Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niujorko meru išrinktas Billas de Blasio

Pažangių pažiūrų demokratas Billas de Blasio išrinktas Niujorko miesto meru ir pakeis milijardierių Michaelą Bloombergą, antradienį pranešė JAV žiniasklaida.
Billas de Blasio
Billas de Blasio / „Scanpix“ nuotr.

„Ačiū, Niujorke“, – B.de Blasio rinkimų kampanijos štabas parašė socialiniame tinkle „Twitter“ tuojau po to, kai užsidarė balsavimo apylinkės. Taip pat buvo paskelbta nuotrauka, kurioje matomas numanomas laimėtojas su savo žmona ir dviem vaikais.

52 metų politikas sausį pakeis M.Bloombergą prie didžiausio JAV miesto vairo.

B.de Blasio žadėjo suteikti naują stilių miestui, pasikeitusiam per 12 metų vadovaujant mylinčiai, bet griežtai M.Bloombergo rankai. Dabartinis meras atsistatydina po rekordinių trijų kadencijų.

Laikomas vienu iš pažangiausių politikų šalyje, B.de Blasio per priešrinkiminę kampaniją nepaliko jokių galimybių savo varžovui respublikonui Joe Lhotai, atkreipdamas dėmesį į ekonomiškai pažeidžiamos viduriniosios klasės rūpesčius.

Billas De Blasio – pažangus demokratas, stosiantis prie Niujorko vairo

Billas de Blasio, antradienį triuškinamai laimėjęs Niujorko mero rinkimus, yra pažangių pažiūrų demokratas, kuriam dabar iškeltas milžiniško masto uždavinys – vadovauti didžiausiam JAV miestui.

Išvedęs į scenos vidurį savo juodaodę žmoną Chirlane, buvusią lesbietę, ir paauglius vaikus, 52 metų visuomeninis advokatas sugebėjo užmegzti ryšį su viduriniosios klasės šeimomis margame šio miesto elektorate.

Demokratų kandidatas, pabrėžiantis, kad gyvena „kukliame“ name Bruklino viduriniosios klasės rajone Park Sloupe, prisistatydavo esantis paprastas žmogus, pasiryžęs pagerinti padėtį švietime ir aprūpinti gyventojus įperkamais būstais.

Jo karjera viešajame sektoriuje ir progresyviosios pakraipos politika yra visiška priešingybė kadenciją baigiančiam milijardieriui merui Michaelui Bloombergui (Maiklui Blumbergui) ir smarkiai kertasi su Niujorkui būdingu didelio turto demonstravimu.

Demokratų kandidatas, pabrėžiantis, kad gyvena „kukliame“ name Bruklino viduriniosios klasės rajone Park Sloupe, prisistatydavo esantis paprastas žmogus, pasiryžęs pagerinti švietimo padėtį ir aprūpinti gyventojus įperkamais būstais.

„Mieli niujorkiečiai, šiandien pasisakėte garsiai ir aiškiai už naują kryptį mūsų mieste, suvienyti tikėjimo, kad mūsų miestas neturėtų palikti apleisto nei vieno niujorkiečio“, – B.de Blasio sakė antradienio vakarą.

Pasak jo, tikrasis darbas dar tik prasideda, perspėdamas savo šalininkus neturėti iliuzijų, jog grumtis su nelygybe bus lengva užduotis.

„Problemos, į kurias pasiryžome atkreipti dėmesį, nebus išspręstos per naktį – tačiau nesuklyskite: šio miesto žmonės pasirinko pažangiąją kryptį“, – sakė jis.

Niujorke 1961 metais gimęs B.de Blasio užaugo Masačusetse. Jis studijavo Niujorko ir Kolumbijos universitetuose, prieš pradėdamas dirbti merijoje ir pasišvęsdamas karjerai viešajame sektoriuje.

Jis yra pasakojęs apie savo sunkią vaikystę ir neslėpė, kad jo tėvas yra alkoholikas, vokiečių kilmės Antrojo pasaulinio karo veteranas, kuris paliko šeimą, o vėliau nusižudė, kai jam buvo diagnozuotas vėžys.

De Blasio yra jo motinos mergautinė pavardė, o savo padėkos kalboje jis pagerbė savo itališkąją šeimą, taip pat trumpai pasisakė ispaniškai, atkreipdamas dėmesį į pelnytą palaikymą tarp įvairių rinkėjų grupių.

Šis politikas, išsiskiriantis aukštu ūgiu (1,95 metro), dirbo Gyvenamojo būsto ir urbanistinės plėtros departamento regioniniu pareigūnu buvusio prezidento Billo Clintono administracijoje, taip pat vadovavo jo žmonos Hillary Clinton kampanijos štabui prieš Niujorko senatoriaus rinkimus 2000 metais.

Aštuonerius metus jis dirbo miesto taryboje, o 2010 metais buvo prisaikdintas visuomeniniu advokatu, iš esmės atliekančiu ombudsmeno funkciją.

Savo kilme ir stiliumi B.de Blasio yra visiška priešingybė kadenciją baigiančiam M.Bloombergui, kuris mėgdavo savaitgaliais skraidyti į Bermudus privačiu lėktuvu ir vadovavo miestui 12 metų.

B.de Blasio griežtai pasisakė prieš žiojantį atotrūkį tarp turtingųjų ir vargšų, kritikuodamas „pasaką apie du miestus“, taip pat gynė mažumų teises.

Billas de Blasio apsikabinęs dukrą Chiarą ir sūnų Dante'ę
Billas de Blasio apsikabinęs dukrą Chiarą ir sūnų Dante'ę

B.de Blasio nori reformuoti „sustabdymo ir apieškojimo“ politiką, kuri, anot kritikų, nesąžiningai nutaikyta prieš juodaodžius ir ispanakalbius, nors šalininkai sako, kad ji padėjo sumažinti nusikalstamumą.

Jis taip pat žadėjo pastatyti 200 tūkst. įperkamų būstų ir užtikrinti daugiau moksleivių atostogų dienų per musulmonų šventes.

Prieš metus apie B.de Blasio mažai kas buvo girdėjęs, tačiau dėl nepriekaištingos priešrinkiminės kampanijos jis galiausiai įstengė tapti Demokratų partijos kandidatu, įveikęs tvirtus varžovus.

B.de Blasio nevengė demonstruoti savo šeimos.

Kaip ir Clintonai, jis dalijosi politinės kampanijos našta su žmona Chirlane McCray. Ši poetė, redaktorė, feministė ir aktyvistė nuolat buvo matoma šalia savo vyro.

Jų 16-metis sūnus Dante (Dantė), išsiskiriantis vešlia afrikietiška šukuosena, pelnė pripažinimą už pagalbą savo tėvui per rinkimų kampaniją, kai vienoje televizijos reklamoje jausmingai pasakojo, koks puikus yra jo tėtis.

Po B.de Blasio pergalės demokratų pirminiuose rinkimuose, visa šeima, kartu su 18-mete dukra Chiara buvo nufilmuoti atliekantys žaismingą „Smackdown“ šokį Brukline.

Jo dukra irgi kreipėsi į rinkėjus, tikindama, kad jos tėtis nėra „koks nors nuobodus baltaodis tipas“.

B.de Blasio mišri šeima atspindi didelę šio miesto etninę įvairovę: 33,3 proc. niujorkiečių yra baltaodžiai, 25,5 proc.. – juodaodžiai, 28,6 proc. – ispanakalbiai, o 12,7 proc. – azijiečiai.

Pasak analitikų, B.de Blasio taip pat nutiesė sau kelią į pergalę, sėkmingai išnaudodamas miesto, tradiciškai balsuojančio už demokratus, susirūpinimą dėl pastaruoju metu smarkiai susipriešinusios Respublikonų partijos ir jos ultrakonservatyviosios „Arbatėlės“ (Tea Party) judėjimo.

Tačiau kai kurie pažymi, kad išrinktajam merui idealus teks aukoti dėl pragmatizmo, pripažindami, jog jis yra sumanus ir derėtis mokantis politikas.

B.de Blasio buvo kritikuojamas, kad keitė savo nuomonę sprendžiant, ar turėtų būti atsisakyta pasivažinėjimų arklių traukiamais vežimaičiais Centriniame parke – esą mėgindamas įtikti aktyvistams.

Taip pat kyla klausimų, ar jo patirtis pakankama vadovauti miestui, kurio merija turi 300 tūkst. darbuotojų, o biudžetas – 72 mlrd. dolerių. Atsakymą niujorkiečiai sužinos artimiausiu laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius