-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 03 /13:57

Nobelio fizikos premiją pelnė mokslininkai už metodus elektronų dinamikai materijoje tirti

Šių metų Nobelio fizikos premija paskirta JAV dirbančiam prancūzų mokslininkui Pierre'ui Agostini, Vokietijoje dirbančiam vengrų ir austrų mokslininkui Ferencui Krauszui ir Švedijoje dirbančiai prancūzei Anne L'Huillier „už eksperimentinius metodus, kuriais generuojami atosekundiniai šviesos impulsai, skirti elektronų dinamikai materijoje tirti“, antradienį paskelbė Švedijos karališkoji mokslų akademija.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

„[Jie] pademonstravo būdą, kaip sukurti itin trumpus šviesos impulsus, kuriuos galima naudoti greitiems procesams, kurių metu elektronai juda arba keičia energiją, matuoti“, – priduriama pranešime.

Laureatų indėlis leido ištirti procesus, kurie vyksta taip greitai, kad anksčiau jų buvo neįmanoma stebėti.

„Dabar galime atverti duris į elektronų pasaulį. Atosekundžių fizika suteikia mums galimybę suprasti mechanizmus, kuriuos valdo elektronai. Kitas žingsnis bus jų panaudojimas“, – sakė Nobelio fizikos komiteto pirmininkė Eva Olsson.

„Pritaikymas galimas įvairiose srityse. Pavyzdžiui, elektronikoje svarbu suprasti ir kontroliuoti, kaip elektronai elgiasi medžiagoje. Atosekundinius impulsus taip pat galima naudoti įvairioms molekulėms identifikuoti, pavyzdžiui, medicininėje diagnostikoje“, – sakoma pranešime žiniasklaidai apie šių metų premijos laureatus.

Laureatai gaus po aukso medalį, diplomą ir pasidalins 11 mln. Švedijos kronų (beveik 952 tūkst. eurų) piniginę premiją.

P.Agostini yra Ohajo valstijos universiteto profesorius, o F.Krauszas – Maxo Plancko instituto Vokietijoje direktorius. A.L'Huillier, vos penktoji moteris, nuo 1901 metų laimėjusi Nobelio fizikos premiją, yra Lundo universiteto Švedijoje profesorė.

Žurnalistams ji pasakojo, kad kai sulaukė skambučio iš Švedijos karališkosios mokslų akademijos, buvo įpusėjusi paskaitą. Laureatė juokavo, kad buvo sunku baigti dėstyti.

„Tai pats prestižiškiausias apdovanojimas ir labai džiaugiuosi, kad jį gavau. Tai neįtikėtina, – sakė ji spaudos konferencijoje. – Esu labai sujaudinta (...) kaip žinote, nėra daug moterų, gavusių šį prizą, todėl tai labai ypatinga.“

Praeitais metais Nobelio fizikos premija paskirta Alainui Aspectui Johnui F.Clauseriui ir Antonui Zeilingeriui „už eksperimentus su susietais fotonais, nustatant Bello nelygybės pažeidimą ir kuriant kvantinės informacijos mokslą“.

Šių metų Nobelio premijų sezonas prasidėjo pirmadienį, kai buvo paskelbta, jog premija už pasiekimus medicinos srityje atiteko vengrų biochemikei Katalin Kariko ir amerikiečių imunologui Drew Weissmanui už atradimus, susijusius su nukleozidų bazių modifikacijomis, leidusius sukurti veiksmingas iRNR vakcinas nuo COVID-19.

Trečiadienį bus paskelbtas Nobelio chemijos premijos laureatas ar laureatai, o daugiausiai dėmesio sulaukiančių literatūros ir taikos premijų laureatai paaiškės ketvirtadienį ir penktadienį. Apdovanojimų sezoną kitą pirmadienį užbaigs ekonomikos premijos laureato paskelbimas.

Premijos bus įteiktos Osle ir Stokholme gruodžio 10 dieną, kai minimos Alfredo Nobelio mirties metinės. 1896-aisiais miręs išradėjas A.Nobelis šias premijas įsteigė savo testamentu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius