Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio premijos laureatas P.Handke paskelbtas nepageidaujamu Sarajeve

Nobelio literatūros premijos laureatas Peteris Handke trečiadienį buvo paskelbtas Bosnijos sostinėje persona non grata dėl jo požiūrių, pateisinančių serbų karo nusikaltimus, įvykdytus per 10-ojo dešimtmečio karą Balkanuose.
Peteris Handke
Peteris Handke / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sarajevo regioninis parlamentas taip pat pasmerkė Švedijos akademijos sprendimą skirti apdovanojimą šiam Austrijos romanistui ir scenaristui. Premija jam buvo įteikta per antradienį Stokholme vykusią ceremoniją, kurią boikotavo Bosnijos ir kitų šešių šalių pareigūnai.

P.Handke buvo aktyvus serbų šalininkas ir nesutiko su teiginiu, kad 1995 metais Srebrenicoje įvykdytos 8 tūkst. Bosnijos musulmonų žudynės buvo genocidas, nors tokios nuomonės laikosi keli tarptautinių karo nusikaltimų tribunolai.

Sarajevo regiono įstatymų leidėjai teigia, kad P.Handke iki šiol nepakeitė savo proserbiškos pozicijos, net praėjus daugeliui metų po karo, ir kad jis ketina surengti dar vieną provokaciją paskelbęs, jog aplankys Bosnijos serbus viename kaime, esančiame netoli Srebrenicos.

„Nobelio premijos įteikimas tokiam asmeniui yra aukų įžeidimas, o jo vizitas Bosnijoje ir Sarajeve būtų dar vienas Serbijos agresijos aukų pažeminimas“, – pareiškė Sarajevo įstatymų leidėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius