Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 10 10 /15:45

Nobelio ekonomikos premija skirta amerikiečiams

2011 metų Nobelio ekonomikos premiją pelnė amerikiečiai Thomas Sargentas ir Christopheris Simsas.
Ceremonijos akimrika
Ceremonijos akimrika / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Švedijos karališkosios mokslų akademijos, premija skirta šiems tyrėjams „už priežasčių ir pasekmių makroekonomikoje empirinius tyrimus“.

Šį apdovanojimą, kurio oficialus pavadinimas – Švedijos valstybinio banko ekonomikos mokslų premija Alfredo Nobelio atminimui, teikiantis komitetas nurodė, kad 2011 metų laureatai išplėtojo metodus, padedančius atsakyti, kaip ekonomikos augimas ir infliacija yra veikiami laikino palūkanų padidėjimo arba mokesčių sumažinimo.

68 metų Th.Sargentas ir to paties amžiaus Ch.Simsas šiuos tyrimus nepriklausomai atliko praeito amžiaus 8-ame ir 9-ame dešimtmetyje. Jiedu pasidalys 10 milijonų Švedijos kronų (3,8 mln. litų) premiją.

„Mūsų dienomis Sargento ir Simso išvystyti metodai yra esminiai įrankiai makroekonomikos analizėje“, – sakoma komiteto pranešime.

Th.Sargentas yra Niujorko universiteto, o Ch.Simsas – Prinstono universiteto profesorius.

Nobelio ekonomikos premija yra paskutinė šiemet paskirta Nobelio premija, kurią minėdamas trijų šimtų metų jubiliejų švedų išradėjo ir verslininko Alfredo Nobelio atminimui įsteigė Švedijos centrinis bankas „Riksbank“.

Praėjusiais metais ši 1968 metais įsteigta premija atiteko dviem amerikiečiams – Peteriui Diamondui ir Dale'ui Mortensenui, taip pat vienam Kipro bei Didžiosios Britanijos pilietybę turinčiam ekonomistui Christopheriui Pissaridesui už darbą, kuris gali paaiškinti, kaip nedarbas, laisvos darbo vietos ir atlyginimai yra veikiami reguliavimo ir politikos.

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija įvyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 dieną, kai bus minimos premijų steigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės.

1896 metais mirusio pramonininko, kuris išrado dinamitą, premijos pirmą kartą buvo įteiktos 1901 metais.

Pasak Švedijos karališkosios mokslų akademijos, šiais metais premija skirta „už priežasčių ir pasekmių makroekonomikoje empirinius tyrimus“.

Th.Sargentas darbavosi struktūrinės makroekonomikos srityje, o jo rezultatai gali būti naudojami analizuojant nuolatinius pokyčius ekonomikos politikoje.

„Šis metodas gali būti taikomas nagrinėjant makroekonominius ryšius, kai namų ūkiai ir bendrovės tikslina savo lūkesčius pagal ekonomikos vystymąsi“, – pridūrė premiją teikiantis komitetas.

Tuo tarpu Ch.Simso metodas pagrįstas „vektorine autoregresija ir rodo, kaip ekonomika veikiama ekonominės politikos ir kitų veiksnių laikinų pokyčių“ – pavyzdžiui, centrinių bankų palūkanų normų didinimo.

Nors abu ekonomistai dirbo atskirai, jų sukurti metodai papildo vieni kitus ir „buvo taikomi tyrėjų ir politikos kūrėjų visame pasaulyje... Jų metodai yra esminiai įrankiai makroekonomikos analizėje“, nurodė komitetas.

68 metų Th.Sargentas ir to paties amžiaus Ch.Simsas šiuos tyrimus nepriklausomai atliko praeito amžiaus 8-ame ir 9-ame dešimtmetyje. Jiedu pasidalys 10 milijonų Švedijos kronų (3,8 mln. litų) premiją.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius