Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio taikos premija įteikta Pakistano moksleivei ir Indijos vaikų teisių gynėjui

Pakistano moksleivei Malalai Yousafzai trečiadienį Osle buvo įteikta Nobelio taikos premija; ji tapo jauniausia šio apdovanojimo, kurį pasidalino su Indijos vaikų teisių gynėju Kailashu Satyarthi, laureate.
Malala Yousafzai
Malala Yousafzai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jauna mergaitė ir kiek pagyvenęs vyras, viena – iš Pakistano, kitas – iš Indijos, viena – musulmonė, o kitas – induistas; abu jie simbolizuoja tai, ko pasauliui reikia – didesnę vienybę. Tautų brolybė!“ – sakė Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkas Thorbjoernas Jaglandas.

17-metei pakistanietei prestižinė premija įteikta Oslo rotušėje. Pasauliniu vaikų teisių gynimo simboliu Malala tapo 2012 metų spalį, kai Talibano kovotojas šovė jai į galvą islamistams kerštaujant už jos kampaniją dėl mergaičių švietimo.

60-metis K. Satyarthi buvo įvertintas už 35 metų kovą už tūkstančių vaikų išvadavimą nuo, praktiškai, vergų darbo.

Malala jau yra gavusi daug kitų apdovanojimų, daug kur pelniusi ovacijas ir pagyras, nuo Jungtinių Tautų (JT) iki Bakingamo rūmų.

Tačiau Nobelio premijos įteikimo ceremonijos išvakarėse ji sakė, kad toli gražu nėra pasirengusi miegoti ant laurų.

„Mes esame čia ne tik tam, kad atsiimtume savo apdovanojimą, gautume medalį ir grįžtume namo. Mes esame čia, kad pasakytume vaikams, ... kad reikia stotis, reikia kalbėti už savo teises ... Juk jūs galite pakeisti pasaulį“, – sakė Malala spaudos konferencijoje Nobelio institute Osle.

„Jei mes šiame pasaulyje manome, kad esame modernūs ir tiek daug pasiekėme, tuomet kodėl ... yra tiek daug šalių, kuriose vaikai neprašo jokių „iPad“ ar kompiuterių, nieko. Tai, ko jie prašo, yra tik knyga, tik rašiklis, tad kodėl negalime to padaryti?“ – sakė ji.

Malalai buvo 15-ka, kai Talibano kovotojas šovė važiuojant mokyklos autobusu mergaitei į galvą. Taip keršyta už jos kampaniją dėl mergaičių švietimo.

Nors Malala vos nemirė, ji buvo nuskraidinta sudėtingai operacijai į Birmingamą centrinėje Anglijoje ir išgyveno.

Nuo to laiko ji su šeima gyvena Anglijoje ir tęsia savo mokslus bei kampaniją.

Šią savaitę pirmą kartą eksponuojama krauju permirkusi mokyklinė uniforma, kurią ji vilkėjo, kai į ją 2012-ųjų spalį buvo šauta netoli jos namų Svato slėnyje. Uniformą bus galima pamatyti parodoje Nobelio taikos centre Osle.

Jos kvietimu prie jos Osle prisidėjo dar penki paaugliško amžiaus aktyvistai iš Pakistano, Sirijos ir Nigerijos, tarp jų – 16-metė Shazia Ramzan (Šazija Ramzan) ir 17-metė Kainat Riaz, į kurias taip pat buvo šauta per Malalos užpuolimą. Tarp pakviestųjų yra ir 17-metė Amina Yusuf (Amina Jusuf), mergaičių švietimo aktyvistė iš Šiaurės Nigerijos, kur teroristų grupuotė „Boko Haram“ 2014 metų balandį pagrobė daugiau kaip 200 moksleiviško amžiaus mergaičių.

Paklausta, kodėl mano, kad kai kurios islamo ekstremistų grupės nepritaria mergaičių švietimui, Malala, kuri buvo su spalvinga skarele, atsakė: „Deja, tie žmonės, kurie prieštarauja švietimui, jie kartais patys yra nemokyti ar buvo indoktrinuoti“.

Premijos paskyrimas bendrai Malalai ir K.Satyarthi turi papildomos simbolikos, susiejančios kaimynines valstybes, kurios tarpusavyje konfliktuoja dešimtmečius.

Malala buvo tikra žvaigždė kasmet rengiamame iškilmingame Nobelio premijų renginyje, kuriame taip pat dalyvavo literatūros premijos laureatas prancūzas Patrickas Modiano (Patrikas Modjano) ir jo tėvynainis, Nobelio ekonomikos premijos laureatas Jeanas Tirole'is (Žanas Tirolis).

Tuo tarpu kitas šiemetinės taikos premijos laureatas K.Satyarthi yra ne toks žinomas. Jis gyrė padidėjusį dėmesį, kurį Nobelio premija atnešė už skolas pavergtiems vaikams.

„Yra vaikų, kurie yra perkami ir parduodami kaip gyvuliai“, – Nobelio institute žurnalistams sakė šis linksmas 60-metis, kuris vilkėjo tradicinius indiškus drabužius.

„Tai labai svarbu milijonams ir milijonams vaikų, iš kurių atimta vaikystė, iš kurių atimta laisvė, iš kurių atimtas švietimas ir sveikata“, – sakė jis ir pridūrė, kad Nobelio taikos premija atkreipė dėmesį į jų padėtį.

K.Satyarthi organizacija „Bachpan Bachao Andolan“ („Judėjimas už vaikystės išgelbėjimą“) didžiuojasi tuo, kad išvadavo daugiau kaip 80 tūkst. vaikų nuo darbo už skolas gamyklose ir dirbtuvėse visoje Indijoje. Organizacijos aktyvistų tinklai yra daugiau kaip 100-e valstybių.

Kaip nurodo Tarptautinė darbo organizacija (TDO), visame pasaulyje yra maždaug 168 mln. vaikų darbininkų.

Nobelio premijų laureatai gauna 8 mln. Švedijos kronų (862 tūkst. eurų), kurie yra dalijami, jei premija paskiriama ne vienam asmeniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius