Shahzadas. – Konkretaus pastato nesirinkau, tačiau pasirinkau Taimso aikštės centrą ir akivaizdžiai laiką – 18 val. 30 min.; taip pat, savaime suprantama, šeštadienį, gegužės 1 dieną.“

F.Shahzadas teisėjams sakė, kad Pakistano talibai jį apmokė gaminti bombas per 40 dienų trukusią viešnagę šioje šalyje – nuo pernai gruodžio 9 dienos iki sausio 25-osios.

Penkias dienas trukusiuose bombų gaminimo kursuose buvo aptarta „viskas: kaip pagaminti bombą, kaip ją susprogdinti“, pasakojo kaltinamasis.

Jis nurodė, kad grįžęs į Jungtines Valstijas išpuolį planavo ir veikė vienas.

„Niekas man nepadėjo“, – vyras sakė teisėjai.

Ketvirtadienį F.Shahzadui buvo pateikti dešimt kaltinimų, kuriuose teigiama, kad jis du kartus gavo pinigų iš neįvardyto bendrininko Pakistane – iš viso 12 tūkst. JAV dolerių.

Nurodoma, kad už dalį šių lėšų F.Shahzadas kovą įsigijo 9 mm kalibro pusiau automatinį šautuvą „Kel–Tec“, o balandžio 24 dieną – automobilį „Nissan Pathfinder“. Už jį vyras sumokėjo 1 300 dolerių grynaisiais vieno prekybos centro automobilių aikštelėje.

Vėliau vyras nusipirko medžiagų „savadarbiam sprogstamajam ir padegamajam užtaisui“ ir paslėpė jas visureigyje.  Gegužės 1 dieną kaltinamasis paliko užtaisą Taimso aikštėje, nurodoma kaltinamajame dokumente.

F.Shahzadas pripažino kaltę dėl mėginimo panaudoti masinio naikinimo ginklą; mėginimo įvykdyti teroro ataką veikiant keliose šalyse; mėginimo panaudoti griaunantį prietaisą per teroristų sąmokslą; taip pat dėl kelių kitų kaltinimų, susijusių sąmokslu, sprogmenimis ir ginklais.

Kaltinamajam prisipažinus byla nebus nagrinėjama teisme, o bausmė turėtų būti skirta šių metų spalį.

Kai buvo suimtas, F.Shahzadas aktyviai bendradarbiavo su teisėsauga, ignoruodamas vadinamąsias Mirandos teises, suteikiančias kaltinamiesiems galimybę neliudyti prieš save, nurodė JAV teisingumo pareigūnai.

„Faisalas Shahzadas suplanavo ir surengė išpuolį, kuris galėjo nusinešti daug gyvybių. Šiandien Amerikos baudžiamosios teisės sistema užtikrino, kad jis sumokės už savo veiksmus“, – sakė JAV generalinis prokuroras Ericas Holderis, sužinojęs, kad kaltinamasis prisipažino.

F.Shahzadas, kuris yra vieno gerbiamo Pakistano oro pajėgų karininko sūnus, mokėsi elitiniame Pakistano aviacijos koledže, o būdamas 18 metų atvyko į Jungtines Valstijas ir galiausiai gavo šios šalies pilietybę.

Atskleidus šį nesėkmingą sprogdinimą, Niujorko gyventojus, svečius ir pareigūnus apėmė nerimas, taip pat buvo pranešta apie kelis „įtartinus paketus“, tačiau paaiškėjo, kad jie nepavojingi.

JAV aviacijos pareigūnai taip pat pakeitė saugumo taisykles, sudarydami sąlygas oro bendrovėms per trumpesnį laiką patikrinti asmenų, kuriems draudžiama skraidyti, sąrašus.

F.Shahzadas sugebėjo įsėsti į lainerį, nors jau buvo įtrauktas į tokį sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius