Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio taikos premijos komiteto narys atskleidė, ką nuvylė Barackas Obama ir kam neįtiko popiežius

Nobelio taikos premijos komitetas apkaltino buvusį sekretorių, kad šis pažeidė susitarimą knygoje aprašydamas premijų skyrimo aplinkybes, tarp jų ir daugelio kritikuotą sprendimą skirti premiją JAV prezidentui Barackui Obamai, rašo „Reuters“.
Thorboernas Jaglandas (priekyje) ir Geiras Lundestadas (užnugaryje)
Thorboernas Jaglandas (priekyje) ir Geiras Lundestadas (užnugaryje) / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Geiro Lundestado knyga „Taikos sekretorius“ aprašo vienos iš prestižiškiausių premijų skyrimo užkulisius nuo 1990 iki 2015 metų, taip pat asmenybes, kurios turėjo lemiamą balsą.

„Lundestadas net kelis kartus pažeidė konfidencialumo susitarimą“, – atvirame laiške piktinosi komiteto nariai, kurie vadovaujasi sutarimu 50 metų laikyti premijos skyrimo detales paslaptyje.

Pats G.Lundestadas tikino, kad knyga jis norėjo praskleisti uždangą ir parodyti, kaip vyksta sprendimo procesas. Jis viešai pripažino, kad 2009 metais premiją gavęs JAV vadovas Barackas Obama nuvylė komiteto narius. „Išankstine“ vadinta premija netapo konkrečiais darbais.

Knygoje jis atskleidė, kad vienas iš komisijos narių Gunnaras Staalsettas visada labai skeptiškai vertino religinių lyderių galimybes tapti taikos premijos nariais. Popiežius Pranciškus ir šiemet yra galimų kandidatų sąraše, tačiau jo galimybės vertinamos menkai.

G.Lundestadas viešai pripažino, kad 2009 metais premiją gavęs JAV vadovas Barackas Obama nuvylė komiteto narius. „Išankstine“ vadinta premija netapo konkrečiais darbais.

G.Lundestadas atskleidė, kad viena komiteto narė Inger-Marie Ytterhorn akivaizdžiai demonstruoja dešiniąsias politines pažiūras ir norėjo palikti komitetą, kai 2007 metais premiją gavo klimato kaita besirūpinęs buvęs JAV viceprezidentas Alas Gore'as.

Jos atstovaujamoje „Progreso partijoje“ daugelis narių abejoja arba netgi griežtai neigia, kad klimato kaita yra sukelta žmogaus veiklos.

Knygoje griežtai kritikuojamas ir Europos Tarybos generalinis sekretorius bei komiteto narys Thorboernas Jaglandas. Teigiama, jog jam gali būti sunku sutikti dėl premijos teikimo asmeniui, kuris kritiškai atsiliepia Rusijos (Europos Tarybos narės) atžvilgiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius