-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 11 /12:22

Nobelio taikos premija skirta Etiopijos premjerui Abiy Ahmedui

Šių metų Nobelio taikos premija skirta Etiopijos premjerui Abiy Ahmedui, kurio pastangomis pernai po 20-ies metų aklavietės buvo pasirašytas taikos susitarimas su kaimynine Eritrėja.

A.Ahmedui premija skirta „už savo pastangas pasiekti taiką ir tarptautinį bendradarbiavimą, ypač – už ryžtingą iniciatyvą išspręsti pasienio konfliktą su kaimynine Eritrėja“.

Po 1998–2000 metų karo tarp šių šalių beveik 20 metų prie sienos truko karinė aklavietė, bet pernai buvo pasirašytas taikos susitarimas.

„Kai Abiy Ahmedas 2018-ųjų balandį tapo premjeru, jis leido aiškiai suprasti norįs atnaujinti taikos derybos su Eritrėja... Artimai bendradarbiaudamas su Eritrėjos prezidentu, jis greitai nustatė taikos susitarimo, skirto užbaigti ilgą laiką besitęsusią aklavietę tarp dviejų šalių, principus“, – teigiama Norvegijos Nobelio komiteto pranešime.

Komitetas pabrėžė, kad prie taikos susitarimo itin prisidėjo A.Ahmedo pasiryžimas priimti 2002 metais tarptautinės komisijos nustatytas arbitražo taisykles.

Etiopijos premjeru tapęs A.Ahmedas ligi tol griežtai kontroliuojamoje šalyje įvedė liberalias reformas. Jis iš kalėjimų išlaisvino tūkstančius opozicijos aktyvistų, leido tremtyje gyvenantiems disidentams sugrįžti namo.

BBC pažymi, kad A.Ahmedo reformos Etiopijoje taip pat pakurstė etnines įtampas, dėl kurių apie 2,5 mln. žmonių paliko namus.

A.Ahmedas – 100-asis Nobelio taikos premijos laureatas. Gruodį Osle jam bus įteiktas 9 mln. Švedijos kronų (831 tūkst. eurų) piniginis prizas.

Pernai Nobelio taikos premija teko chirurgui Denisui Mukwegė iš Kongo Demokratinės Respublikos ir žmogaus teisių gynėjai iš Irako Nadiai Murad. Kampanijas prieš lytinį smurtą vykdantys aktyvistai įvertinti už pastangas nutraukti seksualinės prievartos, kaip karo ir ginkluotų konfliktų, ginklo naudojimą.

Dominavo G.Thunberg pavardė

Prieš laureato paskelbimą buvo intensyviai spėliojama, kas gaus šių metų premiją, kuriai buvo nominuoti 223 asmenys ir 78 organizacijos. Lažybininkai pergalę prognozavo švedų paauglei, klimato aktyvistei Gretai Thunberg.

Pagal Nobelio fondo taisykles trumpieji nominuotųjų sąrašai turi būti laikomi paslaptyje 50 metų.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Greta Thunberg
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Greta Thunberg

Šiųmetinis Nobelio premijų sezonas prasidėjo pirmadienį, kai buvo paskirta medicinos premija. Ji atiteko ląstelių reakciją į deguonį tyrinėjantiems mokslininkams britui Peteriui J. Ratcliffe'ui ir amerikiečiams Williamui G. Kaelinui bei Greggui L. Semenzai.

Antradienį buvo paskelbti fizikos premijos laureatai. Jais tapo trys Visatos evoliuciją tyrinėjantys mokslininkai: JAV ir kanadiečių fizikas Phillipas Jamesas Edwinas Peeblesas, šveicarų astrofizikas Michelis Mayoras ir šveicarų astronomas Didier Queloz.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Olga Tokarczuk
AFP/„Scanpix“ nuotr./Olga Tokarczuk

Trečiadienį Nobelio chemijos premija buvo paskirta amerikiečiui Johnui Goodenoughui, anglui M.Stanley Whittinghamui ir japonui Akirai Yoshino (Akirai Jošinui) „už ličio jonų baterijų sukūrimą“.

Ketvirtadienį buvo įteiktos dvi Nobelio literatūros premijos. 2018-ųjų premija atiteko lenkų rašytojai Olgai Tokarczuk, o šių metų – austrų rašytojui Peteriui Handke. Buvo paskelbti dvejų metų laureatai, nes praėjusių metų premijos paskyrimas pirmą kartą per 70 metų buvo atidėtas kilus priekabiavimo skandalui.

VIDEO: Nobelio literatūros premijos laureatė Olga Tokarczuk: „Rašymas palaiko mane gyvą“

Pirmadienį, spalio 14-ąją, paaiškės paskutinis, ekonomikos premijos laureatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius