-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio literatūros premijos laureate tapo vokietė Herta Mueller (papildyta 14.05 val.)

Nobelio literatūros premija šiemet atiteko vokiečių literatei Hertai Mueller.
Nobelio Taikos premijos medalis.
Nobelio Taikos premijos medalis. / „Scanpix“ nuotr.

Be Rumunijoje gimusios vokiečių rašytojos Hertos Mueller, į premiją pretendavo Mario Vargasas Llosos iš Peru, taip pat  ar izraelietis Amosus Ozas (jie abu tarp galimų laureatų  buvo minimi jau daug metų).

Tradiciškai Švedijos Akademija, kuri skiria Nobelio literatūros premiją, griežtai saugojo paslaptį. Visi kandidatų sąrašai visada lieka už Akademijos sienų, o jos nariai duoda priesaiką tylėti.
Tačiau jų sprendimas buvo paskelbtas ketvirtadienį, 13 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku.

Tuo tarpu išvakarėse kultūrai skirtuose Švedijos laikraščių puslapiuose mirgėjo įvairių rašytojų pavardės.

„Daug žmonių sako, kad atėjo laikas (apdovanoti) kokį nors poetą. Galbūt šiais metais tai bus poetas“, – sakė dienraščio „Svenska Dagbladet“ kultūros temų redaktorius Stefanas Eklundas.
Praėjusį kartą Nobelio literatūros premija poetui buvo įteikta prieš 13 metų, kai laureate tapo Wislawa Szymborska iš Lenkijos.

S.Eklundas tarp galimų šiemetinių laureatų paminėjo švedų poetą Tomas Transtroemerį ir Sirijoje gimusį Adonis, kurio tikrasis vardas yra Ali Ahmadas Saidas.

Stokholmo centre įsikūrusio knygyno „Hedengrens“ vadovas Nicklas Bjoerkholmas su tuo sutinka ir sako: „Jie galėtų norėti pagaliau skirti ją Tomas Transtroemeriui“.

Tuo pačiu metu jis prognozavo, kad laureatas turėtų būti ne europietis, nes pernai premija buvo paskirta prancūzų rašytojui Jeanui–Marie Gustave'ui Le Clezio.

 Švedų leidyklos „Norstedts“ redaktorius Haakanas Bravingeris taip pat sutinka, kad atėjo „laikas poezijai“.

„Kokia nors amerikiečių poetė būtų nuostabu, bet aš nežinau, kas (galėtų būti)“, – sakė jis.
Nors Akademija į kandidatų pilietybę neatsižvelgia, „kalba turės reikšmę“, sakė N.Bjoerkholmas, kuris pažymėjo, kad jau praėjo daug laiko nuo tada, kai buvo apdovanotas ispaniškai kuriantis rašytojas.

Kalbant apie ispanus, dažniausiai yra minimas vienas rašytojas. „Visada tikiuosi Vargaso Llosos“, – sako N.Bjoerkholmas.

Tačiau idealiausias pasirinkimas šiemet, jo nuomone, būtų kanadiečių apsakymų rašytoja Alice Munro, net jei Nobelio literatūros premija anksčiau niekada ir nebuvo paskirta apsakymų rašytojui.

A.Munro šiais metais gavo „Man Booker“ tarptautinę literatūros premiją.

Be to, dar yra favoritų, kurių pavardės minimos kiekvienais metais. Tarp jų yra izraelietis A.Ozas, JAV rašytojai Philipas Rothas, Joyce Carol Oates ir Thomas Pynchonas, kanadietė Margaret Atwood, Ko Unas iš Pietų Korėjos, japonas Haruki Murakami, prancūziškai rašanti alžyrietė Assia Djebar, italas Claudio Magrisas, australas Lesas Murray ir albanas Ismailas Kadare.

Šiemet Akademijos polinkius itin sunku numatyti, nes ji turi naują nuolatinį sekretorių Peterį Englundą.

Tuo tarpu interneto lažybų svetainė „Ladbrokes“ mažiausiai galimybių teikia A.Ozui ir H.Mueller (3:1), o bene daugiausiai – Adonis ir M.Vargosui Llosai (9:1).
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius