Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nobelio fizikos premija atiteko trims supernovų tyrėjams

Šių metų Nobelio premija už pasiekimus fizikos srityje buvo paskirta amerikiečiams astronomams Saului Perlmutteriui ir Adamui Riessui bei JAV ir Australijos pilietybę turinčiam mokslininkui Brianui Schmidtui, pranešė Nobelio komitetas.
Nobelio fizikos premijos laureatai
Nobelio fizikos premijos laureatai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jie ištyrė kelias dešimtis sprogstančių žvaigždžių, vadinamų supernovomis, ir atrado, kad Visata plečiasi didėjančiu greičiu“, – sakoma pranešime, kurį paskelbė Švedijos karališkoji mokslų akademija.

Proveržis šioje srityje buvo pasiektas 1998 metais, kai viena mokslininkų grupė, vadovaujama S.Perlmutterio, ir kita, vadovaujama B.Schmidto, padedant A.Riessui, padarė tą pačią stulbinamą išvadą, jog Visata plečiasi vis sparčiau.

„Jeigu plėtimasis toliau spartės, Visata galiausiai suledės“, – nurodė Nobelio komitetas.

52 metų S.Perlmutteris vadovauja Supernovų kosmologijos projektui Berklio universitete Kalifornijoje.

44 metų B.Schmidtas yra Veston Krike įsikūrusiame Australijos nacionalinio universitete dirbančios „High-z“ tipo (itin greitai tolstančių nuo Žemės) supernovų tyrėjų grupės vadovas.

42 metų A.Riessas yra Merilando mieste Baltimorėje įsikūrusio Johnso Hopkinso universiteto ir Kosminio teleskopo mokslinio instituto astronomijos profesorius.

Šie mokslininkai pasidalys 10 mln. Švedijos kronų (3,8 mln. litų), diplomus ir kvietimus į Nobelio premijų teikimo ceremoniją.

Nobelio premijos kasmet tradiciškai teikiamos Stokholme gruodžio 10 dieną – jų steigėjo Alfredo Nobelio mirties metinių dieną.

Praėjusiais metais Nobelio fizikos premija už proveržį sukėlusius eksperimentus su dvimate medžiaga grafenu buvo paskirta dviem Rusijoje gimusiems mokslininkams – Andrejui Geimui ir Konstantinui Novosiolovui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius