Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nobelio taikos premijos laureatas atskleidė: Rusija siūlė Vakarams pašalinti Sirijos diktatorių

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Tautose 2012 metais siūlė ieškoti būdų nušalinti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą, Didžiosios Britanijos dienraščiui „The Guardian“ sakė derybose dalyvavęs Suomijos eksprezidentas.
Marttis Ahtisaaris
Marttis Ahtisaaris / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Buvęs Suomijos vadovas Martti Ahtisaari, dalyvavęs slaptose neoficialiose derybose su JT Saugumo Tarybos narėmis, sakė, kad Vitalijus Čiurkinas, laikomas patikimu Kremliaus vidinės aplinkos žmogumi, buvo su juo privačiai susitikęs ir siūlė ieškoti „elegantiško būdo pasitraukti Assadui“.

„Jis pasakė tris dalykus. Pirma, kad neturėtume duoti ginklų opozicijai. Antra, kad turime nedelsiant siekti dialogo tarp opozicijos. Trečia, kad turėtume rasti elegantišką būdą pasitraukti B.al Assadui“, – sakė M.Ahtisaari britų dienraščiui „The Guardian“.

Helsinkyje įsikūrusios M.Ahtisaari nevyriausybinės organizacijos „Crisis Management Initiative“ (CMI) atstovas naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad buvęs prezidentas kalbėjo su V.Čiurkinu apie Siriją ir kad rusų diplomatas išdėstė savo trijų punktų planą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Vitalijus Čurkinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos atstovas Jungtinėse Tautose Vitalijus Čurkinas

M.Ahtisaari, kuris 2008-aisiais pelnė Nobelio taikos premiją už savo pastangas sprendžiant konfliktus, „The Guardian“ sakė manąs, kad didžiosios Vakarų valstybės ignoravo šį pasiūlymą, nes galvojo, kad B.al Assadas ir taip neteks valdžios.

Rusija visuomet viešai deklaravo remianti B.al Assadą ir tvirtino, kad jo pasitraukimas negali būti būtina sąlyga susitarimui dėl konflikto sureguliavimo. Konfliktas Sirijoje kilo 2011 metais ir jau nusinešė daugiau nei 240 tūkst. gyvybių, o milijonus žmonių privertė palikti savo namus.

M.Ahtisaari sakė perdavęs tuos pasiūlymus Jungtinių Amerikos Valstijų, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos atstovams, tačiau „nieko nenutiko, nes, manau, visos šios šalys ir daug kitų buvo tikros, kad B.al Assadas artimiausiomis savaitėmis bus nuverstas, todėl nėra reikalo kažko griebtis“.

Johnas Jenkinsas, kuris pirmąjį 2012 metų pusmetį buvo paskirtas Didžiosios Britanijos ambasadoriumi Saudo Arabijoje, „The Guardian“ sakė niekuomet nematęs jokių „užuominų apie kokį nors galimą lankstumą“, kalbant apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino paramą B.al Assadui.

„Manau, teisybė, jog bendrai buvo laikomasi nuomonės, kad B.al Assadas ilgai neišsilaikys, – sakė jis. – Tačiau nematau priežasčių, kodėl tai vedė prie sprendimo ignoruoti rusų pasiūlymą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius